Festői kirándulás Veszprém megyében

2021.02.22. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Veszprém megyében

Somogyban töltöttem életem első 60 évét. Vasba költözésem azonban Veszprém megyén át haladt.

Kicsiny gyermekként jártam először Tihanyban - kirándulóhelyeim között a legelsőn - midőn családunkkal és nagymamámmal áthajóztunk oda. Az apátság mellett lévő lankás ligetben terítettük le a nagy pokrócot, leheveredtünk és ettük téliszalámis szendvicseinket, s közben valami bűvös fuvallat járt át, valami transzcendentális élmény, mert ekkor költözött belém a természetjárás, a kirándulás utáni vágy. Onnan néztem a Balaton türkizzöldes, jellegzetesen sápadt víztükrét (melyet retro képeslapokon ma is láthatunk)...

...és balra a füredi hegyeket, a Tamás-heggyel, ahová talán kétéves koromban vittek el szüleim, s míg ők a közeli erdőkben barangoltak, engem egy pléden hagytak, hadd aludjak egy nagyot. Ott feküdtem a füves domboldalon, a kék ég alatt, s fölöttem a nagy ég-óceánt egy repülőgép szelte át - átröpítve néhány évtizeden, hogy mint festő, térjek vissza ismét Veszprém megyébe.

Művészetem egyik fő küldetése a Magyar Értékek ábrázolása, bemutatása a festészet nyelvén, elsősorban realista stílusban mivel számomra igen fontos a festmények közérthetősége. Természetesen nem másolásokról van szó, hanem a táj és környezet láttatásáról, bemutatásáról, amelyben fontos a gondolatok, érzések, hangulatok asszociációja. Veszprém megye bőséges tárháza szinte minden összetevőnek, mely környezetünket alkotja. Itt található a Balaton északi partjának szőlőültetvényekkel teli domb- és hegyvidéke, a tó és hazánk ékköve, Tihany, aztán a bizarr tanúhegyekkel tarkított Tapolcai-medence, a magas-Bakony erdei, melyet Kodály is megénekelt Háry Jánosában. Itt büszkélkedik számtalan látnivalójával a magányos Somló-hegy, ezen a tájon vöröslik a föld a bauxittól, és itt van a világ leghosszabb életű pápája, melyet még a Szombathelyi Haladás sem tudott halálra verni. Megyéink tekintetében a legtöbb vár, romtemplom, kolostor is Veszprém megyében található, és innen indul Balaton körüli útjára a Balatoni Futár. A Balaton-felvidék gazdag és pezsgő településeit a távolabbi völgyekben megbújó falvak kísérik, egy-egy nagyobb várossal - mind-mind festészeti téma, ihlető élmény, melyeket szívesen keresek fel, és fogalmazok meg táblán, vásznon, cserépen, kövön és egyéb, a témához szervesen kapcsolódó anyagon.

Tudományos, avagy turisztikai leírás helyett beszéljen itt az a pár, válogatott festmény, melyet Veszprém megyei utazásaim, kirándulásaim alkalmával látott, talált, átélt, feldolgozott élményeim alapján festettem: tájképek és épületek.

Balaton-felvidék

Azt szokták mondani, az ember azért költözik a déli partra, hogy az északiban gyönyörködjön. Van ebben valami igazság, hisz pl. a csopaki Linczy-Pince teraszáról a siófoki part csak egy vékony csík az ég és a víz tükre között. Már gyermekkoromban is - mivel siófoki vagyok - az északi part jelentette a túlsó partot, aminek élménye a mai napig hatva bármilyen túlsó partra a füredi és almádi dombokat hozza lelki szemeim elé, melynek sarkában azért ott bujkál még Tihany képe is, egészen a fonyódi látványig.


KILÁTÁS ZAMÁRDIBÓL - olaj-fatábla, 50 x 60 cm, 2008.
   TÉL A BALATONON - olaj-fatábla, 50 x 70 cm, 2017.

A Bakony felé haladva

A túlsó part hegyei mögött látványos vidékek húzódnak meg, medencék, völgyek, és igazából itt kezdődnek a valódi hegyek, merthogy a Balaton-felvidék hegyei földrajzi értelemben csak dombok. A Bakonyról van szó, mely uralja egész Veszprém megyét. Ez a hegység adja Veszprém városának is azt a különlegesen változatos szépségét, amely mindenkiben megmarad, aki egyszer ott járt, hiába próbálja ezt kifújni emlékei közül a huzatos északi szél. A Bakony tele van várakkal, rejtett falvakkal is - és persze nem csak badacsonyi kéknyelűvel...


ALKONY A KÁLI-MEDENCÉBEN                                                  
TÉL - Csesznek
olaj-fatábla, 37,5 x 60 cm, 2017.
                                             olaj-farost, 40 x 60 cm, 2007.


PÁRÁS IDŐBEN - Súr határában - olaj-fatábla, 56,5 x 77 cm, 2012.

SOMLÓI JUHFARK A NAGY FENYŐ TÖVÉBEN - olaj-kerámia, 34 x 34 cm, 2005.

Rusztikus házak

Bejárva a megyét, szinte nincs olyan település ahová legalább egyszer ne jutottam volna el. Ezek közül is a falvak keltették fel érdeklődésemet, hisz legtöbbjük tele van régi, archaikus épülettel, lakóházzal, bár számtalan már csak düledező, romos állapotban látható, mégis egykori építészeti stílusokról, formákról, módokról árulkodnak, ahogy a bakonyi paraszt vagy kanász építkezett. A Balaton-felvidéken felújított öreg házak tömegével találkozhatunk, azt a benyomást keltve, hogy e régi házak sok-sok értéket hordoznak magukban, így érdemes tehát ezeket megőrizni az utókor számára. Én egyfajta festészeti értékmentés formájában őrzöm e házakat, romos templomokat, kolostorokat, építészeti emlékeket, amikor 18. századi tetőcserepeken ábrázolom ezeket. E tetőcserepek ugyanis szervesen illenek az adott témához. Vasvári Zoltán művelődéstörténész szavaival:

Unikális azonban a régi - 18. századi és korábbi - cserepekre, téglákra, deszkákra készített alkotássorozata e témakörben.

 „Levy maga gyűjti a művek elkészítéséhez ezeket a hordozóanyagokat. Ennél még fontosabb, hogy maga járja az országot, és keresi a megörökítendő építészeti emlékeket.

Levy alkotásai építészeti precizitással, etnográfiai autenticitással és nagy művészi erudícióval készülnek. Archaikus, népi, és szakrális építményeket ábrázoló tetőcserepei a teljességre törekvően kívánják visszaadni az egész magyarlakta terület ilyen építészeti emlékeit.  Mindemellett Levy nem epigon.

Levy alkotásai nívós képzőművészeti művek, de többek is annál: építészeti és néprajzi kordokumentumok is egyben."


RÉGI HÁZAK - (Barnagi házak sorozatból)                                  RÉGI HÁZAK - Hegyestű alatt
olaj-18. sz-i tetőcserép18,4 x 37,2 cm, 2015.
                           olaj-18.sz-i tetőcserép, 17,8 x 35,8 cm, 2017.


SALFÖLDI HÁZ 3. - (Salföldi házak sorozatból)
                          KÖVESKÁLI HÁZAK 3. - (Köveskáli házak sorozatból)
olaj-18.sz-i tetőcserép, 18 x 36,3 cm, 2017.                            olaj-18.sz-i tetőcserép, 17,8 x 36 cm, 2017.

CSOPAKI PRÉSHÁZ - (Csopaki házak sorozatból) - olaj-18.sz-i tetőcserép, 18,2 x 37 cm, 2017. 


RÉGI TEMPLOMOK (sorozatból) - Zánka                                     TEMPLOMBEJÁRATOK (sorozatból) - Mencshely
olaj-18. sz-i tetőcserép, 36,2 x 18 cm, 2017.
                            olaj-18.sz-i tetőcserép, 31,8 x 18,3 cm, 2017.

TEMPLOMOK (sorozatból) - Tihany - olaj-18.sz-i tetőcserép, 18,5 x 36,2 cm, 2017.

Veszprém megyével szemben, a Balaton túlpartján Somogy vidéke terül el - utunkat ott folytatjuk.

Új hozzászólás