A Géniusz Kürtegyüttes koncertje Sitkén

Képgaléria megtekintése2020.07.19. - 15:30 | Dr. Kereszty Gábor

A Géniusz Kürtegyüttes koncertje Sitkén

A XXVII. Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok záró hétvégéjén három koncertet is adott az együttes: Jánosházán, Sitkén és Egyházashetyén. Képeink a sitkei fellépésen készültek.

A sitkei Szentháromság templom önmagában is megér egy kirándulást. Mai barokk formáját 1767-74 között kapta, de múltja az 1300-as évekre nyúlik vissza. A román kori Szent Lőrinc templomra épült, a mellékoltár ennek nyomait őrzi.

A főoltárt a négy egyházatya embernagyságú aranyozott szobra övezi. (Páris Mihály alkotása, az oltárkép Dorfmeister István alkotása.) A szentély alatt a Felsőbüki Nagy család temetkezett. 2000-2001-ben újult meg a templom külső képe.


A Seeman László vezette kürtegyüttes korosztályokat ível át: mesterek, tanítványok és tanítványok tanítványai muzsikálnak együtt. Egyházashetyére már hazajárnak, sokadszor tartják itt nyári mesterkurzusaikat.

Zenei repertoárjuk is mindenen átívelő volt. Végig játszottak klasszikustól a modernig, operától a jazzig, amit csak a hangszer elbír: más-más felállásban, az adott műnek megfelelően.


Vendégük hazai volt, az egyházashetyei Zolnai Fanni fuvolajátéka adott gyönyörű betéteket Debussy és Mozart darabokkal. A templom csodás akusztikája, hangulata csak sokszorozni tudta az élményt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás