Festői szemelvények Balatonalmádiból

2021.05.29. - 00:35 | Levy

Festői szemelvények Balatonalmádiból

„Nehogy már legyen kiállítása ennek a siófoki fickónak itt, Almádiban” – valahogy így hangzottak a hozzáértő festő szavai szói, amikor megtudta, hogy tárlatot szeretnék rendezni a Pannónia Kulturális Központ kiállítótermében.

Bati János azonban túllátott a tiltás lényegén, és 2017 nyarán be is mutathattuk alkotásainkat lányommal, Yndával az épület nagy aulájában. A képek között néhány Almádival kapcsolatos festmény is szerepelt.


Bati János, Ynda és Levy

Almádiban korábban már volt kiállításunk, a '90-ben alakult siófoki Messenger Alkotóközösségünk mutatkozott be a Városháza Padlásgalériájában. A megnyitón készült archív felvételen, melyet egy videofelvételből vágtam ki, még van hajam, és sem ősz...

Balatonalmádi, Városháza, Padlásgaléria, 1992. július. - (mellettem balról öcsém, Bihari Csongor, szintén festő)

A tizenöt évvel későbbi tárlatot egy facebookos történet indította el még 2014-ben. Találtam az oldalak között egy Balaton Rajongó nevű egyént, kinek ismerősei közül mosolygott rám egy kedves hölgy, balatoni festmények közepette. Hamar ismerőséül szegődve megtudtam, hogy Almádiban lakozik, nagy kedvelője a festészetnek, s a Balatonhoz való kötődésünk mellett még számos területen kapcsolódik életünk egymáshoz. Ilonáról van szó, korábban a Bakony, majd a Balaton hegyei között éldegélő és tevékenykedő, tüsténkedő, és igen kedves Hegyi Ilonáról. Mi sem volt természetesebb, minthogy őt kérjük fel alkotásaink bemutatására, amit örömmel el is vállalt.


Ica a megnyitón

Balatont körbejáró festészeti kirándulásaimból Almádi sem maradhatott ki, s így néhány alkotásomon meg is jelent a városhoz tartozó pár jellegzetesség. Almádit valójában három irányból szoktuk megközelíteni: Siófokról Fűzfő felől, Jánosházáról pedig Füred, vagy Veszprém felől. A keleti part mentén készültek eddig olyan festményeim, melyek az almádi partokat, a közelében épült, messziről fehérlő, egykor Aurorának nevezett Hungest Hotel épületével ábrázolják.

KENESEI KILÁTÁS - olaj-farost, 10 x 25 cm, 2014.

FŰZFŐI PART - olaj-fatábla, 10 x 18 cm, 2015.

ALMÁDI HEGYEK - olaj-vászon, 18 x 24 cm, 2015.

Egy 18. századi tetőcserép darabkára az erődített vörösberényi templom került, amely része a magyarországi erődített és Árpád-kori, még épségben fennmaradt illetve, romjaikban is büszkén álló templomokat bemutató festménysorozatomnak.


TEMPLOMOK - Vörösberény - olaj-18. századi tetőcserép, 23,8 x 28,3 cm, 2017.

Almádi a Balaton környékének keleti medencéjéből szinte mindenfelől látható. Ezzel a tihanyi apátság-dombról készült panorámával, melyen a távolban Almádi hegyei és partjai sejlenek, búcsúzunk a várostól, e szösszenetnyi festményes sétámat ajánlva Ilonának és Jánosnak.

TIHANYI KILÁTÁS - olaj-farost, 50 x 70 cm, 2014.

Új hozzászólás