Kirándulástippek: A Baradla-barlang és rejtett szépségei

Képgaléria megtekintése2021.05.12. - 11:30 | vaskarika.hu - Fotók: Herczeg Ákos

Kirándulástippek: A Baradla-barlang és rejtett szépségei

Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak a régió, hanem Magyarország legkiemelkedőbb, legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja.

A barlang kialakulása

A Baradla-barlang 200-230 millió évvel ezelőtt képződött triász mészkőben alakult ki. Ezt a területet a triász időszakban fokozatosan mélyülő tenger borította, amelyben a mélységtől és a szárazföldtől való távolság függvényében különböző minőségű meszes üledékek rakódtak le az itt élő, majd elpusztult mészvázú állatok maradványaiból. A triász időszak után a tenger visszahúzódott, a meszes üledék megszilárdult, a terület pedig kiemelkedett. A hegységképződés során a szilárd kőzetblokkok erősen összetöredeztek. Többféle mészkőformáció alakult ki az idők során, a Baradla-barlang 3 különböző mészkőben alakult ki.

A legidősebb mészkő a barlang jósvafői szakaszán található, a bejárattól az Óriások terméig. Ez a sötétszürke-fekete, vastagpados Gutensteini Mészkő erősen töredezett, így járatképződésre ugyan alkalmas, de szennyezettsége miatt cseppkő csak kevés van a barlang ezen szakaszán. A Baradla főágának leghosszabb része világosszürke, jól karsztosodó, cseppkőképződésre kiválóan alkalmas kőzetben, a Steinalmi Mészkőben halad. A kőzetben ősmaradványok, például zöldalgák, ammoniteszek, tengeri liliomok maradványai is megfigyelhetők. A Vaskaputól az aggteleki kijáratokig sekély lagúnában képződött, zöldalgák, csigák, ammoniteszek maradványait tartalmazó, jól karsztosodó, viszonylag tiszta mészkő látható, a Wettersteini Mészkő.


Klimatológiai viszonyok

A Baradla kutatói már régen felfigyeltek a barlang különleges klímájára. Az első írásos megfigyelés Vass Imrétől származik, aki 1825-ben elkészítette a barlang térképét, illetve a barlang környékének geológiai és hidrológiai leírását. A felmérés során megfigyelte, hogy a barlangi hőmérséklet nem követi a felszín hőmérséklet-változásait. A barlang számos pontján több alkalommal hőmérsékletmérést végzett és megállapította, hogy az átlaghőmérséklet 10 oC. A Baradla-barlang egészére kiterjedő, részletes klimatológiai mérések az 1950-es évek után indultak meg és mind a mai napig tartanak. A vizsgálatok igazolták Vass Imre méréseinek pontosságát, a barlang átlaghőmérséklete valóban 10 oC.

A téli fagyos időszakokban nem ritka a 25-30 oC különbség a barlangi levegő és a felszíni levegő hőmérséklete között. Ebből adódóan nagyok lehetnek a légnyomáskülönbségek is, melynek hatására intenzív huzat keletkezik. A páratartalom 95-100 % közötti, ami magyarázza a levegő érzékszervileg is érezhető nyirkosságát. A barlang főágában a széndioxid tartalom érzékszervileg nem érzékelhető, műszeres vizsgálatok értékét 0,1 %-nak állapították meg. A barlangban mért maximális széndioxid tartalom meghaladta a 4 %-ot, melyet a Vaskapu-víznyelőben mértek a kutatók. Ha a barlang klímájáról beszélünk, mindenképpen szólnunk kell a levegő radon-aktivitásáról. Az átlagos érték 2 kBq/m3, a maximális érték pedig 13 kBq/m3, melyet a Labirintusban mértek.

Összegzésként elmondható, hogy a Baradla-barlang különleges klímájának köszönhetően, a levegő higiénés-mikrobiológiai állapotából adódóan gyógyhatással rendelkezik.


A 25 km hosszú barlangrendszer látogatására több túrát is szerveznek a Nemzeti Park munkatársai, a kivilágított, betonjárdával, lépcsőkkel kiépített szakaszokat utcai ruhában is látogathatjuk, míg a vállalkozóbb kedvűek barlangász vezetésével, fejlámpás, overallos kalandtúrákon is részt vehetnek.

A Baradla-barlang túrái

Utcai ruhában, az átlagos kiránduló három vezetett túrán vehet részt, kettő rövid, és egy közepes hosszúságún. A három túra három különböző bejárattól indul.

Az aggteleki rövid túra

Ez a legnépszerűbb túra, kiindulási pontja a Baradla-barlang ősidők óta nyitott természetes aggteleki bejárata, amely a falu határában messziről látható több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik.

A túra hossza: 1 km
A túra időtartama
: 60 perc

A túra során megismerkedhetünk a páratlanul gazdag, változatos cseppkövek világával. A különböző sztalaktitok, sztalagmitok fantáziadús elnevezést kaptak, látunk itt Anyósnyelvet, Mikulást, Tigrist, Sast, de Szószéket és az Egri Minaretet is. A túra nagy részében társunk előbb a kis Acheron-patak, majd a bővebb Styx-patak. Hatalmas, mesebeli termek során haladunk végig, a Csontház-teremből a Teknősbéka- majd a Tükör-terembe, ahonnan a tágas, kitűnő akusztikájú Hangversenyterembe, ahol valóban rendeznek koncerteket. Természetesen romantikus zene mellett csodálhatjuk a fantasztikusan szép cseppkőalakzatokkal díszített természetes csarnokot. A hajdanán itt élő ősemberek tüzeinek füstjétől kormos Fekete-terem után a Tigris-teremben, a névadó képződmény mellett láthatjuk talán az egész barlang legszebb és legnagyobb cseppkőoszlopát, a Széchenyi-emlékoszlopot. Innen jutunk a barlang egyik legpompásabb termébe, az Oszlopok Csarnokába. A 13 egymás melletti cseppkőoszlopot az aradi vértanúkról nevezték el, de itt van az Egri Minaret is. A barlangot a Csipke-termen át hagyjuk el, a kijárattól pár perc sétával tudunk visszatérni a parkolóhoz, ill. a bejárathoz.

A barlangban a hőmérséklet +10 fok, ennek megfelelő meleg ruha és túracipő ajánlott!


Vörös-tói középtúra

A túra hossza: 2 300 m
A túra időtartama
: kb. 100 perc

Kiindulási pont: Vörös-tói Látogatóközpont, Aggtelek és Jósvafő között található félúton. A parkolóból egy nagyjából 200 m hosszú, murvás ösvény vezet le a jegypénztárhoz és a bejárathoz.

A túra útvonalán, több részletben elosztva, közel 600 db lépcső található!

Amennyiben egy túrára van időnk, úgy ezt válasszuk, ez az útvonal nyújtja a legtöbb és legváltozatosabb élményt.

A Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza. A túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratánál végződik. A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve álló cseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kapni. A patak az év nagy részében sajnos száraz medre mellett haladva láthatjuk a Halszárító érdekes csoportját a Világítótoronnyal, majd elmegyünk a Polip és a gyönyörű vörösesrózsaszín Alabástromszobor mellett, majd az Egri Nagy Orgona és az Arany utca után érünk a barlang legnagyobb méretű és legimpozánsabb cseppkőóriásához, a Csillagvizsgálóhoz. A gigantikus képződményt teljesen körbe tudjuk járni. Később még látunk Sárkányfejet, Gőzmozdonyt, majd beérünk az ország legnagyobb, mintegy 100 m hosszú és fantasztikus cseppkőalakzatokkal díszített barlangcsarnokába, az Óriások Termébe, ahol fényjátékkal kísért muzsikát élvezhetünk. A reflektorok sorra világítják a terem híres cseppkőcsodáit. Az Óriások terméből egy szűkületen át a Ferde-termen sétálunk át, majd a pompás Színházterembe érünk. A következő Kaffka-terem után látjuk Cseppkőország határkövét, innen meg is változik a barlang jellege, aztán hamarosan ki is érünk a jósvafői kijáraton.

A túra résztvevőit a kijárattól az Igazgatóság járművei szállítják vissza a vörös-tói bejárathoz, amelynek díját a belépőjegy ára tartalmazza.


Jósvafői rövid túra

A túra hossza: 1 400 m
A túra időtartama
: kb. 1 óra

Kiindulási pont: Baradla-barlang jósvafői bejáratánál lévő jegypénztár, amely Jósvafő községtől 800 m-re található, közvetlenül a Tengerszem Szálló mellett. Jósvafő felől érkezőknek a községet elhagyva nagyjából 400 m után kell jobbra fordulni, a barlangpénztár a parkolóból felvezető lépcsősorral szemben található.

Ez a túra a vörös-tói útvonal egy részén halad a jósvafői bejárattól kiindulva jut el a már ismertetett Óriások Termébe, aztán vissza.

A túra a másik két útvonalhoz képest jóval kevesebbszer indul!

Mivel az árban nem sokkal drágább vörös-tói túra egy részén halad, ezért inkább a vörös-tói közepes túrát ajánljuk. Ha nehezen megy a lépcsőzés, vagy időszűkében vagyunk, akkor válasszuk ezt a túrát.


Kaland túrák

Jelenleg két különböző hosszúságú és nehézségű kalandtúrára lehet előzetesen jelentkezni. Megfelelő öltözékben és vízálló lábbeliben induljunk csak el, lámpát a túra szervezői biztosítanak. A túra csak megfelelő időjárási körülmények esetén indul!

A részleteket a honlapon találjuk. Bejelentkezni legcélszerűbb az aggteleki Tourinform irodánál.

A barlang egész évben nyitva, csak vezetéssel látogatható, a különböző túrák időpontjáról és a belépőjegyekről a honlapon tájékozódhatunk.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás