Rejtett kincsek Vas megyében - A sorokpolányi Szapáry-mauzóleum

2021.07.25. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Rejtett kincsek Vas megyében - A sorokpolányi Szapáry-mauzóleum

A sorokpolányi kastélyt és a birtokot 1890-es években a Szapáry család vásárolta meg a mauzóleummal együtt, amelyet azóta Szapáry-mauzóleumnak is neveznek. A műemléki védettségű épület jelenleg nagyon rossz, elhanyagolt állapotban van, nem látogatható.

A sorokpolányi mauzóleum rövid története

A sorokpolányi kastélyt és a birtokot 1890-es években a Szapáry család vásárolta meg a mauzóleummal együtt, amelyet azóta Szapáry-mauzóleumnak is neveznek. 1910-ben a Szapáry család kénytelen volt megválni kastélyától és birtokaitól. Szapáry Pál, gróf nagyvilági élete híres vadászatai apasztották a család birtokát. A Szapáryakat Gött Gyula követte a birtoklásban, pár év eltelte után, 1916-ban Gött Gyulától báró Haupt Buchenrode István vásárolta meg. A kastélyt és a hozzátartozó birtokot 1945-ig meg is tartotta. A kastély bútorzatát 1945-ben elszállította Ausztriába. A kastélyt Mikos László építtette az 1850-es évek körül neobarokk stílusban. A kastély a neobarokk építőművészet egyik remeke volt Vasvármegyében. A Mikos család birtokát és kastélyát nagy gonddal, szorgalommal bővítette és gyarapította. 1878-ban építette a Mikos család a sorokpolányi mauzóleumot, neoreneszánsz stílusban. Az építő Brenner János építőmester volt.


Az épület 1880-ban készült, neoreneszánsz stílusban, görögkereszt alaprajzú, centrális építmény. A bejárati homlokzat hat előlépcsőn álló négy ión oszlopból, felette timpanonból áll. A timpanonban a Szapáry család kőcímere látható. Tengelyében egy félköríves bejárati kapuzat, míg a két oldalon egy-egy félköríves, üres szoborfülke. Homlokzatai kváder-motívumosak, lizénás tagolással. A kupoladobon, az egyenes záródású lizénákkal közrefogott ablakok felett füzérdíszes főpárkány van.


A tiszta térhatású belső teret kompozit oszlopok tagolják, ezek tartják a kazettás kupolát. A kupoladob belső oldalán konzolos, tojássoros, gazdag párkányok láthatók, felette rozettás mennyezettel. A kereszt szárainak metsződésében négy félkaréjos fülke látható, valószínűleg szoborfülke céljára készültek. A sírhelyek a görögkereszt szárainak falszerkezetébe vannak rejtve. A ravatalozó célját szolgáló mauzóleum kora építészetének szép példája. /Forrás: nyugat.hu/


Új hozzászólás