Kirándulástippek: így tölts el egy látnivalókban gazdag napot kevés utazással

2021.02.28. - 00:25 | Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: így tölts el egy látnivalókban gazdag napot kevés utazással

Mindössze 40 kilométeren belül három érdekes, mozgásra ösztönző és képileg is izgalmas látnivalót ajánlunk. Bárkinek teljesíthető, nem fárasztó, ám mégis tartalmas, élményteli órákat tölthetünk a szabadban.

A Szombathely-Csáfordjánosfa útvonal mindössze 40 km (oda-vissza 80), de van három olyan pontja, ahol érdemes elidőznünk az éledő természet csodáin.

Vát - a volt orosz gyakorlótér rejtett csodái

A 86-os úton elhagyjuk Szombathelyt és Vát felé vesszük az irányt. A főút két oldalán, Vát és Szeleste között, egészen a völgyben fekvő kápolnáig egykoron a szovjet alakulatok gyakorlatoztak. A volt váti gyakorlótér önmagában három látnivalót is rejteget: egy nevesincs tavat, a gyakorlótéren keresztülhaladó zarándokutat, a Mária-utat, valamint a főút melletti pihenőnél található kis kápolnát. Célszerű a kápolna előtti tisztáson letenni az autót, és sorra venni a látnivalókat.

Mindháromról külön-külön írtunk már:

Egy nevesincs tó, ahova évtizedekkel ezelőtt belépni sem lehetett

2020.05.01. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Egy nevesincs tó, ahova évtizedekkel ezelőtt belépni sem lehetett

Ha repülőgéppel vagy drónnal járjuk be a 86-os út mentén a Vát-Szeleste szakaszt, akkor feltűnik, máskülönben láthatatlan a nevesincs tó. Az egykori szovjet gyakorlótéren keresztül halad ma a Mária-út, ám egy pontján olyan ösvényen is tovább tudunk haladni, ami egykor egy szovjetek által mesterségesen létesített tóhoz vezet.... Igazi vadburján és vadromantika fogad itt minket!

 

Felhőpaplan, avagy takarózz éggel - Felhők alatt, magaslesek csúcsán a Mária-úton

2020.05.09. - 12:30 | Misel - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Felhőpaplan, avagy takarózz éggel - Felhők alatt, magaslesek csúcsán a Mária-úton Írtunk már a Vát-Szeleste közti volt orosz gyakorlótérről, ami egy igazán vadromantikus terep a maga háborítatlanságával. A napokban tettünk egy újabb fotóstúrát itt, a rajta áthaladó Mária-út vonalán, ránk zuhanó felhők és hívogató magaslesek társaságában. Ha háborítatlan nyugalomra vágysz, ám aktívan akarsz töltekezni, akkor nézz el egyszer ide.

 

Ha visszafele ejtjük útba a zarándokutas terepet, akkor a naplemente látványát is "teljes képernyőn" élvezhetjük, főként, ha felkapaszkodunk valamelyik magaslesre. Pazar élmény, ahogy kitárul előttünk a természet, és ezt nagy eséllyel "magányos kalandorokként" csak mi látjuk.

Megnéztük, milyen a naplemente az egykori orosz gyakorlótéren

2021.02.27. - 00:25 | Büki László 'Harlequin'

Megnéztük, milyen a naplemente az egykori orosz gyakorlótéren

Írtunk már a Vát-Szeleste közti volt orosz gyakorlótérről, ami egy igazán vadromantikus terep a maga háborítatlanságával. A napokban tettünk egy újabb fotóstúrát itt, a rajta áthaladó Mária-út vonalán, a lenyűgöző naplementében hívogató magaslesek társaságában. Ha háborítatlan nyugalomra vágysz, ám aktívan akarsz töltekezni, akkor nézz el egyszer ide. Rendhagyó képes kedvcsináló kedvenc bakancskoptató helyünkről.

 

A zarándokút mentén, a Szentkút nevű forrás mellett található a Szent István nevét viselő kis kápolna a 86-os út mellett, Vát és Szeleste települések között. A csodatévőnek tartott vízre alapozott búcsújáróhelyen 1720 előtt egy kis faépület állt. 1721-ben avatták fel a Nádasdy Tamás által építtetett kőtemplomot.

Rejtett kincsek Vas megyében - A váti Szent István kápolna

2020.07.09. - 17:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Rejtett kincsek Vas megyében - A váti Szent István kápolna

A Mária zarándokút mentén, a Szentkút nevű forrás mellett található a Szent István nevét viselő kis kápolna a 86-os út mellett, Vát és Szeleste települések között. A XVIII.század elején kialakult, a csodatévőnek tartott vízre alapozott búcsújáróhelyen 1720 előtt egy kis faépület állt. 1721-ben avatták fel a Nádasdy Tamás által építtetett kőtemplomot.

 


Szeleste - kastély és arborétum egy helyen

Folytassuk utunkat Szeleste felé, ahol a főút mentén vár minket a Festetics-Baich-kastély és a hozzátartozó 13 hektáros arborétum, aminek kialakítását gróf Festetich Andor kezdte meg 1872-ben. Az arborétumban több mint 500 féle növény található. Az utak melletti virágágyak növényanyagát úgy válogatták össze, hogy folyamatosan virágozzanak, így a látogató mindig találkozhat virágzó növénycsoporttal. Jelenleg 90-100 féle évelő található a parkban. Igazi családi program - több órán keresztül! Az arborétum kialakítása óta nyitva áll a látogatók előtt, akik díjmentesen látogathatják egész évben!

A kastélyról és az arborétumról is írtunk bővebben:

Kirándulástippek: a színpompás Szelestei Arborétum

2020.06.02. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: a színpompás Szelestei Arborétum

Szeleste egyik nevezetessége a 13 hektáros arborétuma, aminek kialakítását gróf Festetich Andor kezdte meg 1872-ben. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafasorral szegélyezett utak, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek, szelídgesztenye liget és rengeteg színes virág gyönyörködteti a látogatók lelkét. Igazi családi program - több órán keresztül!

 

Ha színt keresel a kora tavaszban - Kék és sárga sáfrányok virágzanak a Szelestei Arborétumban

2021.02.27. - 08:00 | Büki László 'Harlequin'

Ha színt keresel a kora tavaszban - Kék és sárga sáfrányok virágzanak a Szelestei Arborétumban

Szeleste egyik nevezetessége a 13 hektáros arborétuma, ami országosan védett természetvédelmi terület. Szabadon látogatható, és érdemes betérni már kora tavasszal is, hogy a hóvirág mellett a krókuszok "színjátékát" is megcsodálhassuk. Nem áruljuk el, merre találhatók, helyette jó nagy sétát kívánunk mindenkinek a több mint 500 féle növényt rejtő arborétumban.

 

Kastélyok Vas megyében - A szelestei Festetics-Baich-kastély

2020.06.04. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kastélyok Vas megyében - A szelestei Festetics-Baich-kastély

A műemléki védelem alatt álló Festetics-Baich-kastély Szelestén található. 1978-ban megkapta a község, a tanács azonban pénzhiány miatt le akarta bontani. A megsemmisüléstől a műemlékké nyilvánítás mentette meg az egykori főnemesi rezidenciát. Ma kastélyszálló működik benne.

 

 


Ezután a szelestei füvészkertből a csáfordjánosfai tőzikeligetre kormányozzuk a lóerőket, hogy a tanösvény parkolójában (vagy az út mentén) hagyva autónkat, kellemes sétát tegyünk a kijelölt ösvény mentén. Esősebb időszakban vigyünk gumicsizmát, hiszen ártéri erdőről van szó, így elöntheti a Répce a tőzikést.

Csáfordjánosfa - Tőzike Tanösvény

A csáfordi erdőt a Répce erdejének is szokás nevezni. A 21,4 hektáros területen 250-300 éves kocsányos tölgy famatuzsálemeket találunk. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó területen található a Tőzike Tanösvény, ami már összefüggő növénytakaróvá "fakadt". Mutatjuk!

Maszkos mászkálás a csáfordi tőzikésben

2021.02.27. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Maszkos mászkálás a csáfordi tőzikésben

"Békeidőben" sem lehet gátat szabni annak, hogy a tavaszi napsütésben az emberek kiszabaduljanak a természetbe. Az egy éve "eseménymentességre" ítélt tömegeknek a járványhelyzetben pedig az is esemény, ha virágzik a tőzike. Érthető hát, hogy engedve az időjárás "csábításának" és természetes igényeiknek, rengetegen keresték fel a csáfordjánosfai kirándulóhelyet. Sokan maszkban sétáltak a virágszőnyeg közti ösvényen, tisztes távolságot tartva másoktól. Az ország egyik legszebb tőzikésének "white party"-ja most van a csúcson, mozduljunk ki, hogy ne csak virtuálisan "szippantsuk magunkba" a természetet - a biztonsági előírásokat mindenkor betartva!

Az erdő felé tartva hangulatos hidacskákon lehet átkelni a Répcén. Egy vízimalom romjai árválkodnak egyik mellett, a régmúlt emlékeként, amikor a Vas megyei patakokon malmok sora őrölte a környéken termelt búzát. Négy hídon áthaladva jutunk ki egy rétre, melyen egyenes átvágva (kis csapás jelzi az utat, a rét közepén álló magányos fa mellett kb. 20m-rel vezet az ösvény) érünk a szemközti erdő tőzikésébe.

Az erdőben való barangolás kimondottan egyszerű: az ártérben idén nyoma sincs a víznek, az egyenesen vezető zúzalékos útról szemlélhető még kb. 1 hónapig a csodás virágszőnyeg. Mivel az erdő természetvédelem alatt áll, ne térjünk le az ösvényről, és azt se feledjük, hogy a tőzike védett növény. Később is érdemes visszajönnünk ide, mert a tőzikét az odvas keltike, a ligeti csillagvirág, a sárga tyúktaréj és a berki szellőrózsa követi. 

Elég egy kényelmes túracipő, egy fényképezőgép és némi kalandvágy, hogy ennek a kellemes, egész napos családbarát útnak nekivágj! Ha tetszett az útvonal és mindaz, amit ajánlottunk, oszd meg élményedet velünk is!

Új hozzászólás