Az AGORA, a Végállomás és a sárvári AZK is a támogatottak közt - Kihirdették a Hangfoglaló Program hetedik évadának első döntéseit

2020.11.20. - 19:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: Büki László 'Harlequin'

Az AGORA, a Végállomás és a sárvári AZK is a támogatottak közt - Kihirdették a Hangfoglaló Program hetedik évadának első döntéseit

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programjának hetedik évadában a Klubtámogatói Alprogram támogatásával 101 könnyűzenei koncerthelyszín összesen csaknem 240 millió forintot fordíthat a programjaira, az Induló Előadói Alprogram pedig 22 produkciót segít majd.

A Hangfoglaló program kollégiuma augusztus elején hirdette meg a Klubtámogatói Alprogram pályázatait, amelyekre fővárosi, vidéki és határon túli koncerthelyszínek jelentkezhettek. Az immár hetedik alkalommal kiírt pályázatok célja ezúttal is az volt, hogy a belépőjegyes, élőzenei koncerteket szervező helyszíneket segítse magyar fellépők meghívásában.

A három pályázatra összesen 210 millió forintos keretet irányzott elő a kollégium. A szeptember végi határidőig 140 pályázatot nyújtottak be és a három kategória jelentkezői mintegy 408 millió forintos igényt fogalmaztak meg. A kollégium végül 14 százalékkal lépte túl a tervezett keretet, így 101 koncerthelyszín mintegy 240 millió forintos támogatásban részesül.

A fővároson kívüli kluboknál - amelyek ezúttal is működhetnek művelődési házakban, mozikban, szórakozóhelyeken - szempont volt, hogy a nagyobb városokban továbbra is legyenek támogatott helyszínek, valamint hogy a sok éve jól működő klubok életben maradását segítse a támogatás.

Ebben a kategóriában 66 helyszín összesen 176,1 millió forintot kap koncertek megrendezésére, azaz a fellépők honoráriumára és a rendezvények meghirdetésére.


A vasi nyertesek:

AGORA SZOMBATHELYI KULTURÁLIS KÖZPONT SZOMBATHELY - RENDSZERES ÉLŐZENEI KONCERTPROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA A SZOMBATHELYI AGORA-MŰVELŐDÉSI ÉS SPORTHÁZBAN - 2.500.000 Ft 

HUFNAGEL SZABOLCS LAJOS - SZOMBATHELY RENDSZERES ÉLŐZENEI KONCERTPROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA A SZOMBATHELYI VÉGÁLLOMÁS KLUBBAN - 2.200.000 Ft  

NÁDASDY FERENC MÚZEUM, MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR SÁRVÁR - RENDSZERES ÉLŐZENEI KONCERTPROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA A SÁRVÁRI NÁDASDY-VÁRBAN - 3.350.000 Ft 

A határon túli tíz pályázóból kilenc kapott támogatást, a tervezett keretet mintegy 60 százalékkal felülmúló összegben. A kollégium ezúttal a fővárosi helyszínektől csoportosított át forrást a másik két kategóriára, így a 26 budapesti klub a tervezett 50 millió forint helyett mindössze 39 milliós támogatásban részesül.

Döntés született arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt a 2021. szeptember 30-ig megvalósítandó koncertek esetében a támogatás arányában csökkenthető a megvalósítandó koncertek száma.

A Hangfoglaló Program kollégiuma döntött az Induló Előadói Alprogram támogatásairól is. A hagyományos produkcióknak szóló pályázatra 207-en jelentkeztek, akik közül egy szakmai grémium javaslatára 56 formációt hívott meg a kollégium a Dürer Kertben tartott élő meghallgatásra.

Az ottani 15 tagú zsűri pontszámait figyelembe véve végül 19+1 formáció részesül 2-2 millió forintos támogatásban.

A hetedik évad támogatott pályázói: Bongor, Böbe, Buzás Bence, Csillagerdő, GidnimRém, Kertekalatt, Kytaro, Livingroom, Mayer Fanni, Mordái, Rafael Márió Trió, Sasa Lele, Sebestyén Patrik Sextett, Sorbonne Sexual, Szabó Anna Rozsi, Takács Dorina Deva, Tortuga, Zajnal, ZIP. A huszadik támogatott az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét megnyerő Kontraszt.

Ugyancsak döntés született az elektronikus zenei produkcióknak szóló pályázatról, amelyre összesen 20 jelentkezés érkezett.

A kollégium ebben az esetben is szakmai tanácsadók segítségét kérte, akik a beküldött dalok előzetes meghallgatása után állítottak fel egy javasolt sorrendet. Ennek alapján a kollégium végül úgy döntött, hogy ebben a kategóriában Csontos Bence Ben Leavez és Dávid Balázs ZSD produkciói részesülhetnek 1,5-1,5 millió forintos támogatásban - áll a közleményben.

A nyertes koncerthelyszínek és produkciók teljes névsora az NKA honlapján (https://nka.hu) érhető el.

Új hozzászólás