Festői kirándulás Somogyban

Képgaléria megtekintése2021.02.24. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Somogyban

Kortárs festőnk, Levy alkotásaival barangolunk végig Somogy megyén, bemutatva tájainak változatosságát, archaikus épületeit.

Utunkat Siófokon kezdjük, ahol mintegy 60 évig éltem, és '77-óta festőművészként alkotottam, majd a várostól elkanyarodva Somogy kisebb térségeit járjuk be, s végül ismét visszatérünk Siófokra.

Somogy első élményeit minden bizonnyal a Csicsali express adta, amikor még egészen kicsiny gyermekként ezzel utaztunk Siófokról a kaposvári szemészetre - merthogy szemeimet már akkor élesíteni kellet majdani festészetemhez. Az a vonatút több mint 3 órán át tette meg a közel 100 km-es távot, átkelve a Sión, majd elhagyva a Balaton vidékét, dombok-völgyek-erdők-mezők között kanyarogva zakatolt el a megyeszékhelyre. Már akkor felfigyeltem a táj változatosságára, és akár egy futurista festményt is megfesthettem volna ennyi idő alatt, amíg a kis, fekete gőzös - amit Siófokon egyszer egy karambol alkalmával árokba lökött a nekiütköző busz - végigpöfékelt ezen a kanyargós úton.

Ám annak idején még csak lappangott bennem a festészet. A gőzöst aztán néha pár kocsiból álló, szintén fekete motorvonat váltotta föl, aminek egyik vagonjában lévő kályhán Tabra utazva pár osztálytársammal megsütöttük tojásrántotta-reggelinket. Hosszú évek teltek el így, midőn megjelent a piros Bzmot, hogy fergeteges száguldásával átrepítse utasait az ezredfordulón. Természetesen, ez a száguldás semmivel sem volt sebesebb elődjeinél, csupán a panoráma és a kényelem lett kissé korszerűbb.

A vasúti pálya továbbra is rozoga, néhol alig lehet 20-nál többel haladni, s ez egyszer tényleg lehetővé teszi, hogy mégiscsak elkészüljön futurista kép. Mivel a kirándulás, természetjárás egyik legkedvesebb időtöltésem, e covid-mizéria alatt virtuális vonatozásokkal ütöm el az időt cigarettaszünet helyett - Svájc útjait járva. Eget rázó revelációként fogalmazódott meg ezen utazások közepette az ötlet bennem, hogy miért ne lehetne (többek között) ezt a Siófok-Kaposvár vonalat is egy turisztikai látványossággá alakítani? Ezek a svájciak órákon át videózzák mozdulatlan helyzetből, a masinisztafülkéből, ahogy halad a vonat szebbnél-szebb, de néha unalmas tájakon, s mindezt feltöltve a youtube-ra, ország-világnak mutogatják. Odavannak természeti adottságaiktól. Nálunk ez miért ne működhetne? Ha a kies Hortobágy begerjesztette az idegenforgalmat, ez a Csicsali-express, ahogy végighalad ezen a sokkal több élményt adó úton, miért ne tudna kíváncsi utazóközönséget gerjeszteni?

Ennyi elmélkedés után kezdjük somogyi kirándulásunkat Siófokkal.

SIÓFOKI NOSZTALGIA - olaj-fatábla, 50 x 69 cm, 2006.

TÉL A BALATONON - olaj-vászon, 50 x 70 cm, 2017.

Szántódon állunk meg először:

Szántódpusztai talpas góré - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18,2 x 22 cm, 2016.

A somogyi képzőművészeti barangolás ide kattintva folytatódik!

Kapcsolódó írásaink:

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

2021.02.19. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

„Te Levy! Ezek a cserepek kultúrtörténeti dokumentumok! Amikor már eltűnnek ezek a házak, a festményeiden megmaradnak! Ezeket rusztikus étkezők falába is be lehet építeni!" - kiáltott fel a reveláció örömétől csodálkozva szomszédasszonyom Siófokon - mert mielőtt Vas megyébe költöztem volna, ott éltem.

 


Festői kirándulás Veszprém megyében

2021.02.22. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Veszprém megyében

Somogyban töltöttem életem első 60 évét. Vasba költözésem azonban Veszprém megyén át haladt.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás