Emlékmise a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen

Képgaléria megtekintése2020.06.29. - 12:15 | Szakonyi Eszter

Emlékmise a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen

A Visegrádi Szent György Lovagrend és Sitke Önkormányzata minden évben szentmisét és megemlékezést szervez a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen, a Kalapos-kútnál. Idén az emlékmisét dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke celebrálta.

1915 tavaszán az Osztrák - Magyar Monarchia legnagyobb hadifogoly táborának, az Ostffyasszonyfai Hadifogolytábornak építőit, 600 orosz és 400 szerb hadifoglyot az épülő tábortól 5 km távolságra, Kis-Sitke község határában, egy mezőn ideiglenes táborban, sátrakban és földkunyhókban szállásolták el. A táborban egészséges ivóvíz és a minimális tisztálkodási feltételek nem álltak rendelkezésre, ezért a hadifoglyok között kolera és tífuszjárvány ütötte fel a fejét, ami közülük sok áldozatot szedett. A tiszta ivóvíz biztosítása érdekében a tábor parancsnoka, Piskecek Wenczel ezredes elrendelte a tábortól 1 km-re lévő Kurcon forrás megtisztítását.

A forrásból a tiszta ivóvizet szivattyúk segítségével juttatták el a táborba. A forrást védő épületet - a „Kalapos-kutat" - a táborban, tisztként szolgálatot teljesítő Zombory Moldován Béla festőművész tervezte meg és az épület kivitelezését a XVIII. őrzászlóalj felügyelete alatt a „muszka" hadifoglyok végezték el. A tábor megszűnése után a kút feledésbe merült, a környezetét a természet visszafoglalta. Az épület kupolája beomlott. A környező terület és a forrás megtisztítását, valamint az épület helyreállítását lelkes és önzetlen önkéntesek társadalmi munkában 2015 nyarán végezték el, ezzel tisztelegve a háborúban elhunyt hősök emlékének.

Azóta a Visegrádi Szent György Lovagrend és Sitke Önkormányzata minden évben szentmisét és megemlékezést szervez a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelyen, a Kalapos Kútnál. Idén az emlékmisét dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke celebrálta.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás