Egy Indiana Jones-i világ - Szurdoktúra a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben

Képgaléria megtekintése2020.07.01. - 02:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Egy Indiana Jones-i világ - Szurdoktúra a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben

A rövid, vadromantikus szurdok a hegység egyik legszebb erdei kanyonja - A Visegrádtól délre húzódó Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik népszerű, könnyen megközelíthető kirándulóhelye. A közkedvelt piknikező hely, az eszményi fekvésű Telgárthy-rét feletti hegyoldalban találjuk a minden évszakban látogatható Bertényi Miklós Füvészkertet, amiben az Erdőanyai-szurdok vadregényes, látványos patakvölgyében tettünk egy szurdoktúrát.

A 16 hektáros, körbekerített füvészkert két fő, jól megkülönböztethető részből áll, a tulajdonképpeni arborétumból, melyet egy 19 állomásból álló kanyargó ösvények és szélesebb utak hálózata alkot. A másik, tájképileg izgalmasabb rész pedig az Erdőanyai-szurdok vadregényes, látványos patakvölgye.

Az Ördögmalom étteremtől a bejárati kapu után nem sokkal a sétaúton egy elágazáshoz érünk, itt találjuk a két alapító erdőmérnök - Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor - emlékkövét. Innen indul a patak mentén felfelé a Szurdok táblával is jelzett ösvény a megkapó szépségű, vadregényes Erdőanyai-szurdokba. 

Borostyánnal befutott, meredek hegyoldalak, sziklafalak mentén sokszor közvetlenül a köves-vizes mederben vezet az ösvény, az őserdőszerű, buja növényzet és a mélyen bevágódott völgy igazi misztikus, rejtélyes hangulatot teremt. A kis patak zúgókon, sziklalépcsőkön bukdácsol lefelé, a rozogának tűnő doronghidak, a meder feletti, korláttal biztosított ösvény, a hatalmas gyökérzetek, a nyirkos környezet már-már Indiana Jones-i világot alkot. Az ösvény végül egy éles bal kanyarral vezet ki a szurdok mélyéből, majd egy szép tisztás mellett, a 17-es táblánál balra fordulva érünk vissza az emlékkő előtti csomóponthoz.

Az arborétum 19 állomása jól felfűzhető egy kacskaringós körsétára, a legmagasabb pont, a 9-es, közel 100 méterre van magasabban a völgynél. Természetesen céltalanul is bolyonghatunk a jól karban tartott sétautakon, a többnyire sűrű, árnyas fenyvesek aljában. A 2-es állomás után, felfelé egy hosszú, meredek, gyönyörű tisztás fekszik, a 11-es és 12-es állomás között találjuk a kert legöregebb fáját, egy kb. 350 évesre becsült kocsánytalan tölgyet.

A 6-os tábláig mindenképpen érdemes felmennünk, a gyönyörű tisztást borókák övezik, és két 200 év körül tölgymatuzsálemet is láthatunk itt. Az arborétum néhány pontjától pedig épp a visegrádi fellegvárra nyílik szép kilátás.

Megközelítés:

Visegrád központjából a Mátyás király úton át a Fellegvár felé, majd az éles balkanyarnál egyenesen tovább a völgyben. Parkolóhelyek a Telgárthy-rétnél.

Nyitvatartás:

A Füvészkert csak az Ördögmalom étterem nyitvatartásával megegyezően látogatható! 

Belépő: Felnőtt: 1000 Ft, kedv.: 500 Ft. A belépőjegy az étteremben váltható meg!

A Füvészkert kutyával látogatható, a felelős kutyatartás erdei szabályainak és normáinak betartásával.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás