Új fejezet a Weöres Sándor Színház életében – Bemutatták a művészeti tanács tagjait

Képgaléria megtekintése2021.02.23. - 18:30 | Rozán Eszter - Fotók: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Új fejezet a Weöres Sándor Színház életében – Bemutatták a művészeti tanács tagjait

„A társadalmi harmónia visszaállítása létkérdés, melyben a művészetnek fontos szerepe van.” Sajtótájékoztatót tartott Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója, melynek során bemutatta a Művészeti Tanács tagjait, és ismertette a közeljövő terveit.

Horváth Soma alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy nemcsak az önkormányzat képviselőjeként van jelen, hanem lelkes színházrajongóként is, és nagyon szeretne már újra a nézőtéren ülni, és örülni egy színházi előadásnak. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat feladata elsősorban a pénzügyi stabilitás biztosítása, mindaz, ami ezen felül van, a színházi szakemberek kompetenciájába tartozik. Színházunk életében új fejezet kezdődik, Szabó Tibor színházigazgató kérésére megalakul a Művészeti Tanács, melynek feladata a komplexebb működés biztosítása színészekkel, rendezőkkel, koreográfusokkal.

Szabó Tibor a totális színházat tartja ideálisnak, ahol minden együtt van, és a szenvedély kovácsolja össze. Gyakran megkérdezik tőle, mit ért népszínház alatt. Semmiképpen sem kacagányos, nótázó darabokat, hanem egy olyan színházat, ahol a műfaji sokszínűség van jelen. A színház nemcsak a városé, hanem a megyéé is, ezért kultúraterjesztő szerepet is betölt, ahol nemcsak a dráma és a vígjáték érvényesül, hanem a zene és a tánc is szerepet kap olyan formában, hogy mindenkihez szóljon. Tervei között szerepel egy nagyoperett is.


A formanyelv pedig testtudatosságot jelent, amikor a színész tudatában van a testnek, ami egy előre megtervezett dolog, azon a szinten, amikor már a szó is fölösleges, mert a mondanivalót a mozdulatok közlik. Ebben a színháznak pótolnia kell a lemaradását, a gépiesen végrehajtott és betanult mozgások helyett nagyobb teret kap a kreativitás, amihez elkötelezett emberek kellenek.

A Weöres Sándor Színház új dramaturgot köszönthet Kovács Blanka személyében. Németh Gyöngyi a fiatalok színházi nevelésével foglalkozik: interaktív előadások, tantermi színház, felolvasószínház szerepel a tervekben.

A Művészeti Tanács olyan emberekből áll, akik meghatározzák a színház profilját, javaslatokat tesznek a szereposztásra, a társulat összetételére, az évad összeállításra. A társulat építésének folyamata sosincs kész, nem szabad abbahagyni, állandó megújulásra van szükség.


Bár a közönség nem látogathatja a színházat, a színészek a leállás alatt is dolgoznak, 4 darab szerepel a mostani évad repertoárjában: A Pál utcai fiúk, A játszma vége, az Abigail bulija és a Farsangi játék. A színészek a nézőkkel együtt várják, hogy a járványügyi helyzet lehetővé tegye az előadások megtartását.

A következő évadban 8 előadást tervez a színház, 6 bérletest és 2 bérleten kívülit. A társulat és a szereposztás véglegesítése után májusban ismerhetjük meg részleteiben.

Szabó Tibor azzal búcsúzott, hogy a mostani helyzetben a társadalmi harmónia visszaállítása létkérdés, melyben a művészetnek fontos szerepe van.

A Művészeti Tanács tagjai:

NAGY CILI színművész, rendező

HORVÁTH CSABA rendező-koreográfus

KISS CSABA JÓZSEF Jászai Mari-díjas rendező, József Attila-díjas drámaíró, egyetemi oktató

NAGY PÉTER ISTVÁN színházi rendező, koreográfus, színész

SARDAR TAGIROVSKY rendező, színész, bábszínész

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás