Újfehértó: festői séta apáim földjén

2021.04.21. - 07:25 | Levy

Újfehértó: festői séta apáim földjén

„Mi az a Puhl a nevedben, Levy?” – szokták időnként kérdezni azok, akik Bihari Leventének ismertek. Nyomban vissza is válaszolok: „Mi az a Bihari…?”

Apám, néhai Bihari János még Puhl Jánosként került Siófokra az 50-es évek közepén abból a tradicionális Pulh családból, melynek kései leszármazottai Újfehértóra költöztek valamikor, Mária Terézia uralkodása utáni időszakok valamelyikében. A 18. század német telepesei között jöttek ők is először Al- és Feldebrő környékére, majd onnan szóródtak szerte-szét - egészen Siófokig, ahova anyám (kinek őseit, az Ertl famíliát szintén Bajorországból telepítették magyar földre) szépen le is ragasztotta a legidősebb Puhl fiút. Valami, nemtetszik-oknál fogva apámnak változtatni, magyarosítania kellet ősi nevét, de még az 1965-ben érkezű húgunk is Puhl-nak született.


APÁNK EMLÉKÉRE - olaj-gránit, 30 x 30 cm, 2011.

Nagyszüleim, és így a Puhl-ok tanyája Újfehértó volt, ahová Siófokról eljutni a 60-as években vonattal egy egész napos kirándulást jelentett. Tekintetem állandóan az ablakon túli tájra ragadt, s elképzelhető, hogy ekkor költözött belém a táj szeretete, amely talán legfontosabb témája lett későbbi festészetemnek.

Újfehértó abban az időben nagypapa-nagymama házát, portáját, kertjét jelentette, valamint az ablakon át, vagy a kőhajításnyira lévő kacsaúsztató partjáról látható képet, melynek meghatározója volt a nagy, görög templom tornya.


FALUSI JELENET - olaj-fatábla, 74 x 55 cm, 2002.

GYERMEKKORI ÉLMÉNY - Újfehértó - olaj-fatábla, 40 x 62,5 cm, 2012.

Voltak persze mindenféle hancúrozások, gyerekjátékok, hisz terület, lehetőség, eszköz volt hozzájuk bőven. A tehén húzta szekér, mellyel a bőséges dinnyét termő Vadasra döcögtünk ki, ahol aztán gyékény-buzogányainkkal halomra csapkodtuk a közeli ingoványban ugrándozó kecskebékákat, nagyanyánk sikoltozó örömére, amint a konyhájában talált fazékban, másnap kora reggel meredtek a dülledt békaszemek fejkendős orcájára. Vagy amikor a játszódás következtében széttúrt homokot kellett nagyapánk mérges parancsára összehánynunk. Hiába mondtuk neki, hogy „nekünk nem kell hányni" - csak nem tágított, amíg össze nem lapátoltuk. Ott, azon a vidéken az ebédet megfele esszük, és a kutya is megfele döglik, ha eljön rá az utolsó óra. Volt bádogteknős csónakázás a 100 méterre folydogáló kanálison, miközben inkább borultunk fölfele, mint haladtunk volna elfele. Rozsdásodó csónakunk elsüllyedt, a gőzös is villanymozdonnyá vált, és az új évezredben ismét visszatértem az egykori faluba, melyből idővel város lett. Nagypapa házának hűlt helye sem volt már, gaz és dudva nőtte be kertjét. Emléke azonban két 18. századi tetőcserépre költözött, mely cserepeket szintén egy ősi örökség házának tetejéről szedtem, az ország másik szegletéből, Vas megyéből.

NAGYPAPA HÁZA ' - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18,3 x 36,3 cm, 2016.

NAGYPAPA HÁZA  (a nyárikonyhával) - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18 x 36,8 cm, 2016.

Miközben siófoki műtermemben épp Újfehértó-témákon dolgoztam, lassú, de biztos léptekkel közeledett a település képviseletében Nagy Sándor, Újfehértó városának polgármestere, nálánál sokkal csinosabb titkárnőjének kíséretében. A hölggyel bizonyosan nem tartottam be a másfél méteres távolságot, mert az általa hozott influenza 10 napra ágynak döntött. Nagy Sándor megtisztelő látogatása azonban nagyobb hatású volt. Csupán azért utazott közel 400 km-t, hogy polgármesteri hivatalának kiemelt helyére megvásárolja a város nevében Gyermekkori élményemet, valamint meghívjon egy kiállítás rendezésére a helyi művészeti galériába. Igazán ritka és nemes cselekedet egy város első embere részéről! Ilyennel sem találkoztam még a történelemben. A meghívást illő volt elfogadnom, s 2018. júliusában már a Nozdroviczky Kastélyban függtek alkotásaim, főleg Újfehértóhoz kapcsolódó témáim, melyeket lányom, Ynda festményei egészítettek kifelé. Akkor, épp a helyszínen megismert, kedves és aranyos, vendégszerető művelődéstörténész nő, Tóth Zsuzsanna igazán részletes megnyitóbeszédével avatta a közönséget alkotásaink ismeretébe.


A megnyitó után ismertem meg Emmát, a legtüneményesebb és legbájosabb Puhl-rokont

A tárlat ideje alatt volt időm unokatesóimmal közösen tenni egy kisebb sétát a városban, és környékén, melynek eredménye néhány festmény lett. Ynda a templomokat ábrázolta, én pedig a tájról festettem 2 képet.

GÖRÖG TEMPLOM 1. - olaj-vászon, 18 x 24 cm, 2018.

GÖRÖG TEMPLOM - olaj-18. sz-i tetőcserép, 18 x 36,5 cm, 2018.

REFORMÁTUS TEMPLOM                                                             KATOLIKUS TEMPLOM
olaj-18.sz-i tetőcserép, 37,3 x 17 cm, 2018.                              olaj-18. sz-i tetőcserép, 37,7 x 17,2 cm, 2018.

ÚJFEHÉRTÓI KÉP - olaj-vászon, 36 x 50 cm, 2018.

ÚJFEHÉRTÓI PANORÁMA - olaj-fatábla, 25 x 80 cm, 2018.

Mielőtt eljöttünk, néhány bazaltkőre festett, a település jellegzetességeit ábrázoló kisebb méretű, művészi ajándéktárgyat a városházán hagytunk. Közülük nem egy jutott már el Újfehértó testvérvárosaiba, hirdetve egy nyírségi település vendégszeretetét, művészetét.

Újfehértói bazaltok

Kapcsolódó írásaink:

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

2021.02.19. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Vas megyében a festészet Kodály Zoltánjával

„Te Levy! Ezek a cserepek kultúrtörténeti dokumentumok! Amikor már eltűnnek ezek a házak, a festményeiden megmaradnak! Ezeket rusztikus étkezők falába is be lehet építeni!" - kiáltott fel a reveláció örömétől csodálkozva szomszédasszonyom Siófokon - mert mielőtt Vas megyébe költöztem volna, ott éltem.

 


Festői kirándulás Veszprém megyében

2021.02.22. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Veszprém megyében

Somogyban töltöttem életem első 60 évét. Vasba költözésem azonban Veszprém megyén át haladt.

 

 

 

Festői kirándulás Somogyban

2021.02.24. - 00:15 | Levy

Festői kirándulás Somogyban

Kortárs festőnk, Levy alkotásaival barangolunk végig Somogy megyén, bemutatva tájainak változatosságát, archaikus épületeit.

 

 

 

Festői kirándulás Tolnában - A rozsdás megye

2021.02.26. - 07:30 | Levy

Festői kirándulás Tolnában - A rozsdás megye

Tolna megyei látogatásom kálváriás történettel kezdődött egy borongós, hűvös tavaszi napon, 1979. április 7-én. A Szekszárdon magasodó Kálvária-dombon találkoztam ugyanis azzal az akkor még óvónő lánnyal, aki hívásomra feljött oda hozzám, de mivel két hónapig tartó kapcsolatunk után elküldött, öt évre elhagytam, nem csak Szekszárdot, de egész Tolna megyét is.

 

Festői kirándulás Fejér megyében, ahol Levy született

2021.03.03. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Fejér megyében, ahol Levy született

És miután Levy megszületett Fehérváron... - aszitte', hogy öccse, Csongor takarékra teszi magát, amikor Kislángra költözött, de nem így történt. A természettudományos érdeklődésű Csongi mikroszkópot, vegyszereket vásárolt, majd dobfelszerelést, szintetizátort, kántornak szegődött, ám ami lényegesebb, festőművész lett.

 

 
Alpok vs. Kiskunság - Festői kirándulás Bács-Kiskun megyébe

2021.03.08. - 00:25 | Levy

Alpok vs. Kiskunság - Festői kirándulás Bács-Kiskun megyébe

Anyám és apám részéről bőven csordogál német vér ereimben, ezért nem véletlen, hogy az Alpok hegyei vonzásában élek, ahol mindig kék az ég, zöld a fű, tehenek legelésznek a hegyek oldalán terülő réteken, patakok csordogálnak, és havas magaslatok merednek a felhők fölé - persze csak a képeslapokon, merthogy ott is esik az eső, sár is van, és a teheneket is levágják.

 

Festői kirándulás Borsodban

2021.03.10. - 13:45 | Levy

Festői kirándulás Borsodban

Borsod megyével történő komolyabb ismerkedésem arra az időre tehető, amikor a Tokaji Terminátor ledumálta az ős-szürrealista festőt, Mónos Jenőt, Rita könyvesboltjában, 1996-ban rendezett kiállításunk megnyitója előtt. Jencinek onnantól meg volt alapozva egy késő éjszakába nyúló fejfájás.

 


Festői kirándulás az ezerarcú Őrségben

2021.04.07. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás az ezerarcú Őrségben

Péterek világa, Te! Őriszentpéterbe Süllyedt, agyaggá porhadt kősziklák! Belőled készült korsókban szívesen tárolnék élményeket Ős Odúidból, ahonnan Hétrét-országról mesélő almák teremnek.

 

 


Festői kirándulás Tihanyban

2021.04.08. - 07:15 | Levy

Festői kirándulás Tihanyban

Festői kirándulás Tihanyban, Levy szavakban és képekben megfogalmazott élményeivel, és Kasza Béla, kortárs bajai költő verseivel.

 

 

 

Festői kirándulás a Balaton körül - Válogatás Levy balatoni festményeiből

2021.04.09. - 11:45 | Levy

Festői kirándulás a Balaton körül - Válogatás Levy balatoni festményeiből

Ezen a területen van talán a legtöbb különlegesség, mind természeti, mind mesterséges megközelítésben. Maga a Víz, ez a langyos, bársonyos, ízletes halakban gazdag medence, talán az egész világon egyedülálló, legalábbis én annak tartom!

 

 

 

 

 

Festői bortúra Csopakon - Egy kis kiegészítéssel

2021.04.19. - 00:20 | Levy

Festői bortúra Csopakon - Egy kis kiegészítéssel

Ha nem ismerjük meg a bájos, szombathelyi Dettit azon a bizonyos plébániai összejövetelen, melyet Dombi Feri bácsi vezetett a Fejér megyei forrasztóPátkán, valószínűleg a Vaskarika sem létezik számomra, és Csopak is egy átlagos balatoni település marad, amelyen időnként átsuhanok, utazásaim közepette.

 


Festői kecmergés Felsőnánán

2021.04.20. - 00:15 | Levy

Festői kecmergés Felsőnánán

A három tesó és jó barát: Feri, Józsi és Imi - akik közül már csak Feri él Nánán, merthogy Imit a Bükkbe csalta egy takaros-csinos menyecske, Józsi viszont csak Zombáig jutott - kedveltetett meg velem egy kedves, kis tolnai falut.

Új hozzászólás