Hangszirmok: a Camerata Pro Musica hangversenye a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2020.07.12. - 01:35 | S. Péter Erzsébet - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Hangszirmok: a Camerata Pro Musica hangversenye a Bartók Teremben

Két fiatal zenekari tag - Pálkövi Dániel (kürt) és Gyenge András (cselló) - is szólistája volt a Camerata Pro Musica együttes július 11-i hangversenyének a Bartók Teremben. A Hangszirmok sorozat részeként egy Mozart és két Haydn mű hangzott el a koncerten. A zenekar művészeti vezetője Gyenge Tibor.

A Camerata pro Musica kamarazenekarral búcsúzott az idei évadtól a Bartók Terem. A Gyenge Tibor vezette együttes erre az alkalomra két fiatal szólistával lépett fel.

Elsőként Pálkövi Dániel kürtművész játszotta Mozart második Esz-dúr kürtversenyét. Mint azt Petró András konferálásából megtudtuk, ezt a versenyművet Mozart egy közeli barátjának írta, aki életének nehéz helyzeteiben (pl: összeveszett a feleségével és el kellett költöznie otthonról) mindig mellette állt. A bensőséges barátság okán a zeneszerző több olyan profán bejegyzéssel is ellátta a kottát, amit a Bartók Terem falai között a konferanszié csak erősen finomított formában adott tovább a közönségnek. A baráti humor nem csak szavakban, hanem zenei megfogalmazásban is jelen volt a darabban, amit plasztikusan meg is mutatott a szólista és a zenekar is.

Haydn első C-dúr csellóversenyét Gyenge András játszotta, aki Pálkövi Dánielhez hasonlóan zenészcsaládból származik: a színpadon volt vele együtt édesanyja és édesapja is. Ahogy a kürtversenyről, úgy erről a darabról is megtudtunk zenetörténeti érdekességeket: sokáig elveszettnek hitték ezt a művet, mert csak Haydn levelezéséből tudott róla az utókor, mígnem kereken 199 évvel a keletkezése után megtalálták Prágában. A darab üdeségét a konferálás frissítő humora is nagyszerűen előkészítette, a könnyű nyáresti hangverseny hangulatát a zenekar finom kísérete és Gyenge András érzékeny játéka tovább fokozta.

De a nyár nem mindig friss, bár a frissítő eső jóleső. Haydn No 49. szimfóniájának hangulata inkább a vihar előtt gyülekező sötét felhők színvilágát idézte. A „Szenvedély" fantázianévvel ellátott szimfónia borongós hangulata elkísérte a közönséget a csendesebb belső szobákba.

Szombaton este mind karakterében, mind hangulatában változatos műsorösszeállítású koncerten lehettünk. A Camerata pro Musica kifinomult, egységes hangzással, rendkívül sokszínűen muzsikálva varázsolta elénk a két nagy mester műveit. A darabokról elmondott zenetörténeti érdekességek és a konferálás közvetlensége, humora kifejezetten jóleső érzés volt a közönségnek. Köszönjük az élményt!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás