Kirándulástippek: a dömösi prépostság romjai

Képgaléria megtekintése2020.06.27. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: a dömösi prépostság romjai

Történelmi jelentőségű, egyik legkorábbról fennmaradt emlékünk a dömösi prépostság. A dömösi palota a magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt, a prépostság története kilencszáz évre nyúlik vissza.

Dömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította.

Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt sérüléseibe. 1079-ben I. László király is itt tartózkodott. Dömös a 11. században királyi birtokközpont volt, ahol királyi ház (ennek helye ismeretlen) és templom vagy kápolna is állt.

1107-ben szentelték fel a templomot. Az építkezéseket II. Béla fejezte be 1138-ban. A prépostság épülete 1321-ben elpusztult. 1702-ben falait felrobbantották. A Dunára néző falnál kialakított kápolnát 1743-ig, az új templom felépüléséig használták, köveit is ennek építéséhez hordták el. Régészeti feltárása 1977-ben történt, helyreállítása 1989-ben.

A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak, valamint a déli oldalán álló egykori királyi kastély, és a prépostság épületének napjainkra csak alapfalai maradtak meg. A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben.

A Dobogókő utcában, nem messze a Petőfi tértől terül el az a telek, amelyen a romok találhatók. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható.  

Források: Gyurkó János, Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében; turautak.hu; muemlekem.hu

Kapcsolódó írásunk:

A béke szigete a pilisszentléleki pálos kolostorrom

2020.06.22. - 00:35 | Galuska Tünde - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A béke szigete a pilisszentléleki pálos kolostorrom

Egyetlen magyar alapítású szerzetesrendünk, a pálosok első kolostorai a Pilisben és környékén épültek. A Pilisszentlélek feletti hegyoldalban a XIII. sz. második felében alapították a kolostort, IV. (Kun) László király támogatásával. A ma látható alapfalak és a templomhajó déli falának 5-6 m magasan álló maradványa azonban a XIV.-XV. század fordulójára kiépült templom és kolostoregyüttes részlete. A szerzetesek a mohácsi vész után hagyták el a kolostort, mely azóta pusztul. Az 1980-as évek második felében végezték el a romok konzerválását.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás