Bor Favor - Kerekdombi vigasságok borral, zenével

Képgaléria megtekintése2020.09.19. - 11:35 | Büki László 'Harlequin'

Bor Favor - Kerekdombi vigasságok borral, zenével

Tállya bája zegzugos kis utcáiban rejlik, ahol esténként pincészetek hangulatvilágításai csábítanak a fesztiválozók hangulatának felvirágoztatására. De nemcsak ezért érdemes idelátogatni: a kulturális tételsor is legalább ennyire vonzó. Kerekdombi első napunkon a bor bűvöletében barangoltuk be Tállya zegzugait.

Kezdjük azzal, hogy szinte kötelező a fesztiválon borútlevelet váltani, de legalábbis feltétlen ajánlott! Az infópultnál a jegy mellé 1500 Ft-os tételként váltható, 18 pincészet egy-egy borkóstolóját tartalmazó kis aláírós lapkához egy üvegpoharat is kapunk, innét pedig rajtunk múlik - leginkább állapotunkon -, mennyit vagyunk képesek a 18 pincészetből végigjárni. Mindenhol egy, a borászat által javasolt tételt kóstolhatunk, legtöbb esetben kis borszakmai érdekességekkel kísérve. A tájegység jellegzetes bora a furmint - a Somszög Birtoknál ezzel indítottuk az "útlevélpecsételést" -, de kóstoltunk félszáraz hárslevelűt is. Ez utóbbit a Homoky Pincészet nagyon kellemes hangulatú, lampionos zöldjében fogyasztottuk, ahonnan a Budányi Pincészet szintén pezsgő miliőjébe csöppentünk, poharunkba pedig egy 2019-es évjáratú száraz furmint "csöppent".


A Homoky Pincészet hangulatos borkertje

A fogadtatás mindenhol már-már szinte baráti volt, a borok jótékony hatását pedig ideje volt ellensúlyozni némi kötőanyaggal, ami malacsült formájában landolt az asztalunkon házi kenyérrel, salátával Budányiéknál. Nincs ugyan a borútlevél állomásai közt, de túránkat önkéntelenül is a Bártfay Udvarházban kezdtük, ahol Pethő Tamás ezt a kis "tévedésünket" egy kedves szíveslátással viszonozta: kóstolót kaptunk a Nyárády család Trifecta nevű, 2015-ös tokaji száraz furmintjából, hozzá pedig kis harapnivalót - mangalica sonkát, házi kenyeret, szarvasgombás kolbászt, házi gomolyát - helyi termékektől. Fenomenális volt, igazi mini gourmet élményben volt részünk! Aki inkább sörös, az a BAZ - Borsod-Abaúj-Zemplén - kézműves söreit kóstolhatja, mi a csapolt kenderes IPÁ-ra szavaztunk.


Az Oroszlános Borhotel hangulatos udvara

Az ismerkedés-felfedezés-gasztronómia trojkája mellett két koncertbe is belehallgattunk, szinte matiné időpontban lépett fel a Vincellér Ház nagyszínpadán és fényfestett miliőjében egyik személyes kedvencünk, Barabás Lőrinc és zenekara, míg az esti órákban a The Biebers könnyed muzsikája gyűjtötte színpad elé a fesztiválozókat. Első látásra egyik kedvenc helyünk lett a Szóló Présház és Terasz, ahol a szürke, betonszerű külső meleg belvilággal fogad. Ulla Rein kiállítása mellett Csernovszky Márk zongorakoncertje és a pincészet borkóstolója fogadott minket és tartott a hatása alatt jó ideig.


The Biebers a nagyszínpadon

Boros barangolásunkat szombaton folytatjuk, a hely varázsa szinte kimeríthetetlen gasztro- és kulturális élményekkel hívogat! Nem késő még most sem elindulni Tállyára, a Kerekdomb Fesztiválra.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás