Kiadatlan József Attila-kéziratokra lehet licitálni

2021.02.18. - 00:10 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: origo.hu

Kiadatlan József Attila-kéziratokra lehet licitálni

Többek között egy mindeddig ismeretlen és kiadatlan József Attila vers kéziratára is lehet licitálni az antikvarium.hu portál online árverésén.

A kézzel írt, nyolcsoros költeményt 1935. március 8-án vetette papírra József Attila töltőtollal egy noteszbe. A vers címe Edit, címzettje József Attila analitikusa és szerelme, Gyömrői Edit. Az eddig ismeretlen vers nem egy korai zsenge költemény, hanem már József Attila érett korszakából származik. Legutoljára 17 évvel ezelőtt találtak Magyarországon a kutatók előtt ismeretlen József Attila-verset - írta az oldal.

A kéziratlapot 1945-ben a rendőrség kobozta el tulajdonosától, Barta István bankhivatalnoktól, aki József Attila közeli barátja volt élete utolsó éveiben. Az erről szóló igazolás egy szintén ugyanakkor elkobzott kötetből, Ballagi Mór Uj teljes magyar és német szótárából került elő, amelyet Arany János dedikált 1881-ben. A kötet, amely eredetileg akár József Attila könyvtárának darabja is lehetett, szintén szerepel az árverésen.

Az aukció összesen 223 tétele között van Radnóti Miklós Pogány köszöntő című aláírt és számozott könyve. Ez volt a költő első önálló verseskötete, amelynek első 25 példánya Túri-Tauber Vilmos illusztrációval együtt jelent meg. Az árverésre kínált példányban az illusztrációk mellett Túri-Tauber Vilmos és Radnóti Miklós kézjegye is megtalálható.

Szerepel az árverésen Gárdonyi Géza A kékszemü Dávidkáné című kisregényének dedikált példánya. Az Egri csillagok "melléktermékeként" született, török időkben játszódó történet első kiadását a szerző Werner Adolf Vilmosnak írta alá. A ciszterci szerzetes és irodalomtörténész egyike volt azoknak, akik utoljára beszélhettek az íróval.

Az aukción licitálni lehet még mások mellett Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Füst Milán, Gobbi Hilda, Puskás Ferenc, Kertész Imre, Babits Mihály, Boncza Berta és Rákosi Mátyás kézjegyével ellátott kötetekre is.

A dedikált vagy autográf bejegyzéssel ellátott könyveket kínáló árverésen csütörtöktől tíz napig lehet online licitálni.

Új hozzászólás