Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

2021.02.19. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

„Te Levy! Ezek a cserepek kultúrtörténeti dokumentumok! Amikor már eltűnnek ezek a házak, a festményeiden megmaradnak! Ezeket rusztikus étkezők falába is be lehet építeni!” – kiáltott fel a reveláció örömétől csodálkozva szomszédasszonyom Siófokon – mert mielőtt Vas megyébe költöztem volna, ott éltem.

És, valóban, 2013-ban elkezdtem 18. századi tetőcserepekre festeni hazánk  népi, falusi építészetének jellegzetes, elhagyott, omladozó, még meglévő házait, építményeit. Amolyan Kodály Zoltánként járom azóta az országot, és gyűjtöm az anyagot műveimhez. A Veszprém Megyei Napló 2017-es, köveskáli kiállításom alkalmával meg is írta...


Az újságcikk bevezetője

Miért éppen 18. századi tetőcserepekre? Nem másért, mivel Vas megyében, Jánosházán találtam feleséget magamnak, aki egy 18. század vége felé épült, csipkerózsika-álmát alvó kúria tulajdonosa volt, s melynek tetején megláttam ezeket az öreg, rusztikus, de mégis sima felületű cserepeket. A paraszti, archaikus témákhoz kiválóan illenek ezek a festőalapok. Magát, a házat is megfestettem saját tetejére.


RÉGI HÁZAK - Jánosháza - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18 x 38,6 cm, 2013.

Az épülethez közel fél hektáros kert tartozott. Nem véletlen, hogy az egész miliő, ez a múltba dermedt régi világ oly mértékben hatott rám, hogy oda is költöztem, s kertjében már az első évben megtermett az az eleség, melyet örömmel szedett ez a drága feleség.

KERTEMBEN - Augusztus és december találkozása sütőtök színeiben - olaj-vászon, 70 x 90 cm, 2004.

A hatalmas, rozsdás vaskapun azonban nem csak be, hanem ki is léptem: hadd lessem meg, mit rejt a szűkebb környék, majd pedig maga a megye, amely nevénél fogva is rozsdásodni kezdett asszociációimban, hasonlóan a másik, számomra szintén rozsdás megyéhez, Tolnához. Nem tudom, miért, de biztosan ez a letűnt korok emlékeit hordozó, jánosházi világ fakasztotta ezt a képzetet, hangulatot bennem. Lányom, Ynda - aki szintén festőművész - meg is örökítette a település talán legrozsdásabb részét, a Vár utcát.

JÁNOSHÁZA - Vár utca - olaj-farost, 40 x 60 cm, 2010.  Bihari Andrea festménye

El is határoztam, hogy körülnézek Vas megyében, mert már korábban, amikor még gimis voltam, osztálykirándulásunk alkalmával keresztülutaztam rajta, láttam, hogy nem egy sivár megye ez. Keresztül-kasul be is jártam a későbbi években talán minden szegletét, megállapítva, hogy az egyik legváltozatosabb világ ez a Vas megyei, s így fel is dolgoztam festményeimen. E képeimből készített válogatással hívom az olvasót egy rövidke kirándulásra.

Mielőtt azonban elindulnánk, még egyszer visszapillantunk Jánosházára.

JÁNOSHÁZA - olaj-fatábla, 80 x 17,5 cm, 2017.

Vas megye tájai valóban igen változatosak: kezdve a keleti részén elterülő Marcal-medencével, amelyből tanúhegyek emelkednek ki, egyfajta geológiai-régészeti-borászati oázisként.


TÉLI REGGEL - olaj-vászon, 13 x 18 cm, 2010.                           TÁJ A SÁG-HEGGYEL - olaj-farost, 33 x 43 cm, 2011.

Mielőtt elérnénk a Ság-hegyet, Berzsenyi Dániel szülőfalujában, Egyházashetyén időzünk egy kicsit.

DÉLELŐTTI FÉNYEK - Egyházashetye - olaj-fatábla, 50 x 70 cm, 2005.

Egy csokor Ság-hegyi bazaltra festett művészi ajándéktárggyal búcsúzunk a vidéktől, és Kemenesalja fővárosától, Celldömölktől.


Ynda kisméretű olajfestményei Ság-hegyi bazaltokon

...majd egy impresszió a nagy templom oldalánál

FÉNYEK ÉS SZÍNEK A CELLDÖMÖLKI TEMPLOM FALÁNÁL - olaj-vászon, 40 x 50 cm, 2005.

Kemenesaljától nyugatra fordulva érjük el a Kemenesháton elterülő kisvárost, Sárvárt.

SÁRVÁRI VIRÁGOK - olaj-vászon, 40 x 50 cm, 2005.

A fürdőjéről híres város után dombokon, völgyeken, erdőkön, mezőkön, patakokon, majd a 8-as úton vágunk át. Az alkony Bérbaltaváron ér el.

NAPSHOW (Bérbaltavár, Hilzinger Rene udvarából) - olaj-fatábla, 50 x 53 cm, 2017.

Elindulunk az Őrség felé, de Csipkereken, Zsolt sógorom pincéjénél borozgatunk, beszélgetünk, miközben a Dunántúl legnagyobb szelídgesztenyefájához teszünk egy zarándokutat a szomszéd udvarába.


A CSIPKEREKI PRÉSHÁZ - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18,2 x 37 cm, 2015.

A dombokon haladunk tovább déli irányba, amíg fel nem bukkan az Őrség bozontos, ősi titkokat rejtő területe: dombok, erdők, szeres falvak, és mindenféle mesés történet, mely ugyanúgy buggyan ki a tökmagolajból, mint a pogácsaalmából, a vargányagombából, vagy épp a tökös-mákos rétesből, egy hajdinaleves kanalazgatása után. Itt aztán tényleg van minden, még mumifikálódott nyest is a 19. századból, vagy egy pacsirta, mely pityerként szeresedett meg Szalafő közelében, egy dombtetőn.


PITYERSZER II. - olaj-farost, 50 x 70 cm, 2006.


ŐRSÉGI TÉMÁK - Csendélet                                                         ŐRSÉGI FENYŐ - Múló idő
olaj-18. sz-i tetőcserép, 32,6 x 18,3 cm, 2016.                           olaj-fenyőfa, 33,5 x 20,3 cm, 2006.


A KŐTEMPLOM - Velemér - olaj-kő, 29 x 33,5 cm, 2005.

Alkonyatkor búcsúzunk az Őrségtől.


ŐRSÉGI PANORÁMA - Galambdúc - olaj-fatábla, 35 x 70 cm, 2013.

Szombathely felé kanyarodva eltöprengtem azon, hogy miért kellett Tomi fiamnak a Savaria Szakképző Iskolába járnia, mikor úgyis otthagyta, és visszahúzódott Siófokra. Azért lett ebből a kiruccanásból néhány kedves ismeretség, kapcsolat, barátság is, többek közt Miklóssal, akivel közös kiállítást is rendeztünk Körmenden, s kinek római kori pénzérmébe formáltam profilját épp a nevezett iskola bejárata fölé helyezve. A festmény Szombathely szülötte, dr. Raffai Jenő neves pszichológus szentendrei otthonába került.


SCOLA SAVARIA - olaj-kerámia, 44,3 x 44,3 cm, 2005.


A körmendi Cavallo Galériában, 2010-ben

És egy szombathelyi impresszió valahol, az Avar utca végénél:

GESZTENYÉS LIGET SZOMBATHELYEN - olaj-vászon, 35 x 50 cm, 2005.

Vaskeresztesnél egy házról készítettem portrét:


EGY SZÉP HÁZ - olaj-fatábla, 35 x 45 cm, 2008.

Szombathely után illő, hogy a Dunántúl legmagasabb hegyének oldalában felkeressük Kőszeget, hazánknak eme kedves városkáját, mely, mint ékszerláda, ezernyi különlegességét tárja a látogató elé. Útközben azonban a sok látnivalótól megrészegülve össze-vissza kecmergünk: egy kis Cák, egy kis Bozsok.  Kőszegszerdahelyen egy különleges kútra lettem figyelmes, melyet Rita díszített fel egy verőfényes szeptemberi szombaton.


CÁKI PINCÉK - olaj-vászon, 35 x 50 cm, 2005.

BOZSOKI ROMANTIKA - olaj-fatábla, 70 x 60 cm, 2008.


RITA KÚTJA - olaj-18. sz-i tetőcserép, 36,4 x 18 cm, 2017.

Tövében különleges dísztökök hevertek...


SZERDAHELY DÍSZEI - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18 x 36 cm, 2017.

KŐSZEGI ÉLMÉNY - olaj-gránit, 29,8 x 29,8 cm, 2002.

Vas megyei sétánk befejeztével hazafelé fordulva távolban a Somló-hegyet pillantottam meg - de az már Veszprém megye...

KILÁTÁS A SOMLÓRA - olaj-farost, 40 x 50 cm, 2001.

Új hozzászólás