Ad perpetuam rei memoriam - Mérei Tamás emlékkoncert a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2020.10.15. - 04:00 | Büki László 'Harlequin'

Ad perpetuam rei memoriam - Mérei Tamás emlékkoncert a Bartók Teremben

Egykori igazgatója emlékének adózott szerda esti koncertjével a Savaria Szimfonikus Zenekar. Mérei Tamás rendkívüli és karizmatikus vezetője volt a zenekarnak éveken át, művészetével, személyes kisugárzásával és formabontó ötleteivel új színt hozva Szombathely (komoly)zenei életébe.

Ezt a színes és egyben tragikusan rövid életutat mutatta be Kelemen Zoltán színművész hol könnyekig megható, hol gyászkönnyítően lélekmosolyogtató konferálása, ami egyfajta harlekini arcát fedte fel a kiváló csellistának: a komoly, zenével és zenekarral együttlélegző, ám belül olykor önmagával is heroikus küzdelmet folytató művészt, és a zenei ötletekből kifogyhatatlan, végletekig vagány, kreatív vezetőt. Azt az embert, akinek nevéhez köthető az Iseum előtti Hírességek sétánya, s aki mostantól névadóból csillagossá fényesül ott.


Az emlékkoncerten közreműködött utolsó tanítványainak egyike, Hazafi Manna, valamint a Kossuth-díjas gordonkaművész, Onczay Csaba, aki Mérei Tamás egyik legkedveltebb zeneművét, Dvořák: h-moll gordonkaversenyét játszotta. A zenekart Medveczky Ádám vezényelte. Szombathely MJV Önkormányzata nevében dr. Nemény András polgármester gondolatait Kiss Barna igazgató tolmácsolta.

Az emlékkoncerten elhangzott zeneművek:

Beethoven: Eroica 2. tétel
Jules Massenet: Thaïs - Meditáció /szólista: Hazafi Manna/
Antonín Dvořák: h-moll gordonkaverseny 2. tétel /szólista: Onczay Csaba/
Mozart: Varázsfuvola nyitány
Apolló 13 /filmzene/
Brahms: 4. szimfónia 4. tétel 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Miki 2020.10.15. - 11:00
Nagy élmény volt ez az este. Medveczky Ádám ismét remekelt a zenekarral együtt, ő a filmzenét is ugyanolyan elánnal dirigálta.
Kelemen Zoltán kiválón interpretálta az " ünnepelt" stációit, így sokunk számára még közelebb hozta.... Személyes élményeivel, irodalmi illusztrációkkal gazdagította a hivatalos szövegrészt.
Dicséretes, hogy a Zenekar ilyen magas színvonalon, gyorsan felkészült a méltó búcsúztatóra...., a részvételt bárki számára ,anyagiaktól függetlenül , biztosította.

.
BLH 2020.10.15. - 16:52
Kedves Miki, méltató gondolataiddal csak egyetérteni tudok. Kelemen Zoli ugyanolyan rendhagyóan konferálta az estet, mint amilyen sokszínű egyéniség volt Mérei Tamás. Nagyon mélyről indított, hiszen a Radnóti vers (Sem emlék, sem varázslat) eléggé súlyos költemény, majd az azt követő Eroica szimfónia ugyanúgy zenetörténeti fordulópont Beethoven életében, ahogy a zenekar igazgatása Méreiében. Az ő művészetében sem jelentett akkora előrelépést semmi más, ahogy Beethovenében sem egyetlen zenemű sem a 3. szimfónia után. A szólisták gyönyörűen interpretálták a választott műveket, szép gesztus volt, hogy tanítvány és tanár váltotta egymást a szólista szerepkörben. Onczay művész úr után kellett valami "könnyedebb", pezsdítőbb darab, egyrészt mert Tamás személyisége, habitusa előtt ezzel ugyanúgy tisztelgünk, másrészt mert a mű (Varázsfuvola) Szombathelyhez köthető. Kiváló választás volt a nyitány, és a filmzene is, ahogy utaltál rá Te is. Aztán jött a szenvedély, a hobbi, a vitorlázás, és vele Fa Nándor, Szent Jupát. Félig-meddig fel is lett konferálva, hogy hallhatja a közönség azt az indulót (?), egyfajta szindbádi "elhajózásként", ám végül Brahms 4. szimfóniájának zárótétele hangzott el. Méltó emlékezés volt egy rendkívüli emberre.