Álomkergetők – A Soltis Lajos Színház 40 éve képekben

Képgaléria megtekintése2020.06.29. - 20:30 | Büki László 'Harlequin'

Álomkergetők – A Soltis Lajos Színház 40 éve képekben

A Soltis Lajos Színház 40 évét dolgozta fel képekben az a kiadvány, melyet június 27-én vehettek kézbe a társulat szimpatizánsai és támogatói.

Születésnapi könyvköszöntő

Nem írunk színháztörténetet - 40 évet egy cikkbe sűríteni elnagyolt és felszínes mutatvány lenne. 40 év Thália ölelésében tele van színházszakmai mérföldkövekkel, amiből mi, a kultúrát népszerűsítő médiumként erős 10 évet "botladoztunk végig" a társulattal, hogy mára legalább utóbbinak sima talaj legyen a talpa alatt.

Na de milyen is volt ez a "botladozás", ami sosem sértette fel a térdet, de mindig mosolyra húzta a szájat? Megtisztelő, felemelő, izgalmas - Sol-tiszta. A kiszámíthatatlanban rejlő bizonytalanság bizonyossága. Sorsszerűen sorsformáló. Soltismeretlenes egyenlet - amiben a színház a nevező, a fotós a számláló. Megoldottuk. Kijött az eredmény - most éppen könyv formájában.

Kézben tartunk egy 15x15 centis könyvet, ami 160 oldalon keresztül roskadozik a képektől és némi szövegtől. Fotókon keresztül felvillantott 40 év - egy színház történetében lehetne ez akár antológia is. A kitartás, az állhatatosság, a hűség antológiája. Apropó, hűség. Ember és kutya életkora közt nagyjából 7 év a szorzó. Vetítsük most mindezt a település és az ott működő színház kontextusára. 40x7 vs. 40. Mintha egy 280 éves település adna ki antológiát. Ennyi idő alatt már oldalezrek íródnak egy annalesbe, így méltó a hasonlat: a színház képes antológiáját tartjuk kézben.

Egy színház 40 éves működése, fennmaradása, életképessége önmagában is kisebb csoda. Ismét párhuzamot vonunk: olyan nekünk a Soltis Lajos Színház, mint a megye egyes településein évtizedek óta működő patinás néptáncműhelyek. Hogy mi a közös bennük? Legtöbbjét egy-egy család, és az abban felnövő generáció keze munkája, elhivatottsága tartja életben. Ahogy a színházat is egy NAGY CSALÁD tartja így. A "szülők" élnek, a "gyermekek" lassan már "új szülők", és örvendetes a legifjabbak színészbejáró-zörgetése.

Nézünk mi még újabb 40 év képes antológiája elé!

Végül egy picit rólunk, fotósokról. Picit talán többet, mint amennyit a könyv említ. Szerepet játszottunk mi magunk is. A képek ereje a fotósok szerepe. Fordítva is igaz. A fotósok szerepe a képek ereje. Ugyan a képek alatt / mellett névtelenségbe burkolóztunk, de ott vagyunk, jelen vagyunk. És jelen is leszünk! Álomtekergetőként - fényképezőgépen.

Meleg szívvel ajánljuk a kötetet a múló idő feletti "milyenekvoltunkra", a jelen idő melletti "nézdmilyenvagyokra" és az (el)jövő idő előtti "ilyenekleszünkre".

******

A Soltis Lajos Színház 40 évéről szóló könyv bemutatóján köszöntőt mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Fehér László, Celldömölk város polgármestere, Söptei Józsefné alpolgármester, Nagy Gábor, a társulat igazgatója és a kötet szerkesztője, Benkő Sándor fotóriporter. A kiadvány a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg.

Kapcsolódó írásunk:

Színház a világ közepén - Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi premier a Soltis Lajos Színház előtt

2020.06.29. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Színház a világ közepén - Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi premier a Soltis Lajos Színház előtt

Szabadtéri premierrel ünnepelte 40 éves jubileumát a Soltis Lajos Színház. Gimesi Dóra meséje, a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi a színház épülete körül játszódott, szereplőket és a népes közönséget "utaztatva" a mese állomásain, a csillagok között, hogy a finisben a piac árnyékos árkádja alatti díszlet előtt egy közös tánccal legyen "fusselvéle".

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás