Hűséges kitartás a hitben - Szent Kvirin emlékek Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2021.02.03. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Hűséges kitartás a hitben - Szent Kvirin emlékek Szombathelyen

Szombathely város története sok kiváló személyiséget mondhat magáénak. Szent Kvirin püspök a közös múlt legkorábbi időkből származó személyisége, s bár nem itt élt, de nekünk, az új Savaria lakóinak is példát mutat. Szent Kvirin neve ma is a keresztény hitben való hűséges kitartás példáját jelenti.

Szombathely 4. században vértanúhalált halt szentje, Szent Quirinus püspök a Száva partján, a ma Horvátországban található Sziszeken (római neve: Siscia) működött keresztény hívei között a Római Birodalomban. Bátor tanúságtevő hite miatt elfogták az agg püspököt, és az akkori tartományi fővárosba, Savariába szállították.


A Szalézi Szent Quirin templom

Amantius helytartó Savaria teátrumában felállított ítélőszékében nagy tömeg előtt hallgatta ki a püspököt, majd ismételten megkísérelte rávenni arra, hogy áldozzon a pogány istenek képei előtt. Kvirin azonban állhatatosan kitartott keresztény hitében és megtagadta a pogány istenek képei előtti tömjénáldozatot. Ezért a helytartó kimondta felette a halálos ítéletet.

Ezután követ kötöttek a nyakára és végighurcolták vele Savaria fórumán lévő császárkultusz főoltára mellett egészen a Sibaris (Perint) patakig, amelynek hídjáról a vízbe dobták. A keresztények a vértanú püspök testét kiemelték a vízből.


Szent Kvirin ereklye a szalézi templomban

Szombathely város története sok kiváló személyiséget mondhat magáénak. Szent Kvirin püspök a közös múlt legkorábbi időkből származó személyisége, s bár nem itt élt, de nekünk, az új Savaria lakóinak is példát mutat. Az áldozatok árán is vállalt hűség, a jellemszilárdság és lelki erő mutatkoznak meg
cselekedeteiben és döntéseiben. Szent Kvirin neve ma is a keresztény hitben való hűséges kitartás példáját jelenti.

Az 1930-as években, a szalézi szerzetesrend új templomának építésekor a templom a szent nevét vette fel, és az ereklyék is itt kerültek végleges elhelyezésre. Szent Quirinus püspök ma Sisak város védőszentje, ünnepnapja június 4-én van.


A Tornay Endre András által készített márványtábla

Mártíromsága emlékére, halálának 1700. évfordulóján, 2003. június 4-én Tornay Endre András által készített márványtáblát avattak Szombathelyen, az Óperint utca 1. számú ház falán. A ház a Perint patak hídja mellett fekszik, nem messze attól a helytől, ahol a püspököt kivégezték. Nemcsak emléktábla, hanem egy műalkotás is őrzi emlékét. Ez az emléktáblától nem messze, a  Perint-hídon található, és a vértanú püspöknek a híd korlátján fennakadt papi övét (cingulumát) ábrázolja. A hídfőn lévő táblán a 'Quirinus püspök vértanú halált hal - Quirinus episcopus martyrium patitur' felirat olvasható.


Papi öv a Perint-hídon

Nevét viseli Szombathelyen a szalézi rend által működtetett plébániatemplom, a Szent Quirin (Kvirin) templom.  

Források: martinus.hu, kozterkep.hu

A Szent Kvirin templom története:

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

2013.02.22. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szombathelyi templomok története - a Szent Kvirin templom

A szombathelyi Szalézi tér római katolikus temploma a szalézi rendhez tartozik, védőszentjéül a mártíréletű Kvirin püspököt választották, aki a Római Birodalom idején a kereszténység érdekében tett munkássága lévén vált híressé. A püspököt a hitéért és a tanításai miatt elfogták és Savariába hurcolták, ahol a helytartó halálra ítélte.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás