Fedezzük fel Vas megye apró csodáit! – Újraindul a Vas megyei turizmus

2021.05.07. - 00:20 | Rozán Eszter

Fedezzük fel Vas megye apró csodáit! – Újraindul a Vas megyei turizmus

Vas megye turizmusának újraindításáról, az Utazástervező blogról és a Vas Megyei Turizmus Szövetség 2 hetes Facebook kampányáról tartottak online sajtótájékoztatót.

Ahogy a régi életünk fokozatosan visszatér, úgy a turizmus is újra éled megyénkben. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke arról beszélt a sajtó képviselői előtt, hogy a turizmus helyreállítása lassú folyamat, nem megy egyik napról a másikra, ezért a szövetség célja, hogy segítsen a vas megyei szolgáltatóknak a zárás utáni talpra állásban. A járvány hatása a megyénkben eltöltött vendégéjszakák számában is látszik, míg 2018-ban és 2019-ben elérte az 1,6 milliót, tehát egy stabil növekedő pályát mutatott, addig 2020-ban csupán 812 ezerre korlátozódott, a mai napon pedig a nullához közelít.

A szövetség arra buzdítja a megye lakosságát, hogy elsőként ne távoli úticélokat tűzzenek ki maguk elé, hanem fedezzék fel Vas megyét, hiszen megyénk is tele van értékekkel, megannyi apró csodával. Az újrainduló turizmust megpróbálják zöldebbé, környezetbarátabbá tenni, ezzel is visszaszerezni a turizmus báját. Ebben nyújt segítséget az Utazástervező blog, mely felhasználóbarát és könnyen kezelhető.

A https://visitvas.hu/ honlapon az Utazástervező fülre kattintva érjük el. Az oldal folyamatosan bővül, több mint 70 úti cél jeleníthető meg, különböző szempontok szerint szűrve. Végezhetünk szűrést aszerint, hogy fürdőzős élményekre vágyunk, vagy a zöldbe szeretnénk menni, vagy a Jelenben a múlt címszóra kattintva inkább olyan programokat találunk, ha múzeumokba, kulturális helyszínekre mennénk. További szűrés áll rendelkezésünkre évszakok és területek szerint. Ezután kijelölhetjük a nekünk szimpatikus helyeket, helyszíneket, majd a Tovább a kedvencekhez menüpont után e-mailes tájékoztatót kérhetünk a kedvenceinkről. Az e-mailben részletes információt kapunk a kiválasztott helyekről. Az oldalon térképeket is találunk, a gasztrotippek pedig segítenek felfedezni Vas megye ízeit. A kínálat konkrét útvonaltervekkel bővül a jövőben.

A szövetség egy kéthetes, intenzív Facebook kampányt is indít, hogy ezzel is népszerűsítse a megyei turizmust.

Szendi Kata, a szövetség alelnöke elmondta, a Rába folyó a szervezet egyik kiemelt témaköre, ezért fontosnak tartják a Rábához kapcsolódó víziturizmus fejlesztését, szem előtt tartva azt a célt, hogy minél élményszerűbb szabadidős tevékenységet tudjanak nyújtani. Fontos a megfelelő arculat kialakítása, az aktív együttműködés a helyi szolgáltatókkal a folyó vonzerejének megőrzésében.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy Sárváron is fokozatosan nyitnak az intézmények, a vár, a múzeum és a mozi már kinyitott, a fürdő különböző időpontokban nyitja meg a részlegeit a közönség előtt, a vendégeket akciókkal várják. Az egészségügyi dolgozók egy hónapig ingyenesen használhatják a fürdőt. Fontos még megemlítenünk a kerékpár foglaló akciót is.

Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetője is pozitívumokról számolt be. Május 1-én kinyitott a fürdő, a hotelek is nyitnak, májusra még kevés ugyan a foglalás, 3-5%-os csupán, júniusra várják a vendégek számának növekedését. A könyvtár és a művelődési ház is nyitva áll, viszont a nagyobb rendezvényeket áttették őszre.

Szabadfi Zoltán, a Tourinform Szombathely irodavezetője örömének adott hangot, hogy május 18-án és 20-án nyitnak a múzeumok, a pünkösdi hétvégén ingyenesen látogathatók lesznek. Az arborétum eddig is fogadta a látogatókat, a bejutáshoz nincs szükség védettségi igazolványra, a kertben maszk sem kell, csak a jegypénztárnál és a mellékhelyiségben. A mozi május 6-án nyitott ki, a Csónakázótónál újra lehet csónakázni, a klubok is készen állnak, a Weöres Sándor Színház Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című darabjával jelentkezik május 7-én, szintén ezen a napon nyit a kalandváros is. A Tourinform Iroda is újra nyit.

Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület elnöke a hegyháti turizmus újjáéledéséről számolt be. A jeli arborétumban a - kámonihoz hasonlóan - éppen virágzik a rododendron, a belépéshez nem szükséges a védettségi igazolvány. A Csodaszarvas Tájpark és a Mindszenty Emlékház szintén fogadják a látogatókat. Ebben az évben fog megalakulni a Vasi-Hegyhát Natúrpark.

Varga Georgina Szentgotthárdról elmondta, ott is fokozatosan zajlik az újjáéledés, a fürdő 14-én nyit, de a külföldi vendégek hiányoznak.

Új hozzászólás