Festetics-kilátó: megújul a Keszthelyi-hegység egyik kedvelt panorámatornya

2020.12.01. - 07:20 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Festetics-kilátó: megújul a Keszthelyi-hegység egyik kedvelt panorámatornya

A Keszthelyi-hegység 231 méteres magaslatán álló népszerű kilátó tartószerkezetének megerősítése szükségessé vált, felújítják, ezért átmenetileg nem látogatható.

A legutóbb 2000-ben újjáépített Festetics-kilátó fa szerkezete az elmúlt 20 év alatt nagy mértékben leromlott, ezért szükségessé vált a felújítása - írja a fenntartó Bakonyerdő Zrt. a honlapján.

Az elmúlt időszakban a Bakonyerdő Zrt. munkatársai szakemberek bevonásával felmérték az építmény állapotát. A felmérés során megvizsgálták az torony faanyagszerkezeti és statikai állapotát. Az eredmények alátámasztották a kilátó megerősítésének indokoltságát. A kiviteli terv már elkészült, a felújítási munkálatok pedig az időjárás függvényében, jövő év elején el is kezdődhetnek.


latkep-a-festetics-kilatobol-a-balaton-fele.-a-parton-vonyarcvashegy FOTO Farkas PetreA kilátót a látogatók biztonsága érdekében, november 26-tól a felújítási munkálatok befejezéséig lezárják.

Várhatóan 2021 tavaszától ismét gyönyörködhetünk a gyenesdiási Festetics-kilátóról elénk táruló panorámában: a Varsás-hegyen magasodó toronyból a Balaton nyugati öblét, Keszthely látképét és a Keszthelyi-hegység erdőrengetegét vehetjük szemügyre.

A kilátó alatt található Nagy-réten halad el az Országos Kéktúra jelzése. A Nagy-mező felől rövid, de igen meredek ösvény (kék háromszög) tör át a bokrokon a hegytető felé.

Kirándulástippek: a gyenesdiási Festetics-kilátó

2019.04.22. - 13:00 | Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: a gyenesdiási Festetics-kilátó

A 2000-ben újraépített gyenesdiási Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig.

Új hozzászólás