Összetartozás100 – a Felvidéken folytatódott a Szökős és a gencsapáti táncosok sorozata

2020.08.27. - 00:25 | Molnár Péter

Összetartozás100 – a Felvidéken folytatódott a Szökős és a gencsapáti táncosok sorozata

Gömörben és Nagyidán jártak az elmúlt hétvégén az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai – akik féléves kényszerszünet után folytathatták Trianon századik évfordulójára tervezett szerepléssorozatukat.

Januárban, a muravidéki Lendván kezdte meg a külhoni magyar közösségeknek ajánlott sorozatát a két vasi folklórműhely, mely során a Kárpát-medence valamennyi szegletébe el kívánták vinni előadásukat a táncosok. A kezdeményezés a járványhelyzetben hamar félbemaradt - az áprilisra tervezett erdélyi útra nem kerülhetett sor, a nemzeti összetartozás napjára pedig már az online térben készültek a vasiak, az „#összetartozás100folk" akcióban összefogva a Kárpát-medence mintegy 300 közösségét. A nyáron aztán felcsillant a remény a folytatásra, mely az elmúlt hétvégén, a felvidéki Nagyidán tett látogatással meg is valósulhatott.

Az út Gömör vidékén keresztül vezetett, ahol az utazócsapat megemlékezett a legenda szerint az urakat „megkapáltató" Mátyás királyról (Sajógömör), majd Szilicére és Borzovára is ellátogatott. Másnap, Rozsnyó és Kassa történelmi emlékeinek megtekintése után, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes székházában fogadták az együtteseket, melyek az este folyamán sokszínű műsorral hálálták meg a vendégszeretetet: az erdélyi Mezőség, a horvátországi Szlavónia, Nógrád, Zselic és természetesen Vas megye táncos és zenei hagyományait megelevenítve a helybéli magyar közönség előtt.

Új hozzászólás