Aki Sitkét örökre felírta a fesztiváltérképre - Szabadtéri szentmisével emlékeztek Balázs Fecóra

Képgaléria megtekintése2020.12.11. - 19:45 | Misel

Aki Sitkét örökre felírta a fesztiváltérképre - Szabadtéri szentmisével emlékeztek Balázs Fecóra

A lankás domb, ami máskor a szórakozás és vidámság színhelye, most a csendes bánaté és emlékezésé volt - December 11-én, ezen a borús péntek délutánon, a budapesti temetéssel egyidőben megemlékező szentmisét tartottak Sitkén, Balázs Ferenc (Fecó) emlékére.

A mára már legendássá vált történet még 1986-ban kezdődött, amikor is az énekes egy baráti látogatásra a faluba érkezett, és azonnal beleszeretett az akkor még romos kápolnába. Innentől kezdve úgy folytatódik, mint a tündérmesék: előbb az ötlet a megmentésére, és aztán a megvalósítás. A zenésztársadalom pedig partner volt ebben, és elkezdődött az a máig tartó fesztiválsorozat, ami évente kerül megrendezésre, a bevételt pedig a kápolna mindenkori állagmegőrzésére, szépítésére fordítják. Esküvőt, kiállítást, kisebb koncerteket is tartanak benne.

Fecó nem csak egy szép műemlék megmentésében szerzett múlhatatlan érdemeket, de Sitkét örökre felírta a fesztiválhelyszínek térképére. Kedves, közvetlen személyére nagy szeretettel emlékeznek a helybeliek, akik pedig nem ismerhették személyesen, kárpótlásul élvezhetik a csodás zenéit, dalait, azt az óriási örökséget, amit ránk hagyott.

A szertartást dr. Székely János megyéspüspök úr celebrálta Balasi István esperes-plébános segédletével, és természetesen a kápolna melletti kis színpadon, ahol Fecó és zenekara - más együttesekkel egyetemben - annyi örömet adott az évről-évre idesereglő rajongóknak, zeneszerető embereknek.

A gyászmisére, a járványhelyzet, és a nyirkos, hideg idő ellenére is sokan eljöttek, hogy együtt emlékezzenek, vagy egy-egy mécsessel, szál virággal leróják kegyeletüket. A lankás domb, ami máskor a szórakozás és vidámság színhelye volt, most a csendes bánaté és emlékezésé.

Morgós István polgármester köszöntötte a gyászmisén megjelenteket, majd Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott rövid beszédet. A megemlékezésen jelen volt V. Németh Zsolt államtitkár is.

A gyászmisén Székely János megemlékezett a gyermek Balázs Ferencről és zenei pályája indulásáról, a hit szerepéről az életünkben, mert - ahogy fogalmazott -, ha van, aki a tenyerén tarja az embert, akkor szabadon élhet és alkothat.

A megemlékezés lezárásaként szép és megható volt Linka Sándor, egy faluból elszármazott rövid búcsúbeszéde, és egy Fecóhoz írt költeményének felolvasása.

A lassan érkező sötétségben némán oszlani kezdett a tömeg, de a mécsesek fényei még sokáig, messzire világítottak. Balázs Fecó dalainak fényei pedig örökre.


Kapcsolódó írásaink:

Betakar az éj tengere kékjével - Isten veled, Balázs Fecó!

2020.11.27. - 15:00 | vaskarika.hu / hirado.hu - Nyitókép: Mernyó Ferenc

Betakar az éj tengere kékjével - Isten veled, Balázs Fecó!

Eddig még nem látott akusztikus koncerttel emlékezik Balázs Fecóra a közmédia, szerkesztőségünk pedig azzal a dallal búcsúzik tőle, aminek szövegét - rendhagyó módon - Földes László Hobó írta.

 

 


Balázs Fecótól utolsó stúdiófelvételével búcsúzik a Mobilmánia

2020.11.28. - 00:15 | vaskarika.hu

Balázs Fecótól utolsó stúdiófelvételével búcsúzik a Mobilmánia

A "Bajnok & Zefi 40" albumon hallható "A tegnap itt hagyott" Balázs Fecó utolsó stúdiófelvétele, a Mobilmánia ezzel a dallal búcsúztatja az énekest.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás