A Dal 2021 - Meghallgattuk a versenydalokat I. rész

2021.01.17. - 00:40 | Büki László 'Harlequin' - Nyitókép: Luscinia

A Dal 2021 - Meghallgattuk a versenydalokat I. rész

Felkészülni, vigyázz, kész: DAL! Öt részben mondunk szubjektív véleményt 8-8 dalról. A közízlés minden értékelésünkkor nemkívánatos tényező, ezért most is szembe fogunk úszni az árral. Íme, az első nyolcas, ami nem vizes, ám javarészt ízes!

Phoenix RT feat Diószegi Kiki - Jelzőfény

Az idei értékelésünket kezdjük egy adrenalinbombával, egy rock-pörölycsapással - dalelemző jelzőfényként. Ez a sújtás vágott legnagyobb rendet bennem, pedig nem mindennapos betevőm az effajta zene. Ez viszont nagyon ott van, brutálisan karakteres az énekhang, a stílustól meglepő ez a tiszta artikuláció, jó a dalfelépítés, adagolva van rendesen a kitörés, ami lávaként ömlik szét. Ez egy nem hiábavaló energiarobbanás, beszippant, megdolgoz, átrendez, upgradel zenefogyasztásilag. A dobtémáért külön elismerés!! Nagyon magas léc ez, srácok, imádtam!

 

No Sugar - Falak

Nekem ez egy meglepetésdal. De inkább átverős. Látszólag "könnyű" falatnak tűnik, aztán minél többet hallgatom, annál jobban kirajzolódik a refrén nem is olyan könnyű karaktere, a dobtéma sokszínűsége, a szinti "pontottésakkor" jelenléte. Az énekhang, és alapból az énekesnő ezer százalékban együtt él a dallal, ráadásul jó ránézni is! (kapja be a szexizmus!). Három percben a poprock műfaj legvelejét kapjuk egy nagyon szimpatikus csapattól! Nagyon drukkolok nekik, hogy a zsűri is így lássa ezt!

 

Luscinia - Labirintus 

Maradok az életerős, dallamos, izgalmas hangszeres kiállásokkal fűszerezett rockzenénél: egy telitalálat bandanév (Csalogányt jelent) fogós dala valódi zenei "labirintus". Orgonahang-mániás vagyok, úgyhogy az első 30 másodpercben már tudtam, semmi probléma nem lesz itt. Majd bekúszott az énekesnő, Seres Kitti szexi hangja (kbsz 2), és megadtam magam. "Kismadarak", ez egy nagyon jól összerakott, atom orgona- és gitárszólókkal tuningolt rockolás volt! Kicsit talán a refrén lett túltolt, de ezen még lehet "faragni". Taps, taps, taps!


Kaukázus - Egyetlen szó 

Érdekes és vegyes érzéseket hoz fel bennem ez a dal, de az összkép bőven pozitívba megy, sőt! A verze klasszul KHJ-s, ott van benne a "Janóság", ahogy az egész dal- és szövegvezetés jellegzetesen ilyen, kivéve az "indulj útra" részt, ami Kasza Tibi legszebb pillanatait idézi a "Kristály" együttessel. Ez azért nem feltétlenül dicséret. Ettől függetlenül ez egy egészen korrekt, sőt, szerethető dal. Kimondottan örülök, hogy Janóék indulnak, ilyen dalokkal lehet erősíteni a dalválasztó presztízsét. Kell a jelenlét, ő pedig egy jelenség, nemdebár? :)


Hajdu Erik - Szürke madár 

Az ilyen egyedi hangvételű dalok miatt érzem leginkább értelmét ennek a műsornak. Bár vannak hibái, néha összecsúsznak a szavak ("Játszani hívnak a gondolato, kamagány nekem szűk menedék"), és az sem mellékes, hogy erős Szabó Balázs Bandája-utánérzet szól ki belőle. De ez talán nem is zavaró, nagyon izgalmas a népzenei ihletésű dallam, amihez telitalálat a hangszeres kíséret. A dal nagyon egyben van, és szerintem messzire fog jutni a versenyben, amit szívből kívánok is neki!

 

Balogh Eszter - Maradnék 

S ha már egyedi hangvétel: igazi kis ékszer ez a szám, ami nekem Presser Gábor "Ringass még" című dalát idézte fel. Egyszerű, tiszta üzenetű, az énekhang is hibátlan, végig hitelesen "rezdül" a dal hangulatával. A számvégi nagyon érzékeny remegős-elhalkulás ugyan csak egy aprócska szelet a dalban, nekem mégis az egyik legfontosabb pillanata volt ahhoz, hogy kerekké "hitelesedjen". Gratulálok, lám, lehet érzelmes, szerelmes dalt is egyszerűen, tisztán, sallangmentesen, ám mégis megkapóan, bevonzóan megírni és előadni. Sokszor az ilyen dalokat talán a legnehezebb. Balogh Eszternek, és a dalt szerző Balla Claudiának sikerült mindennemű pátosztól és hatásvadász "ragacstól" mentesen alkotni! Meghajlok, Hölgyeim!

Sőti Barbi - Érezz idebenn

Saját dal, saját szöveggel, gyönyörű, tiszta énekhanggal. Bizony, ez vastagon sláger! Kicsit oldschool, de jó ilyet hallgatni - a mai poptrendek mellet pedig nem is néha... Semmi gond nincs azzal, hogy nem egy "mai" popsláger szól, hanem egy nagyívű, öncélú hangbrillírtől mentes (orrvérzésig hajlítgatás) dal. Van ám enélkül is azért rafinéria benne bőven! Finom női érzékenységgel megírt dalról van szó, aminek szövege ugyan "nem vállalja túl magát", viszont esztétikusan egyensúlyban marad a dal stílusával. A refrén csillagos ötös, így kell egy jó értelemben fülbemászó refrént írni. Talán azt a bridge-t ("Ébressz fel...") érdemes lett volna kihagyni. Én ettől független nagyon megszerettem ezt a dalt. Szurkolok Barbi!

 

Detti - Nem muszáj

Jobbat, sokkal jobbat ígért a dal kezdete! Hiába szép a hegedűtéma, ahogy megszólal a verze, úgy a szövegképzésből nem az ének-, hanem a beszédtanár hiánya tűnik fel. Az ilyen önmarcangolós-tépelődős szövegeken meg az agyam húzom fel. Mintha közös párkapcsolati tanácsadója lenne a megénekelt párnak, aki az egyiknek azt ajánlja, "ne engedd közel magadhoz", a másiknak pedig, hogy "tartsd távol magadtól". Valóban "nem muszáj" közös megoldást találni, viszont így legalább nem is sikerül... A dallamvezetés még rendben is lenne, sajnos a szöveg és annak képzése egyszerűen lerontja a dalt.


Érdemes követni A Dal 2021 honlapját (Adal.hu), valamint a Facebook- és Instagram-oldalát is, ahol már az adások előtt megismerkedhetünk az indulókkal. Az oldalakon extra tartalmak, videók és cikkek is elérhetők a műsorról.

A Dal 2021 - január 30-tól a Duna Televízió műsorán 19.35-kor.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tititá 2021.01.17. - 18:10
Már vártam! De szerintem Ti jobban. XD
schanc 2021.01.25. - 13:22
Tegnap írtam egy elég hosszú hozzászólást, amit elnyelt a rendszer... úgyhogy most csak annyit, hogy meglepően jó volt ez a merítés, minőségi lesz az idei mezőny?
A kedvenc a Szürke madár ezekből, de az Egyetlen szó és a Falak is kiemelendő részemről.
Orsó 2021.01.26. - 10:39
Eddig mi is pozitívan csalódtunk, szerintünk is több a hallgatható, mint a nem :) ízlésbeli különbségeink ellenére egészen jó vélemények születtek. Remélem, a maradék is hasonló lesz :)