Generációk harca - Steigervald Krisztián generációkutató is az Országos Könyvtári Napok vendége lesz (okt. 5-11.)

2020.10.05. - 00:10 | vaskarika.hu

Generációk harca - Steigervald Krisztián generációkutató is az Országos Könyvtári Napok vendége lesz (okt. 5-11.)

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2020.10.05 - 11.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, az október 5-11. között megvalósuló események szlogenje: KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT - ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT! Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 30., illetve az Országos Könyvtári Napok 15. születésnapja köré szerveződnek a 2020-as rendezvények.

Generációk harca - Hogyan értsük meg egymást? - Október 6-án, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Szeretnéd megérteni, hogyan gondolkodik a nálad idősebb és fiatalabb, de leginkább, hogy hogyan gondolkodsz te? Most Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban lehetőség lesz megvitatni a témát annak egyik legfőbb magyarországi kutatójával.

2020. október 6-án (kedden) 17 órakor Steigervald Krisztián generációkutató, intergenerációs coach lesz a Berzsenyi Dániel Könyvtár vendége. A komoly témát humoros előadásmódjával könnyen átláthatóvá varázsoló „szülői megoldó ember" „X generációs férjként és Alfás apukaként" a saját bőrén is megtapasztalt jelenségeket jár körül pszichológiai tudással és tapasztalatokkal felvértezve.

Steigervald Krisztián évek óta tart előadásokat arról, milyen történelmi, technológiai és kulturális események hatására változtunk meg az utóbbi csaknem száz évben: hogyan hatottak az egyes korszakok a gondolkodásunkra és világlátásunkra, miért alakultak ki ebből a különböző (veterán-, baby boomer, X, Y, Z és alfa-) generációk, melyiknek milyen jellegzetességei vannak, miképpen viszonyulnak egymáshoz, hogyan érthetnék meg egymást ezek tagjai a jobb együttműködés érdekében - egy sikeresebb, boldogabb élet reményében.

Ma Magyarországon hat generáció éli életét, hat meglehetősen különböző embercsoport. Azt mondhatnánk, hogy ezek a generációk mást kedvelnek, máshogy élnek, mások a tulajdonságaik. De ez nem lenne teljesen igaz, hiszen vannak közös tapasztalatok, együtt megélt évtizedek, azonos ismerősök és kollektív problémák. Más kérdés, hogy ezeket nem ugyanúgy élték meg.

Steigervald Krisztián tavasszal megjelent könyvének - és a könyv nyomán született előadásának - célja, hogy letisztítsa a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, valamint feltárja értékeiket. Így mindenki felismerheti a saját generációs korlátait, és a nemzedékek között dúló csatározások helyett képesek leszünk magunkat kívülről szemlélni, másokat megérteni - vagy akár nevetni is azokon a szituációkon, amikor csupán a generációnk beszélt belőlünk...

S hogy miért tartja Steigervald Krisztián fontosnak, hogy nyíltan beszéljünk - sőt mi több, beszélgessünk - a generációs problémákról? Blogján így ír erről:

Az egyik legnehezebb kihívás ma szülőnek lenni. Az eddigi apai vagy anyai minták sokszor hatástalanok, nekünk kell kitalálni ma azokat az eszközöket, amelyekkel barátságban tudunk lenni odahaza. Ez sokszor kísérleti terep, tele hibákkal, küzdelmekkel, mert a mai gyerekek válasz-reakciói teljesen mások, mint amiket saját tapasztalataink alapján szülőként várnánk. Emiatt sokan lehetünk frusztráltak, bizonytalanok, sőt akár elkeseredettek is. A megoldásokat nehéz megtalálni, mert a 21-ik századi modern nukleáris-családban gyakran egyedül kell megküzdeni ezekkel a nehézségekkel. A megoldás alapja a megértés. Ha megérted, hogy mennyire más a mai gyermekkor, mint a Te gyermekkorod volt; hogy mennyire más ma a szülőség, mint volt a Te szüleidnek, már egy jó alapot biztosítasz Magadnak ahhoz, hogy megtaláld a saját megoldásaidat. De ha még ráadásul rászánsz egy kis időt arra, hogy más szülőkkel együtt saját élményeken keresztül ránézz a szülőségedre, csak nyerhetsz ebből a befektetésből."

A belépés ingyenes!

A programot az Országos Könyvtári Napok keretében láthatja, hallhatja a közönség.

Országos Könyvtári Napok (okt. 5-11.)

A Berzsenyi Dániel Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, a 2020. október 5-11. között megvalósuló események szlogenje: KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT - ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT! Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 30., illetve az Országos Könyvtári Napok 15. születésnapja köré szerveződnek a 2020-as rendezvények.

Szemezgetés az Országos Könyvtári Napok szombathelyi programjaiból:

Október 5-től: Gyógyító könyvek - kiállítás orvosi, gyógynövényes témájú ritka kötetekből, muzeális dokumentumokból (1. emeleti hírlapolvasó). A tárlat megtekinthető 2020. október 31-ig


Október 6.: 17.00 Generációk harca - Hogyan értsük meg egymást? - Steigervald Krisztián generációkutató előadása a 4. emeleti előadóteremben

Október 8.: 18.00 A szépnek legilletékesebb és leghűbb ápolói : 135 éves a Szombathelyi Szépítő Egyesület (kiállításmegnyitó)


Október 10.: 10.00-től Kreatív sarok - fejtörők, barkácsolás, hogy az új ismeret saját felfedezés, öröm legyen (gyermekkönyvtár)


Október 11. (vasárnap): 15.00 Ember a fán - zenés irodalmi délután Kollár-Klemencz Lászlóval

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár által szervezett könyves események - a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében tett óvintézkedések betartásával (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés) - valósulnak meg.


Új hozzászólás