Őket díjazta Szombathely a Magyar Kultúra Napján

2021.01.22. - 12:00 | vaskarika.hu / szombathely.hu - Fotók: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Őket díjazta Szombathely a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én, pénteken adták át a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szombathely város kulturális kitüntetéseit a Városházán. "Kiemelkedő Kulturális Munkáért"-díjat kapott Horváthné Kupi Ildikó, Bögölyné Szakály Magdolna és Mayer Rudolf, míg „A kultúra támogatásáért” díjat Gerecs László vehette át. Az elismeréseket dr. Nemény András polgármester és Horváth Soma alpolgármester adta át a díjazottaknak.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az ünnepségen elismerésben részesültek a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakemberek.

A járványhelyzet és a rendezvénytilalom miatt a szokásos kultúra napi díjátadó gála idén elmaradt, az elismeréseket szűk körben, a városházán adta át dr. Nemény András Szombathely MJV polgármestere és Horváth Soma alpolgármester a Szombathely város kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakembereknek. Az eseményen részt vett Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke is. Az ünnepélyes esemény szűk körben, a kitüntetettek részvételével zajlott a Városházán, ahol levetítették a magyar kultúra napjára készített videót, melyben a Himnuszt 32, Szombathely kulturális életének kiemelkedő alakja szavalta el.


A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj kettő fokozatban adományozható, az I. fokozatot évente egy személy kaphatja.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2021-ben Horváthné Kupi Ildikó kapta.

Horváthné Kupi Ildikó a Tanárképző Főiskola elvégzése után, 1985-ben kezdett el dolgozni fiókkönyvtárosként a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A munkáját elismerve először 1997-ben olvasószolgálati műszakvezető, majd 2014-ben olvasószolgálati osztályvezető lett. Feladata a felnőtt- olvasószolgálat, a gyermekkönyvtár a zenemű- és médiatár, valamint a városi fiókhálózatok irányítása. Közreműködik a gyűjteménygyarapítás munkájában. Ötletadója és megvalósítója volt a Reformáció emlékéve alkalmából 2017-ben megrendezett „... szól néked az itt magyarul" - kiállításnak és a könyvtár vallási témájú dokumentumaiból összeállított tárlatnak.
Tevékenyen részt vesz az Ünnepi Könyvhét és az Országos Könyvtári Napok intézményi programsorozatának kidolgozásában, szervezésében.
1988-tól egyik összeállítója az Ajánló bibliográfia az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny témáihoz c. kiadványnak.
Szerzőként jegyzi a Híres szombathelyi Nők c. sorozatban Márkus Emília színésznő életét és pályafutását körültekintő alapossággal összefoglaló, 2012-ben megjelent kötetet. Kiemelendő a könyvtár iránti elkötelezettsége, kollegialitása, türelme a munkatársak szakmai problémáinak megoldásában, körültekintő figyelme a szolgáltatások működtetésében.


A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát Bögölyné Szakály Magdolna és Mayer Rudolf kapta.

Bögölyné Szakály Magdolna a kezdetek óta a Szombathelyi Képtár dolgozója. A szakmai alapok birtokában kreativitásának és munkaszeretetének köszönhetően egyre magasabb szintre jutott.
Az ügyviteli feladatokat hibátlanul ellátja. A napi feladatok teljesítésén túl nyitottságot tanúsít a kultúra, a művészet irányába, érdekli az intézmény szakmai fejlődése. Ez a nagyfokú érdeklődés az egyik jele annak a többletnek, ami csakis rá jellemző. Alapvető empátiás készségét mind a munkatársak, mind a külső partnerek megtapasztalhatják.  Nem kis szerepe van abban, hogy a vezetés és a munkatársak között hatékony, ösztönző kapcsolat alakult ki. Jó kommunikációs adottsággal rendelkezik, diszkrét, gyors, energikus, ugyanakkor maga körül nyugodt légkört teremt.
Személye, munkája elválaszthatatlan attól, amit a Szombathelyi Képtár elért a kulturális életben.


Mayer Rudolf a szombathelyi mozi- és mozgóképkultúra megkerülhetetlen szervező alakja. 1991-ben végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, ahol filmkultúraterjesztői szakkollégiumi képzésben is részesült.

A főiskolai filmklubok működésének motorja lett, ellátva egyúttal az intézmény Örökmozgó Művészmozijának titkári feladatait is.

2007 óta az Agora - Savaria Filmszínház vezetője. Nemcsak megőrizte az elődje által ráhagyottakat, de vezetésével a mozi egyszerre lett a hazai, európai és nemzetközi művészfilmek otthona, miközben országosan egyedülálló látogatottsági eredményeket produkált.
Mayer Rudolf és az általa irányított szakmai egység folyamatosan magas színvonalon szervez filmbemutatókat, ankétokat, közönségtalálkozókat, filmklubokat, miközben a filmtörténet jeles alkotásainak, valamint az aktuális art és populáris filmeknek is teret biztosít, és biztosított olyan időszakban is, amikor a vidéki önkormányzati fenntartású mozik sorra zártak be.
Az Agora - Savaria Filmszínház a filmkultúra terjesztésén túl kulturális centrumként is működik, ahol koncertek, kiállítások, konferenciák, ünnepségek, könyvbemutatóik is várják a látogatókat.
Mayer Rudolf irányítása alatt történt a filmszínház 2010-es felújítása és a vetítőtermek digitalizációja is.
Szakmai elismertségét jelzi, hogy vezetésével jelentősen bővül az AGORA filmszolgáltatói tevékenysége, így mára több mint 10 mozi és vetítőhely filmellátásáért felelős az ország számos területén.


A Kultúra Támogatásáért díjat 2021-ben Gerecs László kapta.

Gerecs László az AGORA 2007-es megalapításától rendszeres támogatója az intézmény rendezvényeinek. Nyári programjaik, nagyrendezvényeik során nagy mennyiségű ásványvízre van szükségük. A Városi Gyermeknapi Forgatag, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji Vigasságok - csak néhány az elmúlt 12 évből - a cég által támogatott rendezvények közül. Az egyes alkalmak során a szóda és víz automata berendezések és több száz liter ballonos ívóvíz térítésmentes biztosításával segítette a Vizesember Kft. a városi nagyrendezvényeinek zavartalan és komfortos lebonyolítását. Cége ezen felülkiemelten támogatta az elmúlt években a Haladás futsal csapatát, a Falco és a Körmend kosárlabdacsapatát, a Lorigo és a Savaria táncversenyeket és a Savaria Történelmi Karnevált.
Gerecs László kötődése a kultúrához, annak támogatásához nem véletlen. Édesapja a legendás népművelő, Gerecs Laci bácsi, aki 2014-ben hunyt el.


Új hozzászólás