Keleti csemege, gyönyörű modellekkel - tánc- és divatshow a Palaceban

Képgaléria megtekintése2010.03.08. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Keleti csemege, gyönyörű modellekkel - tánc- és divatshow a Palaceban

Tánccal és divatshow-val idézte meg kelet misztikus hangulatát a Mira Orient Art, Holdkeltétől-Holdnyugtáig elnevezésű nőnapi rendezvényével. Az orientális táncok mellett négy divattervező kreatív fantáziáját is megihlette kelet mesés világa, amit a ruhabemutató mellett egyedi tervezésű ékszerekkel is hangsúlyossá tettek. A vizuális élményt R. Horváth Ildikó fekete-fehér képekből válogatott tárlata teljesítette ki.

Köztudomású, hogy az orientális tánc a legelterjedtebb női hobbi, melynek nők milliói hódolnak világszerte. Ha az érzéki táncot a divat mindig változó, olykor extrém hatásaival párosítjuk, akkor eljutunk oda, ahova március 5-én este a Mira Orient Art repítette varázsszőnyegén a nőnapi show vendégeit: az alkotást és a szellem szabadságát megtisztelő publikum igazi keleti csemegét kapott vacsorája mellé. Aki valóban kíváncsi és nyitott volt az összművészeti látnivalókra, az nemcsak kulináris, hanem kulturális kuriózummal is gazdagodott.

Az esemény szervezője, a Mira Orient Art, orientális hastánccsoport szándéka szerint minden a keleties nőről kívánt szólni, ennek jegyében ringó csípők tánca idézte meg kelet misztikumát, Natacha Atlas dallamaira. Az India utcáira csábító hastáncprodukció után képzeletbeli riksa-túránkon kelet divatjának erotikával belengett levegőjébe szippanthattunk: négy fiatal divattervező kifejezetten erre a keleti estre tervezte ruháit, melyeket a kollekciókhoz passzoló kiegészítőkkel tettek hangsúlyossá a Bijou Brigitte és Darvas Renáta saját tervezésű ékszerei.

A KOKOKOSA művésznévre hallgató csoport a Kaposvári Egyetem rajz-vizuális kommunikáció szakos hallgatóiból alakult.

Kozó Kitti pár éve kezdett el textil és ruhatervezéssel foglalkozni. Munkáira az egyszerűség, a visszafogott színek a jellemzők, kedveli az új formai megoldásokat, melyeket a mostani kollekcióban is igyekezett érzékeltetni. A keleti ruhák formái és az arany szín inspirálta a tervezésben, amelyet saját egyéniségével ötvözött.

Koszorús Alina rajztanárnak készül, de nagyon szeretne továbbra is textiltervezéssel foglalkozni. Ruháit a közel-keleti népviseletek, öltözetek formai jegyeinek tanulmányozásával kezdte, amelyeket aztán modernebb formába öntött. Sűrű gombsorokat, bő nadrágot, oldalhasítékokat, mély kivágásokat fedezhettünk fel kollekciójában. A ruhák mintáit szintén keleties jellegűre tervezte és viaszbatik technikával készítette el. Ez azt jelenti, hogy az összes mintát kézzel festette az anyagra viasszal, majd az anyagot befestette.

Kormos Zsófia ruháit legutóbb a jánosházai esküvő kiállításon láthattuk. Nehéz lenne felsorolni, hogy hány helyen mutatta már be alkotásait, tervezett már jelmezeket a Merlin Színháznak, táncosok bújtak már az általa megálmodott ruhakölteményekbe, és rendszeresen számítanak rá divatbemutatók alkalmával. Kislánykora óta érdekli a divattervezés. Szereti a nőiességet, karcsú derekat, sziluettet visszaadni. Ő is sok divatbemutatón, divatshow-n és performance-on vett már részt. Tervez ruhákat, cipőket, táskákat és egyéb kiegészítőket is, és ami a legfontosabb, hogy ő is készíti el mindezeket. Fontos számára, hogy egy egész összképet, stílust tükrözzenek öltözékei.

Sára Petra egy igazi szabad szellem. Elsősorban saját szórakoztatására kezdett el tervezni és varrni. Érdekes, hogy ruháinak nincs szabásmintája. Az absztrakt formák laza stílust képviselnek, amely így is megmutatja a nőiességet. Nem élénk színekkel dolgozott, mivel a földszínek állnak közelebb hozzá. Úgy gondolja, hogy ezek a természetességet tükrözik, emiatt a minta is háttérbe szorult. Az anyag esését, absztrakt formáját, a ruha érdekes zugait, részeit figyelhettük meg kollekciójában.

Az esten R. Horváth Ildikó Holdkeltétől Holdnyugtáig című tárlatát a különteremben tekinthették meg az érdeklődők. Ildikónak nagyon megtetszett a hely hangulata, azért is járult hozzá, hogy a március 5-től két héten keresztül láthatóak legyenek alkotásai. A kisebb rézkarcok figurális rézkarcok, amelyeken a párkapcsolat és a mese jelenik meg fekete fehérben, míg a nagyobbak absztrakt képek, a fekete fehér színvilágot az arany egészíti ki. Érdekesség, hogy Ildikó több évig porcelánfestőként dolgozott Herenden. Szombathelyi mesterei Masszi Ferenc és Kamper Lajos.

Az est keleti blokkját a Mira Orient "Háreme" zárta.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Borika 2010.03.08. - 18:56
Eredetiek a ruhák, mondjuk hordani nem hordanám őket, de többsége kifejezi a keleti stílust. A hajbemutató hogy került a programba? Annak sok köze nincs ehhez a miliőhöz. Csak a nőnap kedvéért?
Mira 2010.03.09. - 14:10
Köszönöm az elismerésedet a divattervező-csoport nevében! A bemutatott kollekciójukkal meghívást kaptak egy nyári rendezvényre, ahol személyesen is megtekintheted majd! :)

A frizura-és smink-bemutató az alapgondolat miatt került a programba a ruha-, ékszer-, és tánc-bemutató valamint a garfikusművésznő kiállítása mellé.
Két alaphalmaz, a Kelet és a 21.századi Nő metszetét kívántuk bemutatni különböző irányokból megközelítve. Ez a rendező-elv fűzte a különböző dimenziókat egymáshoz.
Mindezt az alkotó művészek szabadságát meghagyva kívántuk megvalósítani - akik valamennyien nők voltak. Tehát ''Kelet&Nő'' metszetét szoroztuk még Pi-vel: szubjektívitással. Ezeket a vízióikat tükrözik, örökítik a fenti fotók, melyeken a finoman normakövető vonulatoktól, akár a devianciát sugalló, de legalábbis formabontó (az én olvasatomban ''free'') irányokig jutunk- közel ill. távol és talán nem minden esetben Keletig.

A művészi önkifejezés szubjektív, ahogy a befogadás is az. Ezek metszéspontja az ízlés, amely nem mindig pont és nem minden esetben metszet.

A frizuráknál talán a Nő hangsúlyosabban jelent meg, de így nézve a nőnapi műsor menetét az azt követő társastánc bemutatóban már jelen volt a férfi-nő kapcsolat is.

Köszönöm a visszajelzésedet és remélem sikerült megválaszolnom az alapkérdésedet!

Harle, a fotók nagyon tetszenek a lányoknak! A lelkemre kötötték, hogy jelezzem Neked ! Köszönjük és a (keleti)mesteri stílusú beszámolódat is! :)
Klára 2010.03.09. - 14:27
Nagyon jól sikerültek a képek. A ruhabemutató és a hastánc teljesen illett a keleti stílushoz. Gratulálok a divattervezőknek!
emiliások 2010.03.10. - 21:18
KÖSZÖNÖNJÜK A KELETI BOSZORKÁS HAJBEMUTATÓS LÁNYOK NEVÉBEN A SOK TAPSOT A NÉZŐKNEK!,
SAJNOS CSAK VIDEÓN LÁTTAM A MŰSORT, DE SZÍNVONALASRA SIKEREDETT, GRATULA MINDENKINEK!
EZER PUSZI A SHOWN, ÉS AZ EGÉSZ ESTEN.
DOLGOZÓ MODELLEKNEK ÉS A SZÉPSÉGEKET MEGÁLMODÓKNAK, KÉSZÍTŐKNEK.
MIRÁNAK A KEDVES SZAVAKAT :)
REMÉLJÜK TETSZENEK A KÉPEK, SZERINTEM ÉRDEMES VOLT EGYÜTTMŰKÖDNI.
ÜDV: AZ EMILIA SZÉPÍTÉSZEK ( ezt már Borinak: persze a szalonban visszafogottaban dolgozunk, itt kicsit hagytuk magunk őrülteb ötletektől :)))vezérelni )