Év Fája: szavazz a szombathelyi Pelikán park gyönyörű platánfájára

2020.09.04. - 08:30 | vaskarika.hu - Fotók: Év Fája hivatalos oldala

Év Fája: szavazz a szombathelyi Pelikán park gyönyörű platánfájára

Az Év Fája egy európai kezdeményezés, melynek hazai fordulója most zajlik. Szombathelyről a Pelikán park gyönyörű platánfáját nevezték a versenybe, amiben jelenleg az 6. helyen áll. Szavazzunk, hogy megszerezzük a dicsőséget a platánnak és Szombathelynek!

Az idei évben 38 fát neveztek az Év Fája versenybe az ország különböző pontjairól. A zsűri 10 fát juttatott a döntőbe, ahol a te szavazatoddal megnyerheti a 2020-as Év Fája címet, és indulhat februárban az Európai Év Fája versenyen.

A voksolás 2020.07.01-től 2020.10.01-ig tart. Az eredményhirdetés 2020. október közepén egy díjátadón valósul meg.

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb, legszebb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.  

A platánt a szombathelyi gyökerekkel rendelkező debreceni lakos, Décsi Zsuzsa nevezte a versenybe.

Az ő személyes története: "2019 nyarán családi találkozó okán jártunk Szombathelyen. Unokahúgom szombathelyi, nagybátyám Svédországból, húgom Budapestről, jómagam Debrecenből érkeztünk. A karneválra menet sétáltunk a Gyöngyös partján. Egyszer csak megláttuk ezt a hatalmas, csodálatos fát. Mindannyian szinte gyerekké válva boldogan élveztük a fa társaságát, játszottunk, kacagtunk. Egyszerűen nem tudtunk tovább menni, annyira lenyűgözött bennünket. Rögtön el is határoztuk, hogy mindenképp jelöljük. Reméljük, találunk másokat is, akik támogatják ezt a nevezést."

Fa elhelyezkedése: Szombathely, Pelikán park 47.236339, 16.622802
Kora: több mint 130 éves
Magassága: 15-20 m
Törzskerület: 4-5 m

A szombathelyi platán jelenleg az 5. helyen áll, és ahhoz, hogy előrébb jusson a rangsorban, netán esélyt kapjon arra, hogy az idei európai vetélkedőn is megszerezhesse az Év Fája címet, még sok-sok szavazatra van szükség.

Szavazni a http://evfaja.hu/dontosfak oldalon lehet, ahol ez a fa a 2. „Egy különleges platán" néven.


A döntős fák:

Micsky Hársak
Egy különleges platán - Szombathely
Geszt Tisza kastélypark platánfái
Imrehegyi terebélyes eper
A debreceni Déri Téri kocsányos tölgy
Fegyverneki fekete nyárfa
Napsugár tér juhara
Júdásfa a mélykúti templomdombon
Ferencvárosi öreg platán
Bagolyvári Promenád - Balatonszemes

Új hozzászólás