Fotóstúra az egerszalóki Sódombhoz

Képgaléria megtekintése2021.05.05. - 17:20 | vaskarika.hu - Fotók: Herczeg Ákos

Fotóstúra az egerszalóki Sódombhoz

Az Európában páratlan természeti látványosság, a szabadba feltörő termálvíz által kialakított hófehér mészkőkúp, a „sódomb” mellett kialakított egerszalóki fürdőkomplexum Magyarország egyik legnépszerűbb és vitathatatlanul legszebb fekvésű gyógyfürdője.

A sódomb

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből (410 m-ről) feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített.  A fenyőerdővel körülölelt, különleges látványt nyújtó sódomb a környék szimbólumává vált, hiszen olyan szinten egyedülálló, hogy hasonló képződmény a világon csak két másik helyen található, Törökország ázsiai részén, Pamukkaléban, illetve a Yellowstone Parkban. Helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik.  A forró, ásványi anyagokban igen gazdag termálvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket. A domb kialakulásának tudományos háttere, hogy a forró víz több oldott sót képes magában tartani, mint a hideg, ezért amikor a nagy sótartalmú, meleg víz a felszínre jutva kihűl, a só kicsapódik belőle. 2016 évben a gyógyforrások, a gyógyfürdő és környezete elnyerte a gyógyhelyi minősítést.


A fürdő rövid története

A gyógyvizet 1961-ben fedezték fel, amikor kőolaj és földgáz után kutatva fúrásokat végeztek itt. Az erősen gázos, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos termálvíz jótékony hatásaira először a környékbeliek figyeltek fel. A hír szépen-lassan terjedt, majd gyógyító erejét végül tudományos vizsgálatokkal is igazolták. Az Egészségügyi Minisztérium '92-ben minősítette gyógyvízzé, majd az első, hivatalos fürdő egy évre rá meg is nyílt. A sódomb mellett három - évszaktól függetlenül működő - nyitott medencét alakítottak ki. A télen-nyáron, éjjel-nappal működő kis fürdő minden infrastruktúra nélkül is hihetetlenül népszerű volt, elsősorban a fiatalok között. Már csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdődik meg a hely teljes átalakítása. Az új, modern, egyedi belsőépítészeti megoldásokkal kitűnő, szervesen a tájba illeszkedő verzió 2007-ben nyílt meg, Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő néven. A fürdő fölött a domboldalban 2011 óta várja a vendégeket a rendkívül színvonalas, négycsillagos Saliris Resort Hotel.


A gyógyvíz

A 410 méter mélyről feltörő 65-68 fokos kalcium-magnézium-hidrokarbonátos hévíz nátrium- és metakovasav-tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriában a legjobb besorolást kapta. Fürdő- és ivókúraként a víz számos betegségre javallott, így ízületi, reumatikus bántalmak, anyagcsere-, gerinc-, csont-, izom-, és ínbetegségek esetén, ideggyulladás, idegzsábák, mozgásszervi elváltozások, kötőszöveti és bőrbetegségek kezelésére, nőgyógyászati és vegetatív idegrendszeri panaszok kúrálására, kifáradásos állapotra.


A fürdő

A domboldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épült fürdőben összesen 17 külső és beltéri medence kapott helyet 1900 m² vízfelülettel. Gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda biztosítják a kellemes időtöltést minden korosztály számára. A külön belépőjegy ellenében látogatható Szaunavilág belső terében két finn szauna, bioszauna, thermium, gőzfürdő, aromakabin valamint egy merülő medence, míg a fürdő külső területén két rönkfából készült finn szauna ház, valamint egy merülő medence található. Naponta több alkalommal tartanak ún. szauna szeánszokat jeges, sörös, mézes, sós ceremóniák közül választhatunk. 

Nosztalgiafürdő

A nagy parkoló mellett egy három medencés retro nosztalgiafürdőben idézhetjük meg a 70-es, 80-as évek Egerszalókját, lángosozóval, és hurka-kolbászt áruló büfével.

Kapcsolódó írásunk:

Ahol Mamut-fogsor és Anyóstorok is a látvány része - A lillafüredi Szent István-barlangban túráztunk

2021.05.01. - 17:30 | vaskarika.hu - Fotók: Herczeg Ákos

Ahol Mamut-fogsor és Anyóstorok is a látvány része - A lillafüredi Szent István-barlangban túráztunk

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1514 m, a barlang hőmérséklet egész évben +10 fok. A bemutatott, látogatható szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás