200 éve született Frydryk Chopin - tematikus nap a lengyel géniusz tiszteletére a Duna Televízióban (márc. 1)

2010.02.20. - 09:57 | vaskarika.hu

200 éve született Frydryk Chopin - tematikus nap a lengyel géniusz tiszteletére a Duna Televízióban (márc. 1)

Helyszín: Duna TV

Dátum: 2010.03.01.

2010. március 1-én ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Duna Televízió tematikus nappal emlékezik meg az évfordulóról.

2010. március 1-jén ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Duna Televízió tematikus nappal emlékezik meg az évfordulóról, amelynek keretében 19 óra 35 perckor élő koncertet közvetítünk a Művészetek Palotájából. A Bicentenáriumi hangversenyen fellép a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara, valamint Szilasi Alex zongoraművész. A koncert szünetében Zenei műhely című műsorunkat vetítjük. A műhelyben Teszári Nóra beszélget Fazekas Gergely zeneesztétával arról: hogyan is játszanak és játszottak Chopint ez elmúlt ötven évben és manapság.

Március elsejét Chopinnek és a komolyzenének szenteli csatornánk, műsorfolyamunkat átszövi a zene, zenei betétekkel, koncertfelvételekkel és beszélgetésekkel emlékezünk a zseniális komponistára. Népszerű műsorunkban, a Kívánságkosárban (11.30) Szécsi Máté, a Pécsi Nemzeti Színház operaénekese énekel Chopin dalokat, a Cimborában (14.50) pedig Vásáry Tamás zongoraművész mesél a zeneirodalom legendás alakjáról. Aznapi műsorfolyamunkban azonban természetesen a zongoráé lesz a főszerep: 15 óra 15 perckor a Kossuth-díjas, fiatal virtuóz, Bogányi Gergely tolmácsolásában hallgathatunk Chopin műveket, majd 15 óra 40 perckor Fryderyk Chopin 1810-1849 - „Le a kalappal, urak, lángész van jelen!" című ismeretterjesztő műsorunkban Kocsis Zoltán beszélget Mácsai János zenetörténésszel a Chopin életműről. A műsorban Bogányi Gergely, Cziffra György és Kocsis Zoltán felvételei szerepelnek.

Este 19.35-kor különleges zenei élménnyel ajándékozza meg a Duna Televízió nézőit: csatornánk élőben közvetíti Fryderyk Chopin Bicentenáriumi hangversenyét a Művészetek Palotájából. A Müpa közönsége e nemzetközi együttműködéssel létrejövő hangversenyen találkozhat Lengyelország egyik legnevesebb zenei együttesével, a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekarával. Az est szólistája Szilasi Alex. A zongoraművész 2005-ben indította el egyedülálló koncertsorozatát, amelynek célja: Chopin teljes életművének bemutatására, valamint a Pleyel zongorákon elhangzott művek rögzítése az utókor számára. Szilasi Alex a Pleyel-zongorák újrafelfedezésén keresztül új megvilágításba helyezi a chopini életmű számos előadói és zeneszerzői vonatkozását. A művész több éves kutatómunkáját a francia zongoragyár azzal a gesztussal honorálta, hogy legújabb P-280-as modelljét az ünnepi koncertek alkalmából az előadóművész rendelkezésére bocsátotta.

A koncert programja:

Schubert-Liszt: C-dúr („Wanderer") fantázia, op. 15
Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise brillante, op. 22
Chopin: Változatok Mozart: Don Giovanni „La ci darem la mano" c. áriájának témájára
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21.

A zenekart vezényli: Tadeusz Wojciechowski.


Movie 'The Pianist' Chopin Ballade No.1 - Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise brillante, op. 22

A koncert szünetében Zenei Műhely - 200 éve született Frydryk Chopin című műsorunkat vetítjük. Nemzeti kultúrák nemzetközivé válása - alcímnek talán ezt is adhatnánk a Zenei műhely március elsejei adásának. Műsorunkban a lengyel géniusszal, Chopinnel foglalkozunk, aki megismertette és megszeretette a világgal a mazurkát, a polonézt és a balladákat. Életműve révén a lengyel nemzeti értékek egyetemessé váltak, művei pedig a mai napig a világ koncerttermeinek legtöbbet játszott zongoradarabjai lettek. A műhelyben Teszári Nóra beszélget Fazekas Gergely zeneesztétával arról: hogyan is játszanak és játszottak Chopint ez elmúlt ötven évben és manapság. A műsorban hallható előadóművészek: Cziffra György, Fischer Annie, Kocsis Zoltán, Ránki György, Vásáry Tamás, Bogányi Gegely.

A tematikus műsorfolyamunkat természetesen szintén zenével zárjuk: 23.20-kor Chopin-Vukán: 12 Preludes Op.28. című darabját hallhatják a Creative Art Jazz Trio előadásában, majd Bogányi Gergely ringatja álomba a hallgatóságot Chopin dallamokkal (1.40).

A zeneszerző rövid életrajza:

Felvett francia nevén Frédéric François Chopin, eredeti nevén Fryderyk Franciszek Chopin Közép-Lengyelországban, a Sochaczew város melletti Żelazowa Wolában született 1810-ben. Chopin zenei tehetségét nagyon fiatalon felismerték, már gyermekként számos koncertet adott. 1831-ben örökre elhagyta Lengyelországot, és Párizsban telepedett le, ahol 1836-ban megismerkedett Dudevant bárónéval, azaz írói álnevén, George Sanddal. Az írónővel hosszú évekig viharos szerelmi viszonyt folytatott. Az egyetemes zongorairodalom legendás alakja fiatalon, tuberkulózisban halt meg 1849-ben.

Műveinek többsége szóló zongorára írt darab, és kivétel nélkül minden szerzeményében jelen van a zongora. Két zongoraversenye (Op. 11 és 21) ma is gyakran játszott mestermű.

További információkért látogasson el a Duna Televízió honlapjára: http://www.dunatv.hu/

Új hozzászólás