Festői bortúra Csopakon - Egy kis kiegészítéssel

2021.04.19. - 00:20 | Levy

Festői bortúra Csopakon - Egy kis kiegészítéssel

Ha nem ismerjük meg a bájos, szombathelyi Dettit azon a bizonyos plébániai összejövetelen, melyet Dombi Feri bácsi vezetett a Fejér megyei forrasztóPátkán, valószínűleg a Vaskarika sem létezik számomra, és Csopak is egy átlagos balatoni település marad, amelyen időnként átsuhanok, utazásaim közepette.

Merthogy Csopakon élt egy nagyszerű borász: Linczmayer Tamás, és Detti az ő felesége lett. Nála keletkezett az a bor, ami által megismertem a szőlőnek eme kiváló levét.

ELSŐ NEGYED  (Linczmayer Tamás) - olaj-gránit, 30 x 30 cm, 2005.

Ez a pogácsasütő, kedves feleség Barkasával átdöcögött Siófokra, s látogatása keretében megrendelte férjének születésnapjára a Linczy Pince teraszáról elénk táruló, nem mindennapi látványt. Persze, egyből ráugrottam a témára, és egy hónap múlva már érkezett is a mű a Berekháti utca kanyarulatában található borászati komplexum tulajdonosához. Tamást akkor láttam először, ugyanígy pincéjét is, ahol pár évvel később ismerkedtem meg a valódi borokkal - mivelhogy előtte csak kocsmákban fröcskölődő, vagy apám által, otellóból préselt, bornak nevezett kotyvalékokat ismertem, elég sok undorral. Azért, hogy drága, jó apámat ne bántsam: odafigyelt ő, hogy mit csinált, de nekem zűrzavaros ital volt még az ő bora is.

A Linczy Pincében azonban volt minden: szín, napfény, talaj, nemes borszőlők (Olaszrizling, Chardonnay, Sárga muskotály, Sauvignon, Nektár, és Tihanyból érkezett Merlot, Zweigelt) talajmunka, extrakttartalom, másodlagos napfény, ászkolás, fürtritkítás, sorolhatnám - és természetesen nem borivás, hanem BorKóstolás! - bár e kóstolgatás végén is sikerült alaposan elmélyednem. Ez a '97. novemberi látogatás alapozta meg a borászathoz kapcsolódó festészetemet, de azt is, hogy Csopakon bővebben körülnézzek. E körbetekintés egészen műtermemig vezetett, ahol néhány csopaki élmény, jellegzetesség festmény formájában kenődött szét táblán, vásznon, 18. századi tetőcserépen, vagy épp hordódongán, mely munkába festő lányom, Ynda is betársult.

A Linczy Pince élményeit azonban nem szabad elfelejteni.

Az a bizonyos első csopaki festmény, a kilátás az elénk táruló Balatonnal, egészen Tihanyig.

PANORÁMA A LINCZY PINCE TERASZÁRÓL - olaj-fatábla, 60 x 80 cm, 1994.

A téma később többször is megfestésre került, más-más hangulatokban, megfogalmazásban.

CSOPAKI PANORÁMA - olaj-farost, 20 x 60 cm, 2017.

A ház és pince is ecsetvégi alkotás lett. Az előbbi 2020-ban vándorolt Érdre, egy házaspárhoz, akik gyakori vendégek voltak egykor Tamáséknál. A pincebelsőt ábrázoló kompozíciót pedig Szász Endrével, a siófoki Vallonnal készítettük közösen: Ő Tamás alakját, én a kép többi részét festve. Vallon ihlete is a kóstolgatások eredménye.

LINCZY PINCE - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18,2 x 36,5 cm, 2017.


CSAK A FÉNY TESZI - Linczy  Pince - olaj-fatábla, 40 x 50 cm, 2000.

A bort adó szőlők sem maradhatnak ki.

AUGUSZTUSI DÉLUTÁN - olaj-vászon, 50 x 70 cm, 2004.

CSOPAKI SZŐLŐK 1., 2. - olaj-vászon, 22 x 30 cm, 2017.

A környéken járkálva persze vannak más pincék is.

CSOPAKI PRÉSHÁZ - olaj-18.sz-i tetőcserép, 18,2 x 37 cm, 2017.

Csopakon ismertünk meg egy másik nagyszerű embert, Steinhausz Gyurit, aki aztán végigvitt bennünket a település területén. Láttunk romos templomot, a Csonka tornyot, néhány szépen felújított házat, de a település nyugati szélén található ördöngős házba is bemerészkedtünk. Az ő segítségével rendeztem első kiállításomat is a Csopak Galériában, ahová Yndával is többször visszatértem bemutatni - főleg - Csopakhoz kötődő alkotásimat.


STEINHAUSZ GYÖRGY ARCKÉPE
olaj-18. sz-i tetőcserép, 36 x 17,8 cm, 2017.

SZENT MIKLÓS TEMPLOM - olaj-18. sz-i tetőcserép, 17,7 x 36 cm, 2017.


CSONKA TORONY
olaj-18. sz-i tetőcserép, 36,4 x 18 cm, 2017.

CSOPAKI HÁZ - olaj-18. sz-i tetőcserép, 17,8 x 36,2 cm, 2017.


A REFORMÁTUS TEMPLOM
olaj-18. sz-i tetőcserép, 25,5 x 18 cm, 2017.

Csopak szülötte az ország talán legtüneményesebb és legaranyosabb orvosa, a kínai akupunktúrás, és köztünk csak meridián tornának nevezett gyógymód hazai tudora és terjesztője, dr. Eöry Ajándok, akivel jó pár éve kötöttünk barátságot. Mi sem volt természetesebb, mint, hogy 2017-es csopaki kiállításunkon is találkozzunk vele. Ennek a találkozónak nem csak jó kis beszélgetés lett eredménye, hanem egy festmény is, melyen az ő házát láthatjuk, szintén 18. századi tetőcserépen.


A kedves doktor, feleségem, Ágotám és Levy társaságában


AZ EÖRY KÚRIA CSOPAKON - olaj-18. sz-i tetőcserép, 17,8 x 36,7 cm, 2017.

Csopakhoz tartozóan, Füred felé haladva található a 71-es út mentén egy nagy mindenféle, ahol tényleg minden megtalálható, amit a borhoz, népi tradíciókhoz, falusi, vagy retró balatoni világhoz lehet társítani - a Kerekedi Csárdában. A Linczy Picében elfogyasztott, ízletes, tárkonyos malacaprólék leves mellett azért megkóstoltuk, miként készítenek ételeket, és milyen borokat szolgálnak fel ebben a nádfedeles csárda-egyvelegben. Nem csalódtunk, itt is jól laktunk. Az eltöltött pár óra eredménye szintén festmény lett. 

KEREKEDI CSÁRDA 1., 2. - olaj-18. sz-i tetőcserép, 17,5 x 36 cm és 18 x 33,3 cm, 2017.

Csopak keleti domboldalaiban, szőlők között járkálva a tavasz is ránk köszönt, s az elénk táruló balatoni panorámában egy virágzó mandulafa alatt élvezkedünk. A mandula az északi part jellegzetes növénye, az Almádi és Csopak közti föld vörös termőtalajából bukkan elő szinte mindenhol. Virágzó lombjai rózsaszínes hóval fedik márciusban a vidék felszínét.

CSOPAKI TÁJ - olaj-farost, 30 x 40 cm, 2002.

Kirándulásunk befejeztével még egy utolsó pillantás a Linczy Pince világába. Ezzel a hangulattal készült összefoglaló kompozícióval búcsúzunk Csopaktól.


CSOPAKI OLASZRIZLING - olaj-fatábla, 50 cm átm.  2005.

Kapcsolódó írásaink:

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

2021.02.19. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

„Te Levy! Ezek a cserepek kultúrtörténeti dokumentumok! Amikor már eltűnnek ezek a házak, a festményeiden megmaradnak! Ezeket rusztikus étkezők falába is be lehet építeni!" - kiáltott fel a reveláció örömétől csodálkozva szomszédasszonyom Siófokon - mert mielőtt Vas megyébe költöztem volna, ott éltem.

 


Festői kirándulás Veszprém megyében

2021.02.22. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Veszprém megyében

Somogyban töltöttem életem első 60 évét. Vasba költözésem azonban Veszprém megyén át haladt.

 

 

 

Festői kirándulás Somogyban

2021.02.24. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Somogyban

Kortárs festőnk, Levy alkotásaival barangolunk végig Somogy megyén, bemutatva tájainak változatosságát, archaikus épületeit.

 

 

 

Festői kirándulás Tolnában - A rozsdás megye

2021.02.26. - 07:30 | Levy

Festői kirándulás Tolnában - A rozsdás megye

Tolna megyei látogatásom kálváriás történettel kezdődött egy borongós, hűvös tavaszi napon, 1979. április 7-én. A Szekszárdon magasodó Kálvária-dombon találkoztam ugyanis azzal az akkor még óvónő lánnyal, aki hívásomra feljött oda hozzám, de mivel két hónapig tartó kapcsolatunk után elküldött, öt évre elhagytam, nem csak Szekszárdot, de egész Tolna megyét is.

 

Festői kirándulás Fejér megyében, ahol Levy született

2021.03.03. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Fejér megyében, ahol Levy született

És miután Levy megszületett Fehérváron... - aszitte', hogy öccse, Csongor takarékra teszi magát, amikor Kislángra költözött, de nem így történt. A természettudományos érdeklődésű Csongi mikroszkópot, vegyszereket vásárolt, majd dobfelszerelést, szintetizátort, kántornak szegődött, ám ami lényegesebb, festőművész lett.

 

 
Alpok vs. Kiskunság - Festői kirándulás Bács-Kiskun megyébe

2021.03.08. - 00:25 | Levy

Alpok vs. Kiskunság - Festői kirándulás Bács-Kiskun megyébe

Anyám és apám részéről bőven csordogál német vér ereimben, ezért nem véletlen, hogy az Alpok hegyei vonzásában élek, ahol mindig kék az ég, zöld a fű, tehenek legelésznek a hegyek oldalán terülő réteken, patakok csordogálnak, és havas magaslatok merednek a felhők fölé - persze csak a képeslapokon, merthogy ott is esik az eső, sár is van, és a teheneket is levágják.

 

Festői kirándulás Borsodban

2021.03.10. - 13:45 | Levy

Festői kirándulás Borsodban

Borsod megyével történő komolyabb ismerkedésem arra az időre tehető, amikor a Tokaji Terminátor ledumálta az ős-szürrealista festőt, Mónos Jenőt, Rita könyvesboltjában, 1996-ban rendezett kiállításunk megnyitója előtt. Jencinek onnantól meg volt alapozva egy késő éjszakába nyúló fejfájás.

 


Festői kirándulás az ezerarcú Őrségben

2021.04.07. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás az ezerarcú Őrségben

Péterek világa, Te! Őriszentpéterbe Süllyedt, agyaggá porhadt kősziklák! Belőled készült korsókban szívesen tárolnék élményeket Ős Odúidból, ahonnan Hétrét-országról mesélő almák teremnek.

 

 


Festői kirándulás Tihanyban

2021.04.08. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Tihanyban

Festői kirándulás Tihanyban, Levy szavakban és képekben megfogalmazott élményeivel, és Kasza Béla, kortárs bajai költő verseivel.

 

 

 

Festői kirándulás a Balaton körül - Válogatás Levy balatoni festményeiből

2021.04.09. - 11:45 | Levy

Festői kirándulás a Balaton körül - Válogatás Levy balatoni festményeiből

Ezen a területen van talán a legtöbb különlegesség, mind természeti, mind mesterséges megközelítésben. Maga a Víz, ez a langyos, bársonyos, ízletes halakban gazdag medence, talán az egész világon egyedülálló, legalábbis én annak tartom!

Új hozzászólás