Szent Kvirin összeköt - Három kamion építőanyagot indít útra a karitász az újjáépítéshez

2021.01.25. - 19:15 | Büki László 'Harlequin'

Szent Kvirin összeköt - Három kamion építőanyagot indít útra a karitász az újjáépítéshez

Szent Kvirin összeköti lélekben is Szombathelyt és a földrengés sújtotta horvátországi Sziszeket. Talán ennek is köszönhető az az aktivitás, amivel a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász folyamatosan segíti bajba jutott testvérvárosát. Ezúttal már az újjáépítést segítő három kamionnyi építőanyaggal, amihez az egyházmegye plébániáin és közösségein kívül a szállítmányozási és építőipari cégek karitatív szerepvállalása is nagyban hozzájárul. A hamarosan útnak induló humanitárius szállítmányban tetőcserepet, téglát és járólapot juttat ki Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

De mit is kell tudnunk Szent Quirinusról?

Szombathely 4. században vértanúhalált halt szentje, Szent Quirinus püspök a Száva partján, a ma Horvátországban található Sziszeken (római neve: Siscia) működött keresztény hívei között a Római Birodalomban. Bátor tanúságtevő hite miatt elfogták az agg püspököt, és az akkori tartományi fővárosba, Savariába szállították. Itt Amantius helytartó halálra ítélte a hajlíthatatlan hitű főpásztort, és malomkővel a nyakán a megáradt Perint vizébe dobták 305-ben v. 309-ben. Ereklyéi nagyrészt Rómában, de a templom kereszthajóban is találhatók.

Az 1930-as években, a szalézi szerzetesrend új templomának építésekor a templom a szent nevét vette fel, és az ereklyék is itt kerültek végleges elhelyezésre. Szent Quirinus püspök ma Sisak város védőszentje, ünnepnapja június 4.

Mártíromsága emlékére, halálának 1700. évfordulóján, 2003. június 4-én márványtáblát avattak Szombathelyen az Óperint utca 1. számú ház falán. A ház a Perint patak hídja mellett fekszik, nem messze attól a helytől, ahol a püspököt kivégezték. Nevét viseli Szombathelyen a szalézi rend által működtetett plébániatemplom: Szent Quirin (Kvirin) templom.

Kapcsolódó írásaink:

Egy ereklye nyomában - P. Csány Péter atya, a szalézi rendház igazgatója beszélt lapunknak Don Boscóról

2013.05.15. - 10:30 | Waldo

Egy ereklye nyomában - P. Csány Péter atya, a szalézi rendház igazgatója beszélt lapunknak Don Boscóról

"...csak hát ehhez el kell jönni, mert tétlenül, otthon ülve, fotelben senkivel nem történnek igazi csodák, csak a felkerekedésben, a kimozdulásban, a tenni akarásban, a változás előmozdításában és leginkább: a találkozásban..." Május 17-én, Pünkösdvasárnap előtti pénteken a tervek szerint 15 órára érkezik meg Szombathelyre Don Bosco ereklyéje Muraszombatról. Szent Kvirin püspök vértanúságának az Óperint hídnál található emlékhelyen fogadják a városba belépő szentet. P. Csány Péter atyát, a szalézi rendház igazgatóját kérdeztük Don Boscóról, az ereklyéről, a hitről.

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

2013.02.22. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

A szombathelyi Szalézi tér római katolikus temploma a szalézi rendhez tartozik, védőszentjéül a mártíréletű Kvirin püspököt választották, aki a Római Birodalom idején a kereszténység érdekében tett munkássága lévén vált híressé. A püspököt a hitéért és a tanításai miatt elfogták és Savariába hurcolták, ahol a helytartó halálra ítélte.

 

 

****

Így hát Szent Kvirin összeköti lélekben is Szombathelyt és a földrengés sújtotta horvátországi Sziszeket. Talán ennek is köszönhető az az aktivitás, amivel a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász folyamatosan segíti bajba jutott testvérvárosát. Ezúttal már az újjáépítést segítő három kamionnyi építőanyaggal, amihez az egyházmegye plébániáin és közösségein kívül a szállítmányozási és építőipari cégek karitatív szerepvállalása is nagyban hozzájárul. A hamarosan útnak induló humanitárius szállítmányban tetőcserepet, téglát és járólapot juttat ki Sziszekbe a karitász. 

Dr. Székely János megyéspüspök körlevelet írt az egyházmegye érintettjeinek, látva, hogy Szentgotthárd, Körmend, a szombathelyi és zalaegerszegi Jézus Szíve templomok, a felsőszölnöki és jánosházai plébániák milyen gyorsan reagáltak a bajbajutottak megsegítésére. Ezért felkérte a többi a plébániát is, hogy ha tudnak, gyűjtsenek a sziszeki egyházmegyét ért földrengés károsultjainak.

"Most telefonált Tóth Tibor atya Felsőszölnökről, hogy bár ők múltkor már támogatták 1.2 millió forinttal a sziszeki bajbajutottakat, most ismét gyűjtöttek a hétvégén 550000 Ft értékben, és a napokban át is utalják. De nemcsak a plébániák, hanem a cégek is a nemes ügy mellé álltak, és Galambos Tamás, a Galambos Trans Kft. ügyvezetője ismét rendelkezésre bocsátott két kamiont. Csatlakozott hozzá a Voleisped Kft-től Szele László ügyvezető igazgató, így már három kamion áll díjmentesen rendelkezésünkre az építőanyagok kiszállítására" - újságolta Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató.


A Galambos Trans szállított már Sziszekbe építőanyagot

Három kamion tehát startra készen áll, a karitász pedig továbbra is várja a pénzbeli felajánlásokat (bankszámlaszám a cikk végén) a plébániáktól, közösségektől illetve magánszemélyektől - immár az újjáépítéshez! Aki természetben szeretne adakozni, az már csak készételkonzervet hozzon (Szombathely, Hollán Ernő utca 14., reggel 7 órától 17 óráig), ezt nagy örömmel várják kinn, hiszen rengeteg építőipari önkéntes - szakemberek Ausztriából, Szlovéniából, Németországból - vesz részt a romok eltakarításában, a bontásban és az építésben, napi ellátásukhoz - a járványügyi előírások betartása mellett - pedig elengedhetetlen az egyszerhasználatos műanyag evőeszköz és a vízben felmelegíthető készételkonzerv.

Az ügy mellé állt a horvátzsidányi Horváth Levente, a Bramac regionális szakértője is, aki az összefogás szép példájaként jelképes áron adott 20 tonna tetőcserepet. Ez 500 forintot jelentett tonnánként, ám a nagylelkű felajánlás itt nem ért véget. A folytatást Horváth Sándor karitászönkéntes meséli: "Ez a 20 tonna mennyiségű, 400 négyzetméter tetőcserép nagyjából 2 családi házra elegendő. A horvátzsidányi önkormányzat és a helyi horvát önkormányzat már gyűjtött az újjáépítéshez előzetesen, Levente javaslatára elég sok tetőfóliát is rakott a csomagba, hogy már a felújításhoz legyen segítség odakinn. Ehhez jött most hozzá a tetőcserép-felajánlás, amit végül teljesen ingyen kapott az egyházmegyei karitász, ugyanis a jelképes egységárú adomány "önrészét", a 10000 forintot Horváth Leventéék állták a jószolgálati szervezet nevében."

Ahogy a címben utaltunk rá, Szent Kvirin összeköti Szombathelyt és Sziszeket. A szombathelyi egyházmegyének emiatt is kiemelten fontos, hogy minden erejével segítsen bajba jutott testvérvárosán, annak mielőbbi újjáépítésében.


A sziszeki templom torony nélkül

A karitász tehát továbbra is várja a pénzbeli felajánlásokat a plébániáktól, közösségektől illetve magánszemélyektől - immár az újjáépítéshez!  

PÉNZADOMÁNYT ERRE A SZÁMLASZÁMRA LEHET KÜLDENI:

Bankszámlaszám: 11747006-20120894-00000000
Adószám: 19247665-1-18
Székhely: 9700 Szombathely, Hollán E. utca 14.

Új hozzászólás