Egyenlő esélyek, egyenlő bánásmód – A Mozgáskorlátozottak Vas Megyei Egyesületének elnökével beszélgettünk

2020.07.20. - 11:00 | vaskarika.hu

Egyenlő esélyek, egyenlő bánásmód – A Mozgáskorlátozottak Vas Megyei Egyesületének elnökével beszélgettünk

A mondás szerint mindenkinek megvan a maga keresztje. Nincs ez másképp az egyesület tagjainak életében sem, hiszen testi eredetű, vagy szellemi problémákkal küzdenek mindennapjaikban, ami mellett még az egészségesek megbélyegzését is viselniük kell sok alkalommal.

Gondoljunk csak bele a helyzetükbe: nem elég, hogy például a sportban, vagy a mindennapi életben gátolva vannak egy kerekes székhez kötve, de gyermekükkel sem bicajozhatnak, vagy futhatnak. Aki egy ilyen embert még ráadásul le is néz, tudván, hogy egy átlagosnál sokkal több szeretet lakozik benne, őt nevezhetjük betegnek, csak Ő lelkileg az. Oláh Jánosnéval, az egyesület elnökasszonyával beszélgettünk.

Hogyan indult útjára az egyesület?

Egyesületünk 1977-ben alakult 67 fővel, Magyarországon első mozgáskorlátozottakat összefogó civil szervezetként, majd néhány évre rá a MEOSZ megkezdte országosan is működését több ponton szervezeteket létrehozva. Azokban az időkben végképp fontos volt, hogy ezeknek az embereknek legyen egy közös érdekképviselete.


Hogy telnek és mivel a szervezet mindennapjai, mik a feladataik?

Jelenleg megyei szinten 2400 tagunk van, melyből 1200 tekinthető aktívnak. Munkánk abból tevődik össze, hogy ezeket az embereket segítjük életük megkönnyítésében támogatásokkal kapcsolatos ügyintézéssel, programok szervezésével, valamint az egészséges embertársaiknak, legyen szó gyermekről vagy felnőttről érzékenyítő foglalkozásokat tartunk. Feladatunk még, hogy egy összetartó közösséget tartsunk fenn tagjaink között.

Milyen lehetőségei vannak segítséget kérni Önöktől annak a sérültnek, aki valóban rászorul?

Szervezetünk hivatott elintézni a lakás akadálymentesítésének és a gépjárműszerzési támogatás igénybevételének igénylését. Ezek azok, amik legfőképp megkönnyíthetik egy mozgáskorlátozott életét, de pszichológiai vonalon megközelítve egy érzékenyítő beszélgetés a családdal, gyermek szüleivel is sok esetben rengeteget segíthet.

Mik szoktak lenni a leggyakrabban előforduló problémák, amik akadályozzák Önöket a sikeres munkavégzésben?

Leggyakrabban azzal találkozunk, hogy a rászorulók nem mernek segítséget kérni, akiknek pedig kevésbé lenne indokolt a támogatása, olykor követelőző magatartást tanúsítanak. További probléma még az, ami a legtöbb civil szervezetről elmondható, hogy a munkánkat sokkal hatékonyabban tudnánk végezni, ha nagyobb forrás állna rendelkezésünkre.


***

Kedves Olvasók!

Kocsis Krisztina és Szokol Gábor fotósok egy különleges kezdeményezéssel szeretnék támogatni az egyesületet:

2020.07.31-én és 2020.08.01-én egy jótékony célú családi, gyermek és kismamafotózást szerveznek Németh József stúdiójában (Szombathely, Petőfi Sándor utca 11.), melyre szeretettel várnak minden olyan érdeklődőt, aki támogatná az egyesület rászoruló tagjait. Szabadtéri fotózásra is van lehetőség 2020.07.29-30 között.

Egy órás időtartamra a fotózás díja 15.000 Ft, melynek 1/3-át Krisztina és Gábor az egyesületnek juttatja el, segítve annak munkáját. Céljuk, hogy a 4x8 órás időtartam telítve legyen, így 160.000 Ft-ból akár egy kis iskolakezdési támogatás is nyújtható sérült gyermekek számára.

Minden fotózáson megjelent számára ajándék 20 db 10x15-ös papírfotót is adnak!

Új hozzászólás