Szépet fogtok álmodni! - 40 éves születésnapját ünnepelte a Soltis Lajos Színház Sitkén

Képgaléria megtekintése2020.07.21. - 00:25 | Büki László 'Harlequin'

Szépet fogtok álmodni! - 40 éves születésnapját ünnepelte a Soltis Lajos Színház Sitkén

Július 18-án a sitkei művelődési házban tartotta 40 éves születésnapi találkozóját a Soltis Lajos Színház.

Ünnepelni gyűltek össze a Soltis Lajos Színház 40 éves jubileuma alkalmából egykori és ma is aktív színjátszók, a színház sorsát egyengető támogatók és színházi segítők, egyszóval sokan, akik a társulat életének bármilyen szintű szereplői voltak vagy máig is azok. Szimbolikusan Sitkén, ott és abban az épületben, annak is abban a termében, ahonnan 40 évvel ezelőtt a színház indult - ahogyan arra köszöntőbeszédében utalt is Morgós István polgármester: "Itt, ebben a teremben pattant ki a színház ötlete".

A társulat alapító atyja, Nagy Gábor 40 éve tartja egyben a Sitkéről indult, mára Celldömölkön otthonra lelt színházat. "Miért is ment el a színkör Sitkéről?" - tette fel a kérdést Morgós polgármester. "Képzeljék el, ha egy ekkora falunak NBI-es focicsapata lenne, és próbálná fenntartani, szponzorálni! Kinőttek bennünket" - hozta a hasonlatot. S ha már a foci előkerült, erre való reflexióként idekapcsoljuk a polgármester úr után felszólaló Majthényi elnök úr Monty Python-i csattanóját (vő: punch line), miszerint "elmondhatjuk, hogy Sitke a magyar színjátszás Felcsútja". A reakciókat nem részletezzük, a képzelőerőt tessenek aktiválni!

"Jó érzés, hogy ilyen magasra eljutottak, hogy nem felejtették el, honnét indultak, és jó érzés, hogy itt tartják évfordulójukat" - zárta köszöntőjét a falu első embere. A társulat az ünnepi alkalomból anyagi támogatásként 40.000 Ft-ot kapott Sitke Önkormányzatától.

Majthényi László közgyűlési elnök a Vas Megyei Közgyűlés elismerő oklevelét adta át a társulatnak, amit a Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület "Vas megye közművelődési életében betöltött szerepéért, Vas megye és Celldömölk város hírnevének öregbítéséért" kapott.

Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke beszédében visszautazott az időben, amikor Soltinszky Tibornak, a csapat egykori mentorának szavait idézte: "Gyere, menjünk le Sitkére, egy kicsi falu, ahol csodát fogsz látni". Ez a csoda szinte példa nélküli, hiszen a társulat generációról generációra adott szakmai képzést a színjátszás iránt fogékony "álomkergetőknek". "Mindig új arcok, új tehetségek bukkantak itt fel, akárhányszor jöttem, mindig rácsodálkoztam erre. Az is nagyon tiszteletreméltó, hogy kinn vagytok az utcán, a kisfalvakban, elmentek nagyvárosokba, van kapcsolatotok a világgal határon túl is. Példamutatónak tartom mindezt" - emelte ki köszöntőjében Regős János.

Nagy Gábor "monológjában összeírt egy csomó dolgot", és nem is tudta azt rövidre fogni. Ami így is volt rendjén! A kezdetekre utalva megtudtuk, hogy az első premier, amit kitűztek, elmaradt. Aztán a második is, mivel 1980-ban még eléggé ismeretlen volt a csapat. "Még csak észre sem vettek bennünket akkor" - idézte fel Nagy Gábor. Az első premierre végül 1980. december 31-én a sárvári művelődési központ 'Oázis' pinceklubjában került sor, sárvári társakkal, míg az első sitkeire 1982. május 2-án. Utóbbi nehezen jött össze, mert a főszereplőt motorbaleset érte a főpróbahéten... végül Gróf László (súgó, citerás és alapító tag) ugrott be, mivel ismerte az összes szerep szövegét. A korosztályok feletti múltidézést követően Nagy Gábor talán legfontosabb gondolata hangzott el, ami máig meghatározza a társulatot: "közösségi színház vagyunk". "Mikor jó egy közösség? Ha nem nézi, hogy mennyit ad." - summázta.


Az ünnepi ceremónia zárásaként az egyesület elnöksége - háláját és köszönetét kifejezendő - díszoklevéllel és kis ajándékokkal kedveskedett a színházért évtizedek óta sokat tevőknek. Elismerésben részesült Bruckner Roland, aki 20 év után együtt jött el Sitkéről Nagy Gáborral, azaz a legrégebbi tagja - a színházalapító után - a társulatnak. Több évtizedes kitartó és áldozatos munkájáért Ihász Csilla, Benkő Péter Pál és Marton Miklós is díszoklevelet kapott. A színház eddigi tevékenységének megörökítésért, dokumentálásáért Ölbei Lívia kulturális újságíró, színikritikus és Benkő Sándor fotóriporter vehették még át az egyesület díszoklevelét és ajándékát. Nagy Gábor nemcsak adott, kapott is díjat: Pesti Arnold társulatvezető az 'Alapíró Atya' díjat és egy kartondobozba rejtett "apróságot" adott a színházalapítónak négy évtizedes fáradhatatlan munkásságáért.

A sitkei szülinapi szeánsz közös fotózással és szeretetvendégséggel, valamint éjszakába nyúló beszélgetésekkel zárult.


Kapcsolódó írásaink:

Vágyakozom továbbra is... - Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett igazgatója válaszolt kérdéseinkre

2020.03.22. - 00:15 | Misel - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Vágyakozom továbbra is... - Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett igazgatója válaszolt kérdéseinkre

Kevés olyan ember van a megyében, akinek élete annyira egyet jelent a színházzal, mint Nagy Gáboré, a Soltis Lajos Színház igazgatójáé. Januárban Közösségi Kultúráért Díjat kapott vasi népművelők egyesületének döntése alapján, március 15-én pedig a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta részére Magyarország köztársasági elnöke. Ennek apropóján beszélgettünk a celldömölki színház direktorával indulásról és a jelen állapotba érkezésről. Nagy Gábor a maga természetesen kedves, sallangoktól mentes stílusában válaszolt kérdéseinkre!

Álomkergetők - A Soltis Lajos Színház 40 éve képekben

2020.06.29. - 20:30 | Büki László 'Harlequin'

Álomkergetők - A Soltis Lajos Színház 40 éve képekben

A Soltis Lajos Színház 40 évét dolgozta fel képekben az a kiadvány, melyet június 27-én vehettek kézbe a társulat szimpatizánsai és támogatói.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás