A legendák kastélya - Érdekességek a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban

2020.07.10. - 10:25 | vaskarika.hu - Fotók: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram facebook

A legendák kastélya - Érdekességek a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban

Milyen újdonságokkal, érdekességekkel készül a nádasdladányi Nádasdy-kastély kiállítása?

A Bányai Balázs kurátor vezetésével készülő „A legendák kastélya" című kiállítás nem csak az épület földszinti reprezentatív tereibe enged betekintést, de az első emelet és az alagsor fontosabb helyiségeibe is. Ezáltal a gróf Nádasdy család történetén túl a kastélyban dolgozó személyzet múltja is megismerhetővé válik, a társasági terek mellett a magán és a kiszolgáló terek, valamint a műszaki felszerelés is bemutatásra kerül.

A földszinti terek visszakapják 19. századi reprezentatív fényüket, visszakerülnek a máig fennmaradt eredeti műtárgyak, az ősök csarnokába pedig döntően az eredeti portrék kerülnek visszahelyezésre. A könyvtárban - reprodukciók és digitális eszközök segítségével - lapozgatni lehet a kastély tervezésekor felhasznált mintakönyveket.


A női szalon a finom bútorokkal, festményekkel, keleti porcelánokkal, és az eredeti, 18-19. századi árnyképekkel, valamint az egykor ebben a szobában megtalálható, tucatnyinál több magánfotográfiával kel életre.

A kastély alagsorában is érdemes lesz hosszabb időt tölteni, itt az épület 19-20. század fordulóján működő műszaki felszerelésével ismerkedhet meg a közönség. Ugyanilyen céllal a toronyba is fel lehet majd menni, ahol az eredeti víztároló tartályt és a kastély harangjait is szemügyre vehetik a bátrabb látogatók. Az emeleten a grófi hálón és fürdőn kívül a nevelőnő szobáját is megtekinthetjük, itt a személyzet egykori tagjai - a sofőr, az inas, a szakács, a kertész - saját fotóikat bemutatva mesélnek feladataikról, élményeikről a modern technika segítségével.


Tudor stílusú kastély Nádasdladány szívében

2019.03.18. - 00:10 | Dart

Tudor stílusú kastély Nádasdladány szívében

Ha a 8-as főúton utazunk Székesfehérvár közelében érdemes néhány kilométeres kitérőt tennünk, hogy megtekintsük a historizmus korának egyik legszebb magyar kastélyát a Nádasdy-kastélyt Nádasdladány szívében. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, a 1873 - 1880-as években bővítették és Tudor stílusban átépítették Linzbauer István tervei alapján. A kastély csaknem teljesen mintaszerűen fel van újítva.

Új hozzászólás