Portrék a kriptából - Különleges séta Ferentillo múmiái közt

Képgaléria megtekintése2020.07.06. - 01:00 | Dr. Kereszty Gábor

Portrék a kriptából - Különleges séta Ferentillo múmiái közt

Képeink a nyugalmat felkavarók lehetnek: halott embereket látunk rajtuk. Az ő nyugalmukat nem szabad felkavarnunk, sértenünk. Nem szenzáció, nem horror, hanem a kegyelet az, amivel rájuk kell nézünk.

Olaszországban sok helyen találkozunk a halotti kultusz érdekes, számunkra kicsit idegen megnyilvánulásaival: látható halottakkal. 

Akár a római katakombák, akár a kapucinusok katakombái Palermóban, vagy Umbriában a Chiesa dei Morti, ez is egy aprócska templom, ahol a Cimitero delle mummie látható. Itáliában másként gondolják a halált, mondhatnánk. Ennek eredetét lehet, hogy az etruszk kultúrában kell keresnünk. Az etruszkok ünnepeiket halottaik kriptáiban vidáman, borozva töltötték együtt már nem élő szeretteikkel. A kripták előterét erre a célra épített helyiségeknek alakították ki.

Induljunk Ferentillóba, Umbriába, Peruggiától délre autózunk másfél órát!

Képeink a nyugalmat felkavaróak lehetnek: halott embereket látunk rajta. Szerintem az ő nyugalmukat nem szabad felkavarnunk, sértenünk. Nem szenzáció, nem horror, hanem a kegyelet az, amivel rájuk kell nézünk.

Olaszország a napoleoni diktatúrában járványvédelmet is tanult. A pestisjárványok logikus rendelkezést váltottak ki: megtiltották a városfalakon belüli temetkezést /1806/. A városon belüli temetők halottjait exhumálták és új helyre temették. 

Egy 13. századi templom maradványaira építették a San Stefano templomot, amit az I. Vértanú Szent Istvánról nevezték el.  Az eredeti templom tere a mai altemplom, ahová a testeket telepítették, s felette áll a mai templom. A városi temető halottainak exhumálása során döbbenten tapasztalták, hogy a halottak sokszor megőrizték eredeti formájukat, a bőrképletek, az izomzat nem pusztultak el. Arcokat, testeket látunk.

Nos, innen a biológia óra. A múmifikáció, azaz a halott test közel eredeti állapotban való megtartása mesterséges vagy természetes úton jöhet létre. A mesterséges utak kémiai manipulációk: az érfeltöltésektől a balzsamokig, Egyiptomtól a mai Lenin intézetig. Nem titok, a nagy vezér testét máig szakértő kezek tartják formájában!

Ferentillóban természetes múmifikáció történt. A szakértők szerint a vízelvonás, azaz a száradás az elsődleges ok a löszös, kalciumgazdag talajban. Olyan ez, mint a hetedik életét is kinullázott macska teteme a padláson. A tudósok itt még felfedezni vélik egy gomba sajátos szerepét is. Egy biztos: az alakok szinte élnek.

A múzeumot - Museo delle Mummie di Ferentillo - 1992-ben létesítették, s ma Umbria leglátogatottabb múzeumának tartják. 21 testet állítottak ki, feljegyzések alapján azt is tudva, ki kicsoda volt, s miként halt meg. Van olyan ifjú, aki kedvese után nézett ki a templomtoronyból s kiesett, mert a harang megbillentette. Ott egy késelés áldozata is, nem messze tőle pedig az elkövető teste. Két kínai utazó múmiája is látható: őket a pestis ölte meg.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás