Orgonavarázs a szabad ég alatt - Rákász Gergely koncertje a Püspöki Palota kertjében

Képgaléria megtekintése2020.08.31. - 00:40 | Büki László 'Harlequin'

Orgonavarázs a szabad ég alatt - Rákász Gergely koncertje a Püspöki Palota kertjében

A püspökvári programsorozat zárókoncertje egy igazi zenei csemegét tartogatott: Rákász Gergely koncertorgonista zenetörténeti narrációval fűszerezett előadásában megszólaló klasszikus darabok ezúttal nem a templom falai között, hanem annak kertjében, csodálatos természeti környezetben hoztak felüdülést, hatoltak lélekig.

Szombaton utolsó és egyben legjobban várt hangversenyéhez érkezett a püspökvári koncertsorozat, amiben a fellépő művészek tiszteletdíjukat jótékony célra ajánlották fel, ahogy a koncertekre jegyet váltó, illetve adományozó közönség is: a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai gyermektáborát támogatták. Idén is 1300 gyermek - ezzel együtt 1300 család - nyarát tették szebbé, könnyebbé a karitász munkatársai, önkéntesei, támogatói, és ezt szeretnék jövőre is. Ehhez járul hozzá a koncertsorozat adománya, tiszteletdíj-felajánlása, aminek harmadik fellépője Rákász Gergely koncertorgonista volt.

Ahogy színpadra lépett, áradt belőle az élet, és az, hogy átadjon magából, a zene szeretetéből valami újat éppúgy, mint régit vagy különlegeset. Nem meglepő hát, hogy egy feltöltődésessel teli hangversenyt hallhattunk tőle.  

Händel Tűzijáték szvitjével indult a koncert, majd egy sokáig Purcell-nek tulajdonított, ám Jeremiah Clarke által jegyzett darabbal, A dán herceg indulójával folytatódott a hangverseny - a barokk kor jegyében. Ebből a korból szólalt meg ezután Marc-Antoine Charpentier Te Deumának rondója, ami leginkább az Eurovíziós Dalfesztivál himnuszaként ismert gyönyörű, istenes zene. Az éjszakába "érkezve" a koncert egyik legemelkedettebb pillanata volt Beethoven Holdfény szonátája, amihez fényjátékként távoli villámok derítették meg az eget.

A szünetet követő 40 perc legnagyobb lélegzetű darabja Gustav Holst Planets című zenekari szvitje volt, amiből a Mars, a Vénusz, koncertzárásként pedig a Jupiter tételeket hallhatta a közönség. Ám itt még nem volt vége a nyáresti orgonavarázsnak: Bach művei ugyanis megkerülhetetlenek az orgonahangversenyeken. Rákász Gergely a ráadásban ajándékozta meg a hallgatóságot a német zeneszerző tán legismertebb orgonára komponált művével, a D-moll toccata és fúgával.


A másfél órás koncert egyszerre kínált jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából. A több mint 300 fő a koncert végén biztosan azzal az érzéssel ment haza, amiről évekkel ezelőtt nyilatkozott lapunknak a művész: "olyan darabokat szólaltatok meg, amik felüdülést hoznak, ami után úgy megy haza a közönség, hogy ezt ismerem, szeretem! Vagy ha nem, akkor "örülök, hogy megismertem, mert hozzáadott valamit az életemhez."

További püspökvári koncertek:

Balatoni nyaraló a Püspöki Palota kertjében - A Cimbaliband és Danics Dóra koncertje izzot magas hőfokon a Püspökvárban

2020.08.27. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Balatoni nyaraló a Püspöki Palota kertjében - A Cimbaliband és Danics Dóra koncertje izzot magas hőfokon a Püspökvárban

Szerda este egy rockandroll-hajtású cimbalom járta körbe a Balkánt, és a magyar népzenét is "karon ragadta" egy önfeledt örömkoncertre. Iram című, idén Fonogram-díjat kapott univerzális albumát mutatta be a Püspöki Palota inspiráló, csodálatos kertjében a Cimbaliband és Danics Dóra.

 

 

Lackfi-zsoltárok népdalköntösbe varrva

2020.08.25. - 03:00 | Büki László 'Harlequin'

Lackfi-zsoltárok népdalköntösbe varrva

Lackfi János verses zsoltárai megzenésítve szólaltak meg a Püspöki Palota kertjében - Hétfőn megnyílt a közönség előtt a Püspökvár kertje, ahol a három alkalmas koncertsorozat első fellépőjeként a Zsoltározó Zsiványok adta elő Lackfi János környezetbe illő témájú - istenes - verseit megzenésítve.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás