Karácsony a KFC-ben, retek szobrok az ünnepi díszlethez, avagy furcsa szokások a világból

2020.12.26. - 14:00 | hirado.hu - Fotó: Jonathan Carr / twitter

Karácsony a KFC-ben, retek szobrok az ünnepi díszlethez, avagy furcsa szokások a világból

A karácsonyt szinte a világ minden pontján megünnepelik. Azonban az ünnephez kacsolódó szokások igen eltérőek. Görögországban például úgy tartják, gonosz manók élnek a föld gyomrában, akik a földet tartó fa törzsét akarják elfűrészelni, karácsonykor pedig feljönnek a földre, hogy törjenek zúzzanak, elegyék az ennivalót. A tűztől viszont félnek, ezért, ha ég a tűzhely a házaknál, akkor nem tudnak bemenni.

Egy izlandi legenda szerint például egy pár ajándék zokni életet is menthet. A szigetországban ugyanis karácsony táján előbújik Jólakötturin, a Karácsonyi Macska, aki mindenkit megeszik, aki nem kapott ruhadarabot karácsonyra. A hagyomány a 19. század körül származhat, és nagyjából azt a célt szolgálja, mint nálunk a Krampusz vagy a virgács: hathatós indok, hogy a gyerekek jól viselkedjenek. Az izlandi tradíciók szerint ugyanis a gyerekeknek még az ünnep előtt be kellett fejezniük házimunkáikat és feladataikat - ha ez sikerült, ruhát kaptak jutalmul ajándékba. Aki viszont lusta vagy rendetlen volt, az ruha nélkül maradt, a rémmacska pedig felfalta. Természetesen nem egy átlagos kandúrról van szó: a Jólakötturinn a legmagasabb háznál is nagyobb, karácsonykor pedig az ablakok alatt somfordálva lesi meg, ki kapott új ruhát- olvasható a Fidelio cikkében.

Venezuelában is nagy hagyománya van a karácsonyi templomba járásnak, a mód viszont, ahogy eljutnak az istentiszteletre egészen rendhagyó. A fővárosban, Caracasban szinte mindenki görkorcsolyával siklik a templomba. A szokás miatt a város számos útját már reggel nyolc óra előtt lezárják a forgalom elől, hogy mindenki szabadon gurulhasson az utakon. A gyerekek még előző este egy madzagot kötnek nagylábujjukra, a madzag másik végét pedig kilógatják az ablakon, hogy az ablakuk alatt a templomba siető korisok barátságosan meghúzogathassák azt.

A mexikói Oaxaca városában karácsonykor hagyományosan retket faragnak. A Retkek éjszakája több mint százéves szokás: a kereskedők, abban a reményben, hogy több vásárlót csalogathatnak a helyi piacra misék előtt és után, retekből kifaragott kis szobrokat és bábukat kezdtek kitenni portékáik elé, eladásra szánva. Számításaik bejöttek, az emberek tömegével kezdték megvenni a retek-alakokat. 1897-ben aztán a város akkori polgármestere hivatalos ünneppé nyilvánította a Retkek éjszakáját, amit a mai napig december 23-án tartanak. A karácsonyi retkeket direkt erre az alkalomra termesztik, ezért megenni kevésbé ajánlatos őket.


Japánban a karácsony hagyományosan nem számít ünnepnek, azonban az utóbbi időben az ázsiai országban is meghonosodtak bizonyos karácsonyi tradíciók. A KFC gyorsétteremláncnál vették észre a 70-es években, hogy a Japánban tartózkodó nyugati turisták ragaszkodnak a hagyományos ünnepi ételeikhez, mint például a pulykához. Ezt viszont nem mindig tudták beszerezni, ezért sokan a KFC sültcsirkéihez fordultak. Az élelmes marketingesek Kentucky-t Karácsonyra! jelszóval reklámkampányt indítottak, ami meg is hozta a várt hatást. A szokásos vödrös sültcsirke-falatok mellé ilyenkor egy üveg pezsgő is jár az éttermekben, amik olyan népszerűvé váltak karácsony táján az akció miatt, hogy a KFC éttermek a mai napig tömve vannak ünnepekkor.

Görögországban úgy tartják, gonosz manók élnek a föld gyomrában, akik a földet tartó fa törzsét akarják elfűrészelni, karácsonykor pedig feljönnek a földre, hogy törjenek-zúzzanak, elegyék az ennivalót. A tűztől viszont félnek, ezért, ha ég a tűzhely a házaknál, akkor nem tudnak bemenni.

Ukrajnában pedig műpókot és műpókhálót tesznek a fára, mivel úgy tartják, ha karácsony reggelén pókot találnak a fán, az szerencsét hoz. A legenda szerint ugyanis egy asszonynak nem volt pénze díszre, de karácsony reggelére egy pók fonta be ezüstös pókhálóval a fát, amelyet a nap felkelő sugarai arannyá és ezüstté változtattak - olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

A címlapfotó illusztráció.

Új hozzászólás