Bachtól Bartókig - Zene minden mennyiségben márciusban is

2021.03.04. - 00:10 | vaskarika.hu

Bachtól Bartókig - Zene minden mennyiségben márciusban is

Mindig élményt adó és mindig aktuális - ez maga a zene, amire minden korosztályban fogékonyak vagyunk. Zenélni vagy zenét hallgatni olyan kikapcsolódást jelent, ami a zajjal, zörejekkel teli világban is képes harmóniát teremteni a lélekben.

Erre a szellemi és lelki összhangra pedig szükségünk van, ezért olyan örömteli, hogy időről időre részesei lehetünk a Nemzeti Filharmonikusok online koncertjeinek. Márciusi programjuk is igen sokszínű.

Először március 12-én kapcsolódhatunk az online eseményhez, ami a Müpa Budapest honlapján és YouTube-csatornáján lesz elérhető Requiem címmel 19.30-tól. Először Bach III. (G-dúr) Brandenburgi versenye hangzik el. A hat részből álló sorozat jellegzetessége, hogy Christian Ludwig őrgróf rendelte őket, amit Bach illő szöveges ajánlással el is küldött megrendelőjének, ám Brandenburgban valószínűleg sosem adták elő a műveket, mivel a brandenburgi zenekar képességeit és létszámát is erősen meghaladta a művek színvonala. Ehhez a műhöz Bach nem írt lassú tételt, a két gyors darabot két akkord rövid „pihenőjével" kapcsolta össze. Hallható lesz még Johann Sebastian Bach II. (h-moll) zenekari szvitje, ami abban különbözik a többitől, hogy csak egy fuvola társul a vonósokhoz. Zárásként pedig Fauré Requiem, op. 48. dallamai csendülnek fel, amit a halál altatódalának is neveznek. Közreműködnek: Bálint János fuvolaművész, Tabajdi Ádám orgonista, Széll Cecília szoprán, Mokán László basszus, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) és Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A karmester Halász Péter lesz.


Tabajdi Ádám orgonista (Fotó: Tabajdi Ádám honlapja)

Bartók Béla születésnapjáról minden magyar muzsikus megindultan emlékezik meg. Március 25-én olyan zeneszerző előtt tiszteleghetünk, akinek makulátlan élete ugyanúgy példa az utókor számára, mint világítóan tiszta alkotói termése. Egy fiatal zseni, akinek hétévesen már abszolút hallása volt, akinek tehetsége teltházas koncertekre volt garancia, és aki nem igazán értette a zenéje körül kialakult hisztériát. A kor legnagyobb sztárjának számított, mégis haláláig szerény körülmények között élt, visszafogott személyiség jellemezte. A magyar népzenei oktatás atyja, aki szerelmes volt az ősi dallamokba, és aki Kodály Zoltánnal olyan népzenei értéket hagyott maga után, ami világviszonylatban is magasan kiemelkedő. Ezen a márciusi esten Hontvári Gábor vezényletével a Nemzeti Énekkar magyar kórusműsort megszólaltatva állít emléket a „szikár, szigorú zenész"-nek, ahogyan Illyés Gyula nevezte híres versében a komponistát. Bartók mindig a maga útját járta, saját, különleges és összetéveszthetetlen hangot alakított ki énekkari remekléseiben: ezekből hallhatunk néhányat a koncerten, olyan magyar zeneszerzők - Oláh Tibor, Kovács Zoltán, Orbán György, Ligeti György és Gyöngyösi Levente - alkotásaival társítva, akik szellemükben méltók a bartóki gondolathoz, zenéjük hangvétele pedig egyben-másban folytatása a nagy előd stílusának. A Nemzeti Énekkar állandó művésztársa, a zongorán közreműködő Bizják Dóra szólistaként is pódiumra lép az est során. Vezényel Hontvári Gábor.


Hontvári Gábor (Fotó: Hontvári Gábor honlapja)

Dinyés Dániel vezette Zenemánia újabb programjával találkozhatnak azok, akik március 28-án rákattintanak a 15 órakor megnyíló linkre. A kora délutáni zenei egy órában olyan szimfonikus slágerdarabok tételeit járhatjuk körbe, amelyeket mindenki ismer és szeret. De vajon mi a titkuk ezeknek a daraboknak? Mi az, amitől érzelmileg mindig a hatása alá kerülünk? Eltűnik-e a varázs, ha elmeire boncoljuk a művet, vagy éppen ettől válik még lenyűgözőbbé? Meddig mélyíthetők egy darabról szerzett ismereteink? Ezekre a kérdésekre kereshetjük a választ a Nemzeti Filharmonikusok kiváló muzsikusaival. A zenészeknek olyan váratlan feladatokat kell megoldaniuk, amelyekről ők is csak ott, a helyszínen értesülnek, így az előzetes felkészülés lehetősége nélkül kell magas színvonalon helyt állniuk. A zeneszerzők között lesz Schubert, Beethoven és Mozart, ha pedig a koncert alatt bárkinek kérdése lenne, azt Dinyés Dániel karmester, a program házigazdája biztos megválaszolja.


Dinyés Dániel és a Nemzeti Filharmonikusok - Fotó: Somogyi Roxána

Új hozzászólás