Cserga és Barátai örömzenélés a Bohémban

Képgaléria megtekintése2020.08.10. - 00:30 | Misel

Cserga és Barátai örömzenélés a Bohémban

Szombat este a Bohémban. Sokadszorra. Miközben egy pohár jóféle borocskát kortyolgattam, elnéztem, ahogy gyűlt a hallgatóság, mert Cserga és zenésztársai készültek muzsikával megtölteni a csodás nyári estét. Szándékosan nem koncertet írok, mert a vén szőlőlugas alatt inkább örömzenélés volt, parádés kísérője sörnek, bornak, baráti beszélgetéseknek.

Imádom az ilyen helyeket, romkocsmákat, kis klubokat, ahol még minden ember léptékű, és az sem baj, ha nem túl puccos a dizájn, mert bőségesen kárpótol érte a megfizethető ár, a meghitt hangulat. Cserga és barátai is visszatérő vendégei a helynek, ahogy a pénteken fellépő Ripoff Raskolnikov blues gitáros is. Mindketten kipróbálták már a nagyszínpadok adta lehetőségeket, de talán szívesebben játszanak egy ehhez hasonló helyen, ahol a néző pár lépésre ül, és egy-egy forróbb nótánál egymásba olvad lélegzet és szívdobbanás. Nem sorolom fel az elhangzott dalokat, mert akik ismerik és szeretik a Pink Floydot, Rolling Stonest, a Doorst, John Lennont, stb., hát el tudják képzelni a nótákat is, amik egy generációnak a fülébe rakódtak amúgy is, hogy ott megkötve alapot teremtsenek minden más zenéhez.

Azok a régi, nyolcvanas évek! Ha akkori ifjúságunkban szűkösnek éreztük a világot, ezt a szűkösséget most egy egészen másfajta módon élhettük/élhetjük át. A járvány miatt korlátozott mozgás és érintkezés, a társasági élet hiánya, és a kulturális rendezvények elmaradása ráébresztett mindenkit, hogy ezek mennyire fontosak az életünkben, mert a létfenntartásunkhoz adják az erőt. Nyilván, mindenki másként élte meg az elmúlt hónapokat, de az kétségtelen, hogy a szórakoztató ipart érte a legnagyobb csapás. Lefújt színházi, opera előadások, koncertek, fesztiválok, amik a művészvilágot, vendéglátást, turizmussal foglalkozó ágazatokat igen nehéz helyzetbe hozták. Most, hogy kezdenek a kisebb helyek újra megnyílni, itt is, ott is fellépések vannak, mint ez a mai, mégis panaszt hallottam mindenütt. A minap egy budapesti megmozduláson jártam, amit egy zenész szervezett, tiltakozásul az őket ért intézkedések miatt. Elkeserítő volt a résztvevők csekély létszáma, a társadalom közömbössége e szakma művelői iránt, de még inkább megdöbbentő volt az érintettek távolmaradása.

Az ismert zenészek online felületeken üzengetnek home videókban, jól megmondják a dalaik szövegében, de sehol az összefogás, az ügyeikért való kiállás. Igaz, ez nem az én dolgom, mondhatnánk, de aztán meg mégis. Egyrészt rávilágít a társadalomban meglévő morális állapotokra, másrészt meg ki az az ember, aki ezután meglenne zene, színház nélkül?

A régi házak övezte, krúdys hangulatú udvar felett elrepültek a padlástérben tanyázó denevérek, hogy a felcsendülő muzsikáé és a baráti beszélgetéseké legyen az este. Jó érzésekkel, szép reményekkel tértünk nyugovóra.

Fellépők: Cserga / Varga Péter, gitár, ének, Kiss Virág ritmushangszer, vokál, Molnár Balázs szólógitár, Kóbor Tamás basszusgitár, Agg Ákos szólógitár

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás