Öt kihagyhatatlan látnivaló, ha a Balaton-felvidéken jársz - II. rész

2023.09.21. - 07:15 | Büki László 'Harlequin'

Öt kihagyhatatlan látnivaló, ha a Balaton-felvidéken jársz - II. rész

A Balaton-felvidék az ország azon tájegysége, ami önmagában kitesz egy hosszú bakancslistát! Mi ebből öt olyan látnivalót ajánlunk, ami akár családi programként, akár egyéni barangolásra is kiváló. Kalandra fel!

A Szent András templomrom Taliándörögdön

Taliándörögd szakrális helye a Művészetek Völgye programjai által is kultikussá lett Szent András templomrom (klastrom), ami kihagyhatatlan látnivalója a Balaton-felvidéki túráknak.

A templomot, melyet Szent András apostol tiszteletére szenteltek, 1339-ben említik először írásos emlékek. Az egyhajós, keletelt templomot a Dörögdi-család építtette a XIII. században, román-stílusban, melynek Árpád-kori előzményei még láthatók a romok között. A templomot Dörögdi Miklós - a román alapfalakat meghagyva - 1347 körül gót-stílusban teljesen átalakíttatta és megnagyobbíttatta.

A török alatt, 1547-ben Felsődörögd nyomtalanul elpusztult, míg templomából csak szentélye és sekrestyéje maradt fenn. Mai napig jól kivehető a szentély DK-i végfalának a boltozás indítása és a faragott indítóköve. A templom legszebb és legjellemzőbb részei a freskómaradványok, amelyek a szentély falain kisebb jeleneteket ábrázoltak (pl. bizánci stílusban festett, glóriával övezett fejek).

A török pusztítást tovább tetézte a romos templom 1840-es felrobbantása, hogy építőanyagot nyerjenek az uradalmi magtárhoz. A templomromot 1975-ben tárták fel, amikor bronzkori urnasírokat, római kori épület maradványait, középkori sírokat pénzérmékkel, díszes övet, ezüstgombokat is találtak. Az itt talált faragott vörös homokkő keresztelőmedencét a Szűz Mária Neve római katolikus templomba szállították.

A Szent András templom romjai máig őrzik a templom egykori szépségét. A keleti szentélyfal még ma is közel 20 m magas, a szentély művészi faragású ívbordái viszonylag épek. A templomból néhány meglepően magas falrész maradt meg, a négyszögletes szentély és a hozzácsatolt sekrestye résznél.

Megközelítése:

Taliándörögd településen a Petőfi Sándor utcáról jobbra letérve érhető el.
/Forrás: regitemplomok.wordpress.com/


A klastrom

Szent Balázs templomrom - Szentantalfa

A templomrom Szentantalfához tartozik. Ajánlott megközelíteni Dörgicse felől. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli-medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre. A XIII. századbeli Szent Balázs hegyi romtemplomot 2001-2002-ben sikerült részlegesen helyreállítani.

Elődje egy XII. sz.-i fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később a XIII. sz.-ban román stílusban kőépület váltotta föl. 

Különösen szép a Ny-i oldalon kialakított, gazdagon díszített, pálcatagos bélletű csúcsíves kapu. További érdekessége, hogy román kori szentélye kívül négyszögletes, belül íves kialakítású, mely a környéken Zánkán fordul elő. A templomot és a községet a török pusztította el, ettől kezdve romos lett. Később nem települt újjá, de közigazgatásilag Balatoncsicsóhoz tartozik. Külön érdemes megemlíteni a templomromtól elénk táruló szép panorámát: a Balaton víztükre csillan meg szemünk előtt, a távolban a Badacsony jellegzetes tömbje, felsejlik a Hegyestű kibányászott hegye, s mindezek előtt a Nivegy-völgy, mely Zánkánál a Balatonba fut.

Megközelítése:
Zánka felől érkezve haladjunk át Szentantalfán, és a faluhatár után jobbról fatábla jelzi a romot. Kiváló minőségű műúton jutunk fel a gerincen a templomromhoz, melyet útközben is táblák jeleznek. A műút végén egy kavicsos út vezet a pihenőhöz, ahol leparkolhatunk. A helyiek szerint a falun belül a Sósi úton is fel lehet menni a romhoz, a pincékhez vezető kápás, meliorációs úton, elhaladva a kombinát mellett. Nekünk többszöri kísérletre sem sikerült feljutnunk.

Szentantalfától a zöld sáv jelzésen juthatunk föl, vagy Óbudavár felől érkezve, még Szentjakabfa előtt tábla jelzi, ezt követve elérjük. 


Szent Balázs templomrom

A gyenesdiási Festetics-kilátó

A 2000-ben újraépített gyenesdiási Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig.

A terület legmélyebb pontja (Nagymező) a tenger szintje felett 180 méterre, a legmagasabb kiemelkedés (Festetics kilátó) 235 m magassági pontban helyezkedik el a Keszthelyi-hegység délnyugati oldalán, a Balatontól 2,5 km-re.

A Nagymező nemcsak Gyenesdiás, hanem a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol kiépített szalonnasütőhelyek, asztalok, - padok, focipálya, esőbeálló várja a kirándulókat, természetbe vágyókat.

A Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen háromszintes kilátótorony emelkedik. A 2000-ben újraépített Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig.

A Nagymezőről indul a 2001-ben felújított erdei tornapálya is, amely sportrendezvények helyszíne és számos iskola edzőklub teszi próbára a növendékeit. Az 1300 m hosszú, 16 állomásból álló tornapálya várja a "kicsiket és nagyokat" egyaránt.


A gyenesdiási Festetics-kilátó

A kisörspusztai holdbéli táj

Egyik kedvelt úticélunk a Balaton-felvidék, így nem múlhat el év, hogy a kötelező látnivalók mellett ne fedezzünk fel valami újat, ami az útikönyvekben nem szerepel. Célpontunk most ugyan nem ilyen volt, de úgy gondoltuk, megfotózzuk ismét Kisörspusztát. A település mindössze egy utca az erdőben, csudajó hely hippi családokkal, szép régi házakkal és két bányatóval, valamint az azokat övező holdbéli tájjal!

A tavak környékét végeláthatatlan löszös-homokos talaj borítja. Már ezért a látványért is érdemes idejönni, no meg a bányatavakéért, amikben viszont tilos fürödni! A falu melletti főút túlsó oldalán található ez a nádassal és vízzel körülvett, finom homokos lapály. A bánya területére elvileg szigorúan tilos bemenni, de ki tud ellenállni egy ilyen holdbéli tájnak? A tóhoz vezető úton érdemes megnézni a hangulatos, népi motívumokat is tartalmazó házakat - mintha megállt volna az idő, és az örök nyugalom költözött volna a környékre. Ki ne lakna itt szívesen, a világtól "elzártan"?

További fotók


A kisörspusztai holdbéli táj

A hegyesdi várrom, amit a környék lakossága rombolt le

Ha a Balaton-felvidéken járunk, szinte kihagyhatatlan látnivalója a környékbeli túráknak a felvidékre jellemző tanúhegyek megmászása. Ezek közül most Hegyesdet vállaltuk be, melynek csúcsán várrom található.

A hegyesdi várromhoz meredek lépcsősor visz fel, ám jó 20 perc alatt kényelmesen megmászható. A vár egy kialudt vulkán tetejére épült a XIV. században. A hegy csúcsán ma is láthatóak az egykori gótikus vár kerek tornyának alapjai.

A hegy csúcsáról szép kilátás nyílik a Tapolcai-medence síkjára, a környező tanúhegyekre - a Csobáncra, a Tóti-hegyre, a Badacsonyra, a Gulácsra, a Hegyestűre, de jó időben elláthatunk Szigligetig, sőt Sümegig is - és a Balatonra.

A hegyesdi Vár-hegy ma is éberen őrködik a település felett. Erről a hegyes, szabályos kúpformáról kapta a település is a nevét. A vulkáni kúp a Balaton-felvidék tanúhegyeihez tartozik, keletkezése mintegy 7 millió évvel ezelőttre tehető.


A hegyesdi várrom

Kapcsolódó írásunk:

Öt kihagyhatatatlan látnivaló, ha a Balaton-felvidéken jársz

2021.03.23. - 07:15 | Büki László 'Harlequin'

5 kihagyhatatatlan látnivaló, ha a Balaton-felvidéken jársz

A Balaton-felvidék az ország azon tájegysége, ami önmagában kitesz egy hosszú bakancslistát! Mi ebből öt olyan látnivalót ajánlunk, ami akár családi programként, akár egyéni barangolásra is kiváló. Kalandra fel, folytatása is jön hamarosan!

Új hozzászólás