Trianoni Emlékfák - Fákat ültettek az Abért-tó újonnan kialakított kerékpáros pihenőjénél

2021.06.06. - 14:00 | vaskarika.hu - Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Trianoni Emlékfák - Fákat ültettek az Abért-tó újonnan kialakított kerékpáros pihenőjénél

A Vas Megyei Mérnöki Kamara 101 fát ültet a trianoni békeszerződés 101. évfordulója alkalmából, amiből nyolc fát elültetett a június 5-i emlékünnepségen, az Abért-tónál kialakított kerékpáros pihenőnél.

2020-ban volt a Magyarország harmadolását hozó békeszerződés 100. évfordulója. Vas megye mérnökei már akkor tervezték, hogy a szomorú centenáriumnak faültetéssel állítanak emléket, de a pandémia közbeszólt, így a faültetés átkerült 2021-re.


Nyolc fa a trianoni soron

Június 5-én az emlékünnepségen nyolc fát ültettek el közösen a résztvevők az Abért-tónál kialakított kerékpáros pihenőnél. Ugyan az évforduló időpontja nem alkalmas a faültetésre, a nyolc fa mégis megtalálta végső helyét most szombaton. A többi fát ősszel ülteti el a Vas Megyei Mérnöki Kamara.

A költségeket a megyei mérnöki kamara állja, a területeket a GYSEV Zrt., illetve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság biztosította.


Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese lapátol, a vizet hozza Básthy Béla, Kőszeg polgármestere

Az emlékünnepségen Veres Gábor szobrászművész erre az alkalomra készített kőszobra is leleplezésre került. Az alkotás a kerékpáros pihenő környezetében kapott helyet.


Csatárláncban érkezik a víz


Nádor István, háttérben a Szombathelyi Erkel Kórus


Tóthné Temesi Kinga és Básthy Béla leleplezi Veres Gábor trianoni emlékművét


ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet gépészmérnök hallgató

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Pintér Tibor 2021.06.20. - 21:50
Először a hódokat kellene likvidálni, mert úgy járnak ezek a fák, is mint a többi. A szigeteken már egyetlen fa sincs.