Színspiráció - A 85-ös csoport színgazdag tárlata a Galeria Arcisban

Képgaléria megtekintése2020.10.11. - 15:25 | Misel, Dr. Kereszty Gábor

Színspiráció - A 85-ös csoport színgazdag tárlata a Galeria Arcisban

Sárvár patinás kiállítóterme, a Galéria Arcis adott otthont egy sajátos tematikájú kiállításnak. A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1985-ben végzett képző- és iparművészei - a 85-ös csoport most kiállító tagjai - mutatták be alkotásaikat. Kondor János festőművész házigazdaként és kiállítóként üdvözölte a megjelenteket, Kondora István polgármester a város nevében szólt a maszkos közönséghez. A tárlatot Szalay József festőművész nyitotta meg, Vajda András zenetanár működött közre vibrafonon. A kiállítást november 3-ig tekinthetik meg a galéria látogatói.

HIRDETÉS

A sárvári Nádasdy-vár rendszeresen ad otthont időszaki kiállításoknak, a könyvtár alatti, földszinti termekben leginkább a modern kori művészeteknek. Nemrég zárult Kopacz Mária erdélyi festőnő kiállítása, ma pedig a 85-ös csoport kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A tárlatot Kondora István, a város polgármestere nyitotta meg, a művészek nevében pedig Szalay József festőművész, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének elnöke szólalt fel, a zenét pedig Vajda András zenetanár szolgáltatta vibrafonon.

Beszédét azzal indította Szalay József, hogy elmesélte, miért a 85-ös csoport elnevezés: mert mindannyian abban az évben kapták meg művészeti diplomájukat, egyik tanítványa pedig éppen akkor született. A csoportot nyolc művész alkotja, kiknek stílusa igencsak különböző, sőt, Molnárné Riskó Erzsébet gyönyörű, népviseletes babáival vesz részt a kiállításon. Szalay József szerint a legfontosabb a harmóniára törekvés, és, hogy a művészt és művészetének élvezőit ne válassza el szakadék, az alkotó feladata tehát nem csak az önkifejezés, hanem hogy élményhez juttassa a nézőt. Ehhez választhat geometriai, absztrakt naiv, vagy éppen realista stílust.

A kiállított művek valóban igen eltérő látásmódról és kifejezési eszközről árulkodnak, közös bennük talán csak a színek és vonalak által előidézett inspiráció. A babák pedig a múlt jelrendszerének a megőrzését tűzték ki célul a hajdani viseleteken keresztül. Beszédében megemlékezett két elhunyt művésztársról is, Hercegné Paparó Ibolyáról és Paizs Péterről. A kiállítás november 3-áig lesz látható.

A tárlat résztvevői:

Dévényi János
Kondor János
Merényi György
Molnárné Riskó Erzsébet
Kelemen Marián Éva
Rumi Rózsa
Sávai Márta
Szalay József

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás