Mivé lesz az életünk hit nélkül? – Ádám almái a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2020.06.27. - 00:35 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Mivé lesz az életünk hit nélkül? – Ádám almái a Weöres Sándor Színházban

Ismét egy remek előadással rukkolt elő a Weöres Sándor Színház, az Ádám almái című vígjáték nemcsak szórakoztató, hanem gondolkodásra is késztet. Hol van a jóság határa, képes-e legyőzni a jó a gonoszt, mi történik, ha összeomlik a magunk teremtette álomvilág? A színdarabot Czukor Balázs rendezésében, kiváló szereplőgárdával láthatja a közönség.

A jó és a rossz harca a világirodalom klasszikus témája, és ha a valóságban nem is mindig a jó győz, szükségünk van olyan történetekre, melyek megerősítik azt a hitünket, hogy az ember igenis képes megváltozni. Anders Thomas Jensen: Ádám almái című vígjátéka ennek klasszikus példája. Ivan (Antal D. Csaba), a hivatását szenvedéllyel és kötelességtudattal végző pap rehabilitációs gyülekezeti központja azért jött létre, hogy börtönviselt emberek számára nyújtson elfoglaltságot, illetve segítségen célokat találni, hogy végül beilleszkedhessenek a társadalomba. Ivan maga a megtestesült jóság, mindenkiről a lehető legjobbat feltételezi, úgy véli, bűneink megbocsátást nyernek, legyenek bármilyen súlyosak is, és az emberiség alapvetően nem romlott. Ugyanakkor ő sem mentes az emberi gyarlóságoktól, például, ahogy váratlan látogatójának, Sarahnak felkínált süteményeket végül ő maga falja be, mohón, vagy ahogy hajlamos a neveket majdhogynem már-már szándékosan eltéveszteni. Antal D. Csaba megfelelő választás Ivan szerepére, pontosan eltalálja a karaktert, a lelkes, jószívű, ám saját álomvilágában élő embert.

Fura alakok fordulnak meg a gyülekezetében, ott van a cseppet sem makulátlan előéletű Gunnar (Endrődy Krisztián), aki, bár Ivan szerint már felhagyott az ivással, még most sem veti meg az alkoholt, és a szexuális erőszakra való hajlama is megmaradt, az arab bevándorló Khalid (Kelemen Zoltán), aki benzinkutak rablásával akar bosszút állni a multicégen, és Paul (Avass Attila), aki szinte már alig tud vánszorogni, elhaló hangjáról érezzük, ennek az embernek már nem sok lehet hátra.

Ebbe a társaságba csöppen az újnáci Adam (Horváth Ákos), három hónap próbaidőre érkezett. Ha jól viselkedik, a program végére szabad lesz, ám ha nem bír magával és elkövet valamit, mehet vissza a börtönbe. Ivan jókedvűen fogadja, s mivel a gonosz legyőzésének legjobb módja az elfoglaltság, igyekeznek Adam számára is kitalálni valamilyen célt. Adam elvállalja, hogy almás pitét süt, ám ehhez a paplak udvarában található almafát is gondoznia kell.

A színdarabban a bibliai motívumok elkerülhetetlenek, a fő párhuzamot Jób könyvével találhatjuk, a földre esett Biblia is folyton ott nyílik ki. Ugyanakkor, ha Adam és alma, akkor Ádám Éva általi megkísértésére is gondolhatunk, jóllehet Éva személy szerint nem jelenik meg a darabban (ámbár ott van Sarah), kísértés akad bőven. Már maga a tény, hogy az újnáci Adamnak és a menekült Khalidnak együtt kell élnie, konfliktusok forrását jelenti. Czukor Balázs rendezése tele van humorral, olykor mégis elfacsarodik a szívünk, annyira együttérzünk a szereplőkkel. S bár a jó és a rossz harcáról beszélünk, a gonosz nem egyértelműen gonosz, és a jó sem kizárólag csak jó: emberi mivoltunk esendőségének lehetünk tanúi. Kelemen Zoltán Khalidja igazi bevándorló, akcentusával, harciasságával, ahogy félreérti a dolgokat, nemcsak a börtönviseltet látjuk benne, hanem az embert. Horváth Ákos atletikus termetével, kopasz fejével élethű neonácit alakít.

Ivan mindenben a jót látja, annyira, hogy még a nyilvánvaló tényeket sem hajlandó elfogadni. Adam mindenáron szembesíteni akarja a papot a valósággal, az a célja, hogy bebizonyítsa: mindaz a rossz, ami a pap életében történik, nem a sátán munkája, hanem Istené. Hogy igazát bebizonyítsa, felolvassa a Jób könyvéből azt a részt, amikor Isten a sátán kezébe adja Jóbot. S hogy reagál erre Ivan? Mi történik akkor, ha már nem a jót látja a dolgokban?

A darab egyetlen női karaktere Sarah (Dunai Júlia). Segítségért fordul a paphoz, de vajon tényleg azt kapja-e, amire szüksége van? Dunai Júlia kiválóan adja elő a már-már túlzottan ártatlan karaktert. És vajon hogyan reagál a jelenlétére Gunnar? Sajátos személyiség az orvos is (Szabó Tibor). Látszólag odafigyel a betegeire, törődik velük, valahogy mégis áthatja a közöny, a legképtelenebb szituációkban képes kávét inni, s a tudomány embereként végül cserben hagyja a tudomány. Igazi Szabó Tiboros doktort láthatunk a darabban.

Róbert Gábort is láthatjuk az Ádám almáiban, ő a tettre kész neonáci barát, míg Ivan sérült fiát, Christophert Katona Márk játssza.

Az Ádám almái című színdarab az azonos című, 2005-ben készült dán-német vígjáték alapján készült, melynek forgatókönyvírója és rendezője Anders Thomas Jensen, Adam szerepében Ulrich Tomsennel, Ivan szerepében pedig Mads Mikkelsennel. Az amerikai Rotten Tomatoes-ban így összegzik a filmet:

„Az Ádám almáiban jó és rossz ütközik érdekfeszítő eredménnyel, egy sötét bibliai allegória, mely egyaránt szórakoztató és megrázó."[1]

Czukor Balázs interpretálása megőrzi a szórakoztató és a megrázó jelleget, mely olykor abszurdba csap át. A színpad osztott, hálószoba, konyha, udvar és kórházi szoba látható. Valóban sátáni erők munkálkodnak, vagy mitől lett zárlatos hirtelen minden? Mivé lesz az életünk hit nélkül? Elkészül vajon az annyira várt almás pite?

A kalandos kezdet - online próbák - után az Ádám almái most élőben a Weöres Sándor Színházban.

Anders Thomas Jensen: Ádám almái

(Szünet nélkül - 100 perc)

Kovács Krisztina fordítása alapján átdolgozta Czukor Balázs

- vígjáték -

Szereplők:

Ivan/Antal D. Csaba
Adam/Horváth Ákos
Gunnar/Endrődy Krisztián
Khalid/Kelemen Zoltán
Sarah/Dunai Júlia
Dr.Kolberg/Szabó Tibor
Paul/Avass Attila
Holger/Jeppe/Róbert Gábor
Christopher/Katona Márk

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Surányi Nóra
Zeneszerző: Horváth Dániel
Kellékes: Takács Viktória
Súgó: Zsohár Amália
Ügyelő: Pados Bernát
Rendezőasszisztens: Ostyola Zsuzsanna
Rendező: Czukor Balázs


[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Adam%27s_Apples

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás