Jó bornak is kell a cégér - VasiBacchus gasztro- és borfesztivál

Képgaléria megtekintése2008.09.30. - 10:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Bonyhádi Zoltán, Büki László

Jó bornak is kell a cégér - VasiBacchus gasztro- és borfesztivál

Thermálvizeink után talán a magyar konyha ízei, és a honi borok zamata az, ami kis hazánkat jelöli ki a turistabuszok úticéljaként. A buszáradat ugyan elmaradt, de így is sikerült a borkultúra csíráját elültetni, és azt minőségi borokkal táplálni azokban, akik a hétvégén kilátogattak a Fő téren megrendezett VasiBacchus gasztro- és borfesztiválra. A rendezvény - pályázatbarát kistérségi bukéval - a júliusi Borfalu, és a karneváli borutca feeling-jét igyekezett megidézni, és a szüreti "szezont" meglovagolni, hagyományteremtő szándékkal.

A kulturált alkoholfogyasztás oltárán áldozhatott az a jópár érdeklődő, aki a hétvégén kilátogatott a Pannon borvidék borainak, gasztronómiájának népszerűsítésére életre hívott rendezvényre. Nem mondjuk azt, hogy teljesen naprakész információkkal rendelkeztünk az esemény kísérőprogramjait illetően, így a szombat délután javarészt a pavilonok kínálatának tesztelésével zajlott. A borverseny elsődíjas fehérborát megkóstolva - ami a Szentgyörgy Pincészet 2007-es évjáratú, Badacsonyi Rózsaköve lett - konstatáltuk, hogy szakmailag teljesen korrekt döntést hozott a zsűri. Törzsívók ugyan nem lettünk a pavilon előtt, de egy körre még visszatértünk, hogy maradandó, az ízlelőbimbóink által "memorizált" íznyomattal induljunk az egyéb programokat felderíteni. Ez szó szerint értendő, mivel a Fő tér és az MMIK előtti koncert közt ingázó kollégánk közölte, hogy a leginkább fényképezőgép objektívjére kívánkozó események közül a pincérfutás és a hordógurítás elmarad. A rendelkezésre álló sajtóinformációnk alapján este 9 órától borkirálynő választás és pultoslány szépségverseny vette volna kezdetét. Fájdalom, előbbi már az előző nap megkoronáztatott, a szépségverseny szépséghibája pedig az volt, hogy jelentkezők hiányában elmaradt - ahogy azt Horváth Lászlótól, a rendezvényt szervező Chance Produkciós Iroda vezetőjétől "just in time" megtudtuk.

A vasárnapi szakácskirály választás és koktélverseny visszafogott érdeklődés mellett ugyan, de megrendezésre került. Az előkészületek miatt kicsit "üresjáratos" műsort a koktélversenynek sikerült rendesen felpörgetnie, a négy italkeverő közt volt, aki még csak pár hónapja, és volt, aki már évek óta készített mixeket. A macisméztől a Bacardin át, a különféle díszítőelemkig minden rendelkezésére állt a versenyzőknek, így az elkészült, szemre is esztétikus italokat a zsűri ízhatás és küllem alapján értékelte. A koktélfotózás egyetlen hátránya, hogy csak vizuális közelség létesíthető az itallal, orális nem, így nem meglepő, hogy a képet látva a pavlovi reflexek fékentartása nem kis nehézségekbe ütközött. A versenyt flair bemutató követte, melyen a koktélverseny egyik zsűritagja mutatott be Bacardis üveggel és shaker-rel otthoni kipróbálásra nem javallot produkciót.
Az alkoholoktól kicsit eltávolodva a gyermekprogramok is népszerűek voltak a hétvégén, amit a jelmezverseny egyik bájos résztvevőjével szemléltetünk.



Konklúziónak nem lehetne mást írni, mint amit legutóbb írtunk a Borfalu pavilonjait - intenzív kóstolási kedvvel - körbejárva: "a honi borkultúra elterjedése, borívási szokásaink átértelmezése terén vívott harcot olybá tűnik, végre elveszítik a tablettás és kannás borok, valamint a hipermarketek alsópolcos borszerű, szőlőtőkét nem látott alkoholképződményei." Bízzunk tehát a rendezvény hagyomteremtő képességében, és abban, hogy "sokat markol keveset fog" gyermekbetegségét kinövi, és kevesebb, de vállalható kísérőprogramokkal színesíti a jövőben Szombathely gasztronómiai és borszakmai programjait.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Keresztes Szilvia 2008.10.02. - 11:52
A Borfesztivál margójára (és oda is csak zárójelbe):
Néhány gondolat, lehet csak a számomra fontosak, de elolvasva az írásotokat és megnézve a képgalériát, tennék néhány észrevételt.
A pincérfutó- és hordógurító- versenyek /mint a cikkben is olvasható volt/ nevezés hiányában elmaradtak. Nos, ez ismét rávilágít egy, a városunkra jellemző problémára: nehéz a polgárokat megmozdítani. Sajnos, más rendezvények kapcsán is tapasztalhatták már a szervezők: a szombathelyiek nem igazán szeretik, ha valahol nekik kell tenni valamit a szórakozásukért, azt szeretik, ha valaki kiáll a színpadra és nekik csak hallgatni, nézni kell a produkciót.
Azért nem adjuk fel, jövőre újra megpróbáljuk, ha másfajta versenyekkel is.
Amint a cikk megírta, hasonló a helyzet a pultos szépségversennyel. Nos, ez a program a rendezvény programjaiban se a szórólapokon, se a plakátokon már nem is szerepelt. Azon egyszerű oknál fogva, hogy már két héttel a fesztivál előtt nyilvánvalóvá vált, hogy erre nem lesz jelentkező / a különböző vendéglátóhelyek vezetői nevezték volna pultosaikat, de a pultosok elzárkóztak ez elől/.
A Borkirálynő-választás nem is volt beharangozva színpadi produkciónak, hiszen se az őszi időpont, se a verseny /vagy inkább vetélkedő/ jellege nem tette lehetővé, hogy ezt kinn a helyszinen tartsuk meg. Eleve a programok között is a Palace Cafe volt megjelölve,péntek este 19 órai kezdettel, amit a figyelmes sajtósok észre is vettek, meg is jelentek és nagyon jó képeket készítettek.
Szintén erősen észrevehető volt, hogy ha a koktélokból nem is, de a szörpökből lehetett kóstolni -méghozzá ingyenesen- persze a készlet erejéig. Hamar el is fogyott!
Szintén meg lehetett kóstolni a Szakácskirály-jelöltek által készített ételeket, hiszen a versenykiírásban eleve kértük is tőlük, hogy nagy adag ételt hozzanak a rendezvényre.
Sajnos a szombathelyi "nem indulok versenyen és nem szerepelek" -féle tendencia egyre jobban elterjed a gyerekek között is, így a jelmezversenyre se neveztek sokan, mindössze két induló volt, így természetesen nyertes is egyben, nekik ezúton is köszönöm a részvételt.
A cikkből hiányoltam az Ökumenikus Terményáldásról szóló tudósítást, mely esemény a hétvége egyik legszebb és legkülönlegesebb eseménye volt. Szintén hagyományteremtő szándékkal rendeztük a történelmi keresztény egyházak részvételével.
A nyitó napon rendezett kirakat verseny, a nyitó napon a színpadon rendezett Lobo Latino-koncert, a zárónapon rendezett délelőtti játszóház és a két esti koncert szintén sikeres volt.
A szombati /fő/ nap rendezvényére, nevezetesen az esti koncertre a 25-én, csütörtökön délután 17 órakor kézhez kapott területfoglalási engedély nem adott zöld utat: este fél hétkor kellett a Tequila zenekart felhívnunk, és lemondanunk. Non Comment...
Végül egy dologra szeretném a figyelmet ráirányítani: a fotogalériában sajnálatos módon a Kistérségi forgatag és a Vasi Bacchus Fesztivál képei vegyesen vannak megjelenítve, holott a két rendezvény /-bár párhuzamosan, egymás társ-rendezvényeként-/, egyidőben, de egymástól függetlenül, két különböző szervezésnek köszönhetően lett megrendezve.
Az építő jellegű kritikáknak nemcsak örülök, de magam is igen sok kritikával illetem magam /magam-magam, mint a versben/, és már most ígérem: a Vasi Bacchus Fesztivál jövőre még több programmal, ismét jó borokkal és finom ételekkel fogja várni a kilátogatókat.
És bízom benne, hogy a vaskarika.hu munkatársai is eljönnek majd a rendezvényekre, legyen az a Fő téren, vagy külső helyszinen.
Minden választ és véleményt várok, a munkátokhoz további sok sikert kívánva:
Üdvözlettel:
Keresztes Szilvia
/a rendezvény egyik szervezője/
Büki László 2008.10.02. - 14:26
Kedves Szilvia!
Nagyon köszönjük a cikkhez fűzött gondolataidat - számos észrevételeddel egyetértünk, és köszönjük, hogy néhány dolgot "helyretettél" az írásban -, van viszont jópár, amit mi szeretnénk - nem elsősorban magyarázkodás gyanánt - tisztázni.

1.) Augusztus 25-én kaptuk a rendezvényekkel (Divatnap és VasiBacchus) kapcsolatos első és egyetlen hivatalos e-mailt Tőletek. Mielőtt oldalunkon -4-5 nappal a rendezvény előtt- megjelentettük volna a borfesztivált, összevetettük a legnagyobb vasi internetes portál által közzétett verzióval. Ez egyezett, így mi is ezt publikáltuk. Sem a borkirálynő-választás konkrét helyszínéről és időpontjáról, sem az esetleges programválozásokról nem kaptunk információt és sajtómeghívást sem. Ez azért is furcsa, mert az egy hónappal ezelőtti programtájékoztató e-mail alapján arra gondoltunk, hogy bekerültünk a címlistátokba, s így a rendezvényt érintő esetleges változásokról naprakész tájékoztatást kapunk. Az oldalunkon kint lévő cikkben ezért utaltunk finoman arra, hogy nem voltunk minden információ birtokában. Egy sajtótájékoztatónak épp az a célja, hogy a rendezvény kiemelt eseményeire felhívja a figyelmet, instruálva és megkönnyítve a tudósítók "lényegre fókuszálását", hiszen egy kétnapos rendezvényen nem lehet első perctől az utolsóig kint lenni. Ennek kapcsán néztünk ki a programtervből pár eseményt, amiről úgy gondoltuk, hogy képileg és tartalmilag is színesíteni fogja a borfesztiválos tudósítást. Sajnáljuk, hogy pont ezek maradtak el, nekünk pedig az a hétvége eléggé zsúfolt volt (Irie Maffia a moziban, MMIK terasz koncert, kőszegi szüret és a VasiBacchus) ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a rendezvénynek (ennek ellenére nem írtunk kevesebbet és kevesebbről, mint néhány más médium :) ).
Azt valóban sajnáljuk, hogy a már említett okok miatt a mi olvasóink nem gyönyörködhettek a borkirálynő-választás fotóiban - viszont megnézhettek helyette mást, amit a királynőválasztásról tudósító médiumoknál nem :).

2.) Szeptember 13-ra meghirdettétek a VIII. Uránia Divatnapot, amire kollégám gyakorlatilag potyára ment ki, mert utólag derült ki, hogy ez a rendezvényetek elmarad. A nyári-őszeleji hétvégék szabadtéri és egyéb programok szempontjából eléggé sűrűek, így sokszor nem könnyű koordinálni, hogy melyik rendezvényt preferáljuk, melyik eseménynek adjunk nagyobb prioritást. Elegánsabb ilyenkor egy tájékoztató e-mail a program elmaradásáról, és máris könnyebb helyzetben van a szerkesztőség. A hétvégi Fő téri rendezvény egyes programjainak annulálástát látva indultunk ki abból, hogy a szombati és a vasárnapi borpavilon környéki életképekhez társítunk még pár eseményt, ami a cikkhez kötődő képgaléria anyagául szolgál majd: ez volt a koktélverseny és flair-bemutató, amit rajtunk kívül más nem fotózott...

3.) A képgalériában kintlevő fotók mind egy helyszínen, a Fő téren készültek, szombat és vasárnap délután . A pár borpavilonos életkép mellett a koktélverseny fotói, és a versenyen lencsevégre kapott pillanatok köszönnek vissza a galériából. Nem értjük, miért kellett volna külön galériába tenni a szervesen egybetartozó események képeit, hiszen a cikk is azt fogta össze egy írássá, amin kint voltunk, amit helyben tapasztaltunk. Arról nem is szólva, hogy más portálon is ugyanezt a -teljesen logikus- megoldást láttuk viszont. Az általad írt "sajnálatos módon" hangulatfestő kifejezés azért is meglepő, mert nem gondoljuk azt, hogy főbenjáró bűn lenne egy - már az eredeti programtervezetében is bonyolult, és a napi alakulásában is ad hoc változó - rendezvény eseményeinek képi megjelenítését egy galériába optimalizálni, főként, ha 21 fotóról van szó mindössze. A galéria célja az, hogy visszaadja, felvillantsa képileg a rendezvény hangulatát, eseményeit. Mivel a cikkben az un. kistérségi forgatagot meg sem említettük, így a borpavilonos fotók (6 db) és a koktélverseny fotói (15 db) számunkra szerves egészet képeznek, ha más miatt nem is, de az alkoholtartalom miatt mindenképp. :)

4.) Nem volt olyan szándékunk, hogy ingyen kóstoljunk koktélt, csak annyira gusztusos volt, hogy "testközelből" fotózva, önkéntelen késztetést éreztünk rá, hogy megkóstoljuk az elkészült "műalkotásokat", ami azonban csak optikán keresztül "sikerült". A szövegből ezt akartuk visszaadni.

5.) "A cikkből hiányoltam az Ökumenikus Terményáldásról szóló tudósítást..."
Ha körülnéztél az eseményről szóló tudósítások közt, akkor nem csak nálunk nem írtak erről, ráadásul ez nekünk nagyon "korai" volt, mert ebben az időben nagyban zajlott az előző este eseményeinek digitális rekonstruálása...(prioritások).

Az eset tanulsága kettős: mi azt kérjük, hogy a továbbiakban kaphassunk korrekt és naprakész tájékoztatást a rendezvényeitekről, ennek ismeretében mi is nagyobb figyelmet fogunk szentelni azoknak, és teljeskörűbb tartalmi és képi tájékoztatást fogunk adni róluk.

Bízom benne, hogy a továbbiakban gördülékenyebb együttműködés fog kialakulni köztünk, és ennek hiánya nem indukál pro és kontra - jogos - észrevételt egyik félben sem!

Köszönöm mégegyszer a cikkel kapcsolatos észrevételeiddel kibővített és kiigazított hozzászólást és további sikereket kívánok Nektek az elkövetkezendőkben!

Barátsággal,
Büki László
főszerk.
Név 2008.10.06. - 10:01
Kedves Büki László!
Mindeddig a Chance Iroda rendezvényeiről a sajtó értesítését kollégám végezete, mindkettőnk nagy sajnálatára nem a leg pontosabban.
A jövőben javasolnám személyes kapcsolat tartás végett, hogy keressenek meg személyesen, hiszen az önök, és a mi érdekünk is azonos: a rendezvényekről történő pontos tájékoztatás/akár ha esetlegesen az elmarad/.
Tisztában vagyok vele, hogy nem csak a borfesztivál esetében, hanem a más alkalmakkor is követtünk el mi is hibákat, és mint az első hozzászólásomban is írtam: magam is sok mindenért vállaltam a felelősséget.
A jövőben reméllem közös összefogással sikerülni fog mindkettőnk számára gyümölcsöző együttműködést kialakítani.
Üdvözlettel:
Keresztes Szilvia
BL 2008.10.06. - 12:11
Kedves Keresztes Szilvia,
Rendben, de hogy ne kelljen Sherlock Holmes-i -rejtett- képességeimet aktiválni, kérem, hogy az info@vaskarika.hu e-mail címre egy elérhetőséget legyen kedves küldeni, amin a továbbiakban kommunikálhatunk.
Megtisztelő figyelmét megköszönve, üdvözlettel,
Büki László