Vas megyében születtem…- Népdalest az MMIK-ban

Képgaléria megtekintése2010.02.20. - 18:44 | Dart

Vas megyében születtem…- Népdalest az MMIK-ban

Február 19-én pénteken este hét órára az MMIK színháztermében gyűltek össze a Vas megyei népzenei együttesek hetedik alkalommal szervezett találkozójukra, ahol tizenhat csoport mutatkozott be legújabb műsorával. A sok fellépő miatt csak néhány szám előadására nyílt lehetősége egy-egy csapatnak.

A megye minden szegletéből érkeztek a seregszemlére. A találkozó célja elsősorban az volt, hogy Vas megye legkiválóbb népzenei együttesei és szólistái bemutatkozhassanak a nyilvánosság előtt legfrissebb repertoárjukkal, és másokkal is megismertethessék népzenei örökségük értékeit.


Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a hagyományőrző rendezvényt. Beszédében utalást tett a megyerendszert régióvá átalakítani kívánó törekvésekre, például, hogy milyen furcsán hangzana a népdal „Vas megyei gyerek vagyok..." helyett „Nyugat-dunántúli gyerek vagyok..." szöveggel.

A találkozóra az énekesek, zenekarok és szólisták hagyományokhoz hű hangzóanyaggal jelentkeztek, a beérkezett anyagból pedig szakértők állították össze a műsort, és válogatták ki a felvételre kerülő CD anyagát. A válogatást végző zsűri tagjai: Földesi Jánosné, a Bartók Béla Zeneiskola népzenei tanszakának vezetője, a népművészet ifjú mestere, Sebők Lívia népdalénekes, népzenetanár és Földesi János népzenetanár voltak.

Az esten ifjúsági és felnőtt hangszeres és énekes együttesek, népdalkörök, citerazenekarok és táncházi zenekarok léptek fel. A közös koncerten nem csak magyar népzenét játszó, hanem nemzetiségi előadók is helyet kaptak.

A monstre műsorban közreműködtek a Boglya Népzenei Együttes, Koprive Tamburazenekar és Ljubičica Női Kar Szentpéterfáról, Nardai Énekkar, Perenyei Férfi Népdalkör, Rábafüzesi Asszonykórus, Ráspoly Zenekar, Répce Citerabarátok Köre, Rutafa Énekegyüttes, Sinkó Pál és Gál Pál Vépről, Sitkei Ifjúsági és Felnőtt Citerazenekar, Szárazfa Nagyzenekar, Szentkirály-Gyöngyöshermán Népdalkör, Ümmögő Együttes, Vasi Népdalstúdió, Zsivány Zenekar.


Különösen nagy tetszést aratott a közönség körében a harmonika kísérettel német dalokat előadó, Unger Magdolna vezette Rábafüzesi Asszonykórus, de Sinkó Pál és Gál Pál balástyai népdalai, a szentpéterfaiak énakkara, tamburazenekara, és a perenyeiek férfias basszusa is mind-mind hatott a publikumra. A Boglya, Ráspoly és a többi fellépő zenéjét gyakran lábdobogással kísérték, és lelkes tapssal jutalmazták a nézők. A találkozó közös zenéléssel, majd az előtérben táncházzal zárult.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás