Kirándulástippek: Középhutáról a Nagy Péter-mennykőhöz - Zempléni kalandtúra a Kéktúra mentén

Képgaléria megtekintése2021.03.13. - 14:30 | Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: Középhutáról a Nagy Péter-mennykőhöz - Zempléni kalandtúra a Kéktúra mentén

A lappföldi hangulatú István-kúttól a vadregényes sziklatornyokig - A háromhutai hegycsoport (Sólyom-bérc - Mlaka-rét - István-kút - Bagolybérc - Pengő-kő - Dorgó) 6-700 méter magas vonulatai a Zempléni-hegység legnagyobb kiterjedésű, fokozottan védett, összefüggő erdővel borított területe. Itt tettünk egy kellemes túrát tavaly júniusban.

Túránkat Középhutáról, a kis patak melletti hídtól indítottuk a sárga jelzésű túraúton. Az eleinte kaptatós-sáros (tavaly, június közepén kimondottan az volt!!) ösvény hamarosan egy szélesebb erdei útra vezetett, ami a Mlaka-rétre vitt. A rét igazi "túraút-csomópont", mi az északi-nyugati irányt választva folytattuk utunkat a Nagy Péter-mennykő letérőig.

A túraút részletes leírása (Középhuta - Mlaka-rét - Sólyom-bérc - István-kút - Nagy Péter-mennykő - Pengő-kő):

Középhuta alsó végénél a kis fahídon átkelve a  jelzést kell követnünk, amely a Mlaka-rétig vezet, ahol esőbeálló, tűzrakóhely és tájékoztató táblák várják a turistákat. (Fontos tudni, hogy a Zempléni-hegységben, különösen ezen a környéken keresztes viperák is élnek! Tavasszal jönnek elő rejtekükből és a napos helyeken melegszenek. A keresztes vipera marása nagyon veszélyes, de csak akkor támad, ha piszkálják.) A rétről a  jelzést követve kitérőt tehetünk az 564 m magas Sólyom-bércre, ahonnan nagyszerű kilátás tárul elénk a környező hegyekre és a regéci várra. A bérc emellett sziklamászásra is alkalmas. A Mlaka-rétre visszatérve az országos  jelzésen északnyugat felé, István-kútra folytatjuk utunkat, ahol megtekinthetjük a fokozottan védett nyírfaligetet és az 1900-as évek elején gerendákból épült erdészházat, valamint az előtte kialakított, algás tavat. A kéken továbbhaladva elérünk egy bérelhető kulcsos házhoz (itt találjuk az OKT bélyegzőjét is), ahol jó vizű forrás is van. Onnan - továbbra is a  jelzést követve - Regéc felé haladunk tovább, de útközben a  jelzést követve érdemes kitérőt tennünk a 709 m magas Nagy Péter-mennykőre, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk, többek között láthatjuk Füzér várát is. A  jelzésre visszatérve, kb. 15 perc múlva érdemes letérnünk a következő jelzésre is, amely a Pengő-kő különleges szépségű szikla-alakzataihoz vezet.


A Hárumhutáról (Óhuta-Középhuta-Újhuta) induló túrákról bővebben itt!

Sólyom-bérc

a jelzésű ösvény fenséges bükkösben kapaszkodik fel a Sólyom-bérchez (564 m). Az impozáns sziklaorom tetejéről káprázatos kilátás nyílik a zempléni hegyekre, a regéci várra. Legyünk nagyon óvatosak, a sziklafal szélét korlát nem védi, a mélység jelentős, a napos sziklaterasz viszont kényelmesen tágas, gyönyörű hely - a Zemplén egyik leghangulatosabb kilátóhelye. Varázsáért az érintetlen, tarvágásokkal nem csúfított erdővidék felel. A Mlaka-rétről induló erdei ösvény legalább olyan látványos, mint maga a kilátóhely. Hatalmas, változatos formájú mohos kövek és egyre nagyobb sziklatornyok közt, nehezen járható terepen érünk fel a szikla tetejére. Maga a sziklabástya krioplanációs forma - épp úgy, mint a Nagy Péter-mennykő, a Hejce fölött magasodó Sólyom-kő vagy az Amadé-szikla. A jégkorszaki eredetű kőtornyok a repedéseikbe folyó és ott megfagyó, ezáltal kitáguló víz előidézte aprózódásnak köszönhetően alakultak ki a fogyatkozó kőfal hátrálásával. Lábuknál törmelékmezőt találunk, tetejükről pedig, ha nem fedik fák, pazar a kilátás. A kilátópont egy kb. 600 méter hosszú sziklafal egyik, fák által nem benőtt szakasza. Legmagasabb részénél eléri a 28 métert.

Mlaka-rét

A nyírfacsoportokkal tarkított üdezöld Mlaka-rét (500 m) északi végében pihenőpadokon szusszanhatunk egyet. Az Országos Kéktúra útvonala is itt megy keresztül.


István-kút

Az Országos Kéktúra vonalán kényelmes, széles út kanyarog az árnyas bükkösben, majd egy Y alakú elágazásnál, a fokozottan védett természeti terület táblánál balra térünk le. Pár perc alatt kiérünk a csodaszép István-kúti nyírjesben álló erdészházikó bájos kis gerendaépületéhez.  Előtte pihenőpadokon csodálhatjuk a védett nyírfacsoportokat, ligeteket. A ház mögött zöld algával borított tavacska fekszik. Mellőle KO jelzésű ösvény vezet a hideg vizű István-kút forrásához. Tovább követve a KO jelzéseket egy pihenőpadokkal is felszerelt kulcsosházhoz érünk, majd az ösvény becsatlakozik a Kéktúra vonalába.


Nagy Péter-mennykő

Fiatal nyírfák közt kaptatunk egyre meredekebben, végül egy újabb védett terület táblánál ismét elérjük az erdészeti szállítóutat. A Bagoly-bérc-tető oldalában emelkedő utunk átvág egy fenyvesen és egy széles bal kanyar után tisztáshoz ér. Az útjelzőtáblás elágazásnál a jelű ösvényen ne hagyjuk ki a kitérőt kirándulásunk másik csúcspontjához, a fantasztikus kilátást nyújtó, beszédes nevű Nagy Péter-mennykőhöz (709 m). Jobbra térünk le a Kéktúráról, átvágunk az üdén zöldellő, dús füvű tisztáson. A magas fűben jól járható csapás a rét végén fenséges szálbükkösbe bújik be, majd pár perc enyhe kaptatóval ér ki a Nagy Péter-mennykő meredek sziklaperemére. A Zempléni-hegység északi részére, a Milic-csoportra, a füzéri várra nyílik felejthetetlen kilátás. A sziklaterasz nevét valószínűleg a gyakori villámcsapásokról kapta, szóval viharban inkább kerüljük el a biztonság kedvéért.

Források: haromhuta.hu; termeszetjaro.hu; kirandulastippek.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás