Vadászat - Közel a természethez - Online kiállításmegnyitó

2020.11.23. - 12:15 | vaskarika.hu

Vadászat - Közel a természethez - Online kiállításmegnyitó

November 27-én 10 órától nyílik meg a Savaria Múzeum szervezésében az az online tárlat, aminek tematikája a vadászat köré épül. A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását.

A kiállítás központi eleme két nagy dioráma: a jellegzetes Vas megyei tájrészlet fényképe előtt felépített erdőszélen és réten nagy- és apróvadakat vehet szemügyre a látogató. Az egyes fajok évszakok és vadászati időszakok szerint jelennek meg: tavasszal az erdei szalonka-húzás, nyáron az őz, ősszel a gím és dám bikák, télen a vaddisznó és a róka adja a fő látványelemet. A népi vadászat néhány formájából is ízelítőt kap a látogató: egyebek mellett csapóvasak, hurkok és a rigászat kellékeinek bemutatásával.

A kiállítás látványos elemei Magyarország jellemző vadfajainak trófeái. Az őzagancsokból épített piramis a genetikai változatosságot, a mennyiség és a minőség viszonyát szemlélteti, míg a szarvasagancsok, vaddisznóagyarak, koponyák és mellpreparátumok az elejtés élményét idézik fel.
A sportvadászok hazai és egzotikus tájakon terítékre hozott zsákmánya a „vadászszobában" tekinthető meg, ahol Európa hazánkhoz közeli hegyvidékeiről például barna medve, zerge, mormota, havasi hófajd, nyírfajd, siketfajd kapott helyet.

Ázsia jelenleg még kevésbé felkapott vadászaink körében. A hajdani orosz kapcsolatok felhasználásával azonban az ezredfordulón többen vadászhattak az Urálban, közülük Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával mutatunk be néhány trófeát.

A 21. században sok vadász számára vált elérhetővé Afrika. A modern szafarik trófeái jelennek meg az Afrika falon (nagy kudu, nyársas antilop, jávorantilop, gnúk, varacskosdisznók, stb.) elsősorban Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával, a Savaria Múzeum saját műtárgyaiból.

A kiállításon egy fegyverfalat is kialakítottak, ahol minden eszköz, ami a vadászathoz szükséges, megjelenik, a fegyverektől a vadhálóig. Az ázsiai eredetű, a magyarok által is magas szinten művelt vadászati technikát, a solymászatot pedig a Vas megyei és egyben a magyar solymászközösség kiemelkedő alakja, Bechtold István eszközeinek segítségével lehet megismerni.

A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.

Új hozzászólás