12 hónap, 12 tájkép: Levy tájfestményeivel illusztrált hónapok

2021.06.07. - 13:00 | Levy

12 hónap, 12 tájkép: Levy tájfestményeivel illusztrált hónapok

Tiszának virága a Tiszántúlról átrepült előbb a Tiszán, majd a Dunán, és valahol, eldugott dombok közt megbúvó faluban, a Nagy Fenyő szomszédságában, Cinegévé válva talált otthonra. Az ott élő Világ: tavak, rétek, erdők, tündérek és emberek mesélője lett, akiből sohasem fogynak ki a legendák, történetek.

Az ezredforduló táján így találkozott FMR  a festésszel, Levyvel, akinek kéréSZére a 12 hónap költői-írói megfogalmazására, bemutatására adta fejét, s az elkészített irodalmat Levy tájképei tennék teljessé - egy majdani, impozáns album oldalain, és néhány művészeti kiállításon. Merthogy éljen a Tisza-Bihari megbonthatatlan baráccság!


A könyvben olvasható irodalmi anyag többféle megközelítésben mutatja be majd a 12 hónapot, s így történetek, mesék, leírások, elbeszélések, versek, ezoterikus asszociációk, és még számos érdekesség ábrázolja a sokszínű és gazdag világot, melyet a hónapok adnak számunkra. A festmények is igyekeznek felzárkózni ehhez a változatossághoz, s így nem csak tájképekkel, hanem elvont, nonfiguratív módon megfestett érzésekkel, hangulatokkal próbálják teljessé tenni a képi anyagot. E komplett művészeti megnyilvánulás első fejezete az a 12 tájkép, melyeket itt válogattam össze saját élményeimből, ahogy az éppen adott hónapban találkoztam azokon a tájakon, amiket kis hazánk területén bejártam, és műtermemben változatosan festettem táblákra, vásznakra. Rengeteg tájkép közül kellett kiválasztanom azt a 12-t, mely leginkább kötődik benső asszociációimhoz, és a pont abban az időben látott, végigjárt tájhoz.

Kezdjük mindjárt az első hónappal, januárral.

Január számomra a fogcsikorgató, de ugyanakkor szikrázó napfény hava, amikor a decemberben lehullott hótakaró jéggé fagy, és így csinál torlaszokat a siófoki Balaton partján.


TÉL A BALATONON -  Siófok - olaj-vászon, 50 x 70 cm, 2017.

Február a borongós, szeles időszak hava. Kezdődik a télűző farsang, majd a tavaszváró böjt. Februárban még bőségesen megtalálható a hó, de már lassan olvadni kezd a zempléni hegyek között.

HÓOLVADÁS A ZEMPLÉNBEN - olaj-fatábla, 38 x 100 cm, 2008.

Márciussal kezdődik a tavasz. Kitisztul az ég, és mélykék színével úsztatja tengerében, bárányfelhők között a napot, amely szép lassan festi zöldre a mezőt a felsőnánai határban, ám a fák és bokrok ágain még ott a téli dermedtség.


AZ EGYKORI KŐHÍD - Tolnában - olaj-farost, 30 x 40 cm, 2015.

Április bolondos ideje hol havat, hol pedig nyarat idéző meleget hoz, kicsalva a fák rügyeit, virágait, és a dusnoki Vajas partján lengedező fűzfák ágait az egyre langyosodó vízbe lógatja.

VAJAS-PARTI TÁJ - olaj-farost, 50 x 70 cm, 2006.

Május érkeztével már a nyár küszöbén találjuk magunkat, zsong a természet, és az aranyat érő májusi esők, a melegen áradó napfénnyel minden élőt előcsalnak odúikból, legyen az fában, vagy a talaj felszíne alatt. Pipacsruhába öltözik a Dalmand környéki rét is.

PIPACSOS TÁJ IMPRESSZIÓJA - Dalmandi hatások - olaj-vászon, 50,5 x 75 cm, 2000.

Júniusra aztán az iskolák ajtói is bezáródnak, elkezdődik a nyári fészkelődés, emberek utazva keresgélik a nyár lehetőségeit. A cseresznyeérés után az almák is kezdenek gömbölyödni, nem csak almafákon, hanem hűs szobák dunyhái között, tücsökciripelő éjszakákon. Margaréták és bokrok között húzódnak meg Szalafő archaikus házai.

ŐRSÉGI TÁJ - olaj-vászon, 50 x 70 cm, 2005.

Július meghozza a valódi nyarat. A tomboló hőség megérlelt már sok kalászt, kezdődik az aratás, hogy a városi panellakóknak is legyen majd télen friss kenyér. A természetből fogant ember számára lehet bármilyen kortünet a világban, aratásra mindig szüksége lesz, nem csak a nagyberényi határban.

ARATÁSKOR - Nagyberényi dombok - olaj-fatábla, 40 x 50 cm, 1994.

Augusztusra beteljesednek a színek és élmények, minden beérik, a nap fénye is mélyaranyra változik, és érleli a szőlőszemeket a csopaki hegyoldalban, hogy egy hónap múlva már felcukrosodott levük csorduljon a hordókba.

AUGUSZTUSI DÉLUTÁN - Csopaki szőlők - olaj-vászon, 50 x 70 cm, 2004.

Szeptember ismét esőt hoz, beborul az ég, és őszi, hűvös szelek ébresztenek reggelenként. A nyár még tartja erejét, és a lenyugvóba költöző kedélyek még őszi kirándulásokra bíztatnak, ismét a zempléni hegyek közé.

ZEMPLÉNI ÉLMÉNYEK - olaj-fatábla, 50 x 70 cm, 2003.

Októberben a legszínesebb a természet és táj. Az első őszi hidegek és a még-még erőlködő nyármeleg összecsapásai a fák levelein láthatók. A nap-eső-szél ecsetje belülről festi színesre a vidék, a táj növényvilágát a Tisza-parti ártérben.

LIGETES IMPRESSZIÓ - A Tisza árterében - olaj-vászon, 70 x 100 cm, 2000.

Novemberben leszáll a köd, megjelennek a fagyok, és az eső is egyre hidegebbé válik. A fák levetették lombruhájukat, a természet várja a tél érkezését. A halványkékek szürkévé, a szürkék pedig advent lila köpenyébe borítják a láthatárt a Kiskunság ligetei között.

HOMÁLYOS NOVEMBERI KÉP - Kiskunsági táj - olaj-fatábla, 48,7 x 69,8 cm, 1996.

Decemberbe kanyarodik a hónapok útja. Az eső hóvá alakul, és hideg dunyhával borítja világunkat. A hidegség azonban meleget rejt, a közelgő karácsony ünnepének melegét és fényeit. A csengettyűk harangokká válva adják hírül, hogy megszületett a Fény, s a szoba-meleg, hosszú, téli éjszakákon várhatjuk az új feltámadást, miközben egy egervári nosztalgia köszönt ránk.


TÉLI NOSZTALGIA - Egervár - olaj-fatábla, 50 x 70 cm, 2008.

A retró-régi öeregek még emlékeznek ilyen élményekre, őrizgetnek hasonló emlékeket, mert az ő idejükben télen hullott a hó, irhába kellett bújni, tavasz májusában nem fagytak le a madarak az égről, nyár közepén nem főtt meg a tojás a Balatonban, ősszel pedig az égő avar fanyar illatát lehetett érezni szerte, vidéken. A gyermekek iskolába jártak, nem pedig szobák falai közé préselt monitorokon unták az online oktatást. Cinege is találkozott Mátyás királlyal.

Új hozzászólás